Proteste la sediul BCE de la Frankfurt, Blockupy sustine ca 21 de manifestanti au fost raniti

Ciocnirile prilejuite de inaugurarea noului sediu al Bancii Centrale Europene (BCE) de la Frankfurt s-au soldat cu 14 raniti in randul fortelor de ordine, a anuntat politia locala, in timp ce organizatorii manifestatiei au precizat ca 21 de protestatari sunt raniti, relateaza Agerpres, citand AFP.

Un purtator de cuvant al politiei a precizat ca 14 politisti au fost raniti, fara a furniza amanunte suplimentare, iar alti 80 au avut ochii iritati din cauza gazului lacrimogen. De asemenea, politia a anuntat ca a efectuat 16 arestari.

Blockupy, grupul care a lansat apelul la organizarea manifestatiei impotriva austeritatii care viza BCE, a postat pe Twitter ca au existat 21 de raniti de la loviturile de baston si ca 107 oameni au iritatii din cauza gazului lacrimogen si de la spray-urile cu piper.

Christoph Kleine, un purtator de cuvant al Blockupy, a afirmat ca la manifestatie au participat 6.000 de protestatari, mult sub estimarile de 10.000 vehiculate in ultimele zile.

In cursul diminetii, protestele au luat o turnura violenta care i-a derutat inclusiv pe organizatori. ‘Nu este ceea ce am intentionat’, a recunoscut Ulrich Wilken, un alt purtator de cuvant.

Miercuri dimineata sute de manifestanti, unii cu cagule, au avansat spre sediul BCE pentru a infrunta politia, ceea ce a dat nastere la ciocniri violente. Au fost incendiate masini de politie, cladirile administrative, unele banci si statiile de transport public au fost lovite cu pietre si pietre de pavaj.

Militantii nu au putut sa se apropie de sediul BCE, protejat de un perimetru de securitate si de un dispozitiv politienesc important. O suta de invitati alesi pe spranceana au participat in jurul pranzului la ceremonia oficiala de inaugurare a noului sediu, in care salariatii institutiei au inceput sa se mute de toamna trecuta.