PROTESTE LA CHISINAU: Socialistii cer DIZOLVAREA PARLAMENTULUI pana in 22 septembrie

Liderul Partidului Socialist din Republica Moldova, IGOR DODON, a cerut – intr-o conferinta de presa, marti, la Chisinau – convocarea unei sedinte extraordinare a parlamentului pana in 22 septembrie pentru a decide DIZOLVAREA LEGISLATIVULUI si organizarea de alegeri anticipate, relateaza mass-media de peste Prut.

Potrivit acestuia, la 22 septembrie expira termenul legal in care legislativul se mai poate autodizolva, in conditiile in care, cu sase luni inainte de expirarea mandatului presedintelui, acest lucru nu mai este posibil.

Dupa declansarea, duminica, a PROTESTELOR ANTIGUVERNAMNETALE , liderul socialistilor moldoveni considera ca, in Republica Moldova, s-a creat o situatie ”PREREVOLUTIONARA”’, ca o consecinta a semnarii Acordului de Asociere cu UE in urma cu un an.

”In R.Moldova este o situatie prerevolutionara, unde cei de la conducere nu pot guverna, iar poporul nu poate suporta aceasta guvernare. Este o guvernare eurounionista. Situatia s-a creat la un an de la semnarea Acordului de Asociere la UE. Atunci se zicea ca situatia se va schimba in bine. De atunci, tara a devenit mai corupta, a fost JEFUIT SISTEMUL BANCAR” a declarat Igor Dodon, a carui factiune detine 25 de mandate din totalul de 101 mandate de deputat.

Totodata, a spus el, socialistii mai doresc modificarea Constitutiei care sa permita alegerea directa a presedintelui prin VOT DIRECT.

De asemenea, socialistii vor demisia guvernatorului Bancii Nationale a Moldovei, Procurorului General, a sefului Comisiei Electorale Centrale (CEC), sefului Comisiei Nationale Anticoruptie (CNA) si directorului Agentiei Nationale pentru Reglementare Energetica (ANRE).

CITESTE SI: MITINGUL DE LA CHISINAU A DEGENERAT: ZECI DE RANITI SI ARESTATI IN URMA CONFRUNTARILOR

O alta revendicare a lui Dodon este ANULAREA IMUNITATILOR TUTUROR DEPUTATILOR, astfel incat organele de drept sa poata investiga liber furtul miliardului de dolari de la cele trei banci, pe cale de inchidere — Banca de Economii, Banca Sociala si Unibank — care impreuna detineau aproape o treime din activele bancare ale republicii, inclusiv banii pentru plata pensiilor.

Partidul Socialist a anuntat ca sustine orice PROTESTE PASNICE IMPOTRIVA SISTEMULUI OLIGARHIC, indiferent cine le organizeaza. In acest sens, Igor Dodon a reiterat sustinerea pentru manifestantii care au venit la protestul Platformei ‘Demnitate si Adevar’, o miscare de opozitie creata de jurnalisti, politologi si militanti ai societatii civile din Republica Moldova care militeaza IMPOTRIVA CORUPTIEI SI PENTRU VALORI EUROPENE.

Unii observatori de la Chisinau avertizeaza ca initiativele Platformei ‘Demnitate si Adevar’ vor fi speculate de Moscova si partidele proruse din Republica Moldova. Revendicarile politice ale miscarii, cum ar fi demisia actualei guvernarii si convocarea de alegeri anticipate, coincid 100% cu cele ale Partidului Socialist, atrage atentia analistul Roman Mihaies.

Presa rusa vorbeste deja deschis despre un ‘Maidan’ (miscarea de contestare din 2013-2014 de la Kiev) in centrul Chisinaului si este de asteptat implicarea in actiunile de protest ale unor alte forte promoscovite, cum ar fi Partidul Socialistilor, mai avertizeaza el pe blogul sau.

Sursa foto: diez