PROTESTE in toata tara pentru ALEGERI CORECTE. In ce orase vor iesi oamenii in strada

In mai multe judete din tara vor avea loc proteste, sambata si duminica, in semn de solidaritate cu miile de romani din diaspora care in primul tur de scrutin al alegerilor prezidentiale nu au reusit sa-si exercite votul. Romanii vor iesi in strada in mai multe orase din Romania, dar si din strainatate, nemultumiti de umilinta la care au fost supusi romanii din diaspora pe 2 noiembrie.

La Timisoara a fost organizat deja, marti, un miting, la care au participat cateva sute de oameni. Stransi in Piata Victoriei, acestia au scandat: „Jos Guvernul Ponta”, „Vrem sa votam”, „Azi in Timisoara, maine in toata tara”, „Jos comunistii”, sau „Solidari cu diaspora”.  Protestatarii au format o coada simbolica in toata piata Operei si s-au plimbat cantand „Desteapta-te romane!”. La final, in fata camerelor de luat vederi, au transmis cate un mesaj de solidaritate catre romanii din diaspora.

Un protest anti-sistem a avut loc, vineri seara, la Sibiu. Aproximativ o mie de persoane au participat, vineri seara, in centrul Sibiului, la un miting de solidaritate cu romanii din diaspora care nu au reusit sa voteze in primul tur al alegerilor prezidentiale si le-au cerut romanilor de pretudindeni sa iasa la vot si “sa isi aleaga viitorul”. Oamenii s-au strans, vineri seara, in Piata Mare din centrul Sibiului, iar unii dintre ei au avut steaguri tricolore, dar si pancarte cu mesaje de sustinere pentru romanii din afara tarii si cu indemnuri la vot. Dupa o perioada petrecuta in piata centrala a orasului, manifestantii au pornit in mars pe bulevardul pietonal din zona centrala.

Citeste si: Proteste anti-sistem la Timisoara, din solidaritate cu romanii din diaspora. FOTO-VIDEO EXCLUSIV MONDO NEWS

“Destul ne-a umilit Guvernul Ponta de-a lungul existentei sale, dar acum romanii din diaspora au suferit o umilinta prea grea, pe care o resimtim si noi. Pana aici! Ne-a ajuns! Haideti sa cerem demisia lui Titus Corlatean din fruntea MAE si sa tragem inca un semnal de alarma pentru cei care inca voteaza cu Ponta! In 8 noiembrie, de la ora 20:00, noi, Clujenii, le vom fi alaturi fratilor nostri de peste hotare!”, scrie pe pagina de facebook special create in ultimele zile, “Protest impotriva lui Ponta la Cluj!”.

“Hai sa ne unim, nu numai pentru acest eveniment. Hai sa ne unim ca natie, indiferent cine ne conduce tara sa fim multi, si sa ne gasim repede. Sa le fie frica de noi atunci cand gresesc. Sa facem opozitie oricarui sistem atunci cand merita. Hai sa fim romani! Si sa le dovedim ca noi tinerii avem putere si suntem uniti”, scrie Cosmin Mirisan pe pagina evenimentului.

Sambata si duminica, tinerii din Bucuresti, Constanta, Brasov, Iasi, Cluj, Resita, Timisoara, Arad sau Oradea ies in strada simultan, pentru a-si arata solidaritatea romanii din diaspora. Sambata seara se va cere demisia lui Titus Corlatean din fruntea MAE, omul pe care populatia il considera vinovat pentru proasta organizare a alegerilor din diaspora.

Sociologul Vasile Dancu spune ca manifestarile anuntate pentru sambata aceasta si sambata viitoare nu sunt nimic mai mult decat o miscare politica a dreptei. Acesta sustine ca in spatele miilor de tineri care au anuntat ca se vor aduna in Piata Unirii stau, de fapt, reprezentantii ACL, care incearca in acest mod sa ii creasca lui Klaus Iohannis sansele de castig in turul al doilea al alegerilor prezidentiale.

MITING ANTI-PONTA LA SIBIU. PESTE O MIE DE OAMENI, LA UN PROTEST DE SOLIDARITATE CU ROMANII DIN DIASPORA

Proteste organizate pe retelele de socializare

Protestele romanilor din strainatate care nu au putut vota pe 2 noiembrie, in primul tur al alegerilor prezidentiale, au fost un semnal pentru tinerii din Romania care pregatesc proteste in marile orase. Astfel, in Bucuresti, Iasi, Cluj, Constanta, Brasov, Arad, Oradea sau Resita se anunta proteste sambata si duminica, iar oamenii de mobilizeaza prin intermediul retelelelor de socializare.

Proteste sunt de asemenea programate in sambata de dinaintea turului doi al alegerilor, pe 15 noiembrie, atat in tara, cat si in marile capitale europene, precum Londra sau Paris, acolo unde mii de romani nu au putut vota, fiind tinuti ore intregi la coada de autoritatile romane.

Autoritatile de la Bucuresti nu au gasit nimic oficial in neregula in organizarea procesului de votare si nimeni nu a fost tras la raspundere. Premierul Victor Ponta, candidatul PSD la presedintie, a declarat insa ca daca se va intampla ca pana si un singur roman sa fie impiedicat sa voteze in turul doi, ministrul de Externe Titus Corlatean raspunde cu functia.