Proteste medici: Medicii ameninta cu greva generala si inchiderea spitalelor

Medicii ameninta ca vor intra in greva generala si isi vor da demisia in bloc, nemultumiti de salarizarea din sistem. Sindicalistii din sanatate s-au reunit joi, intr-o sedinta a Consiliului National, la sfarsitul careia au anuntat ca vor derula proteste de amploare, incepand cu 1 iulie, si vor inchide spitalele. 

Presedintele Colegiului Medicilor din Romania, dr. Vasile Astarastoaie, a anuntat ca, incepand cu data de 1 iulie, vor fi declansate proteste de amploare a organizatiilor profesionale ale medicilor, sindicatelor si asociatiilor pacientilor.

Astarastoaie a declarat ca medicii nu mai suporta sa fie batjocoriti si vor incepe protestele cu adunari si vor continua cu marsuri, greve si in ultima instanta, cu demisia in bloc. Medicii cer marirea salariilor pentru medicii rezidenti, echivalent acum cu 200 de euro, insa sunt nemultumiti de toate salariile din sistem.

“Ne-a ajuns cutitul la os, nu se mai poate accepta actuala situatie, medicii sunt blamati, au salarii mici, se face Justitie in direct la televizor, desi exista o prevedere in legea 95 potrivit careia Colegiul Medicilor trebuie sa fie informat pentru a incepe urmarirea in cazul unui medic”, a declarat Astarastoaie.

Ministrul Sanatatii: Salariile din sanatate nu vor creste in 2013

Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a anuntat joi ca salariile in domeniul sanitar nu vor creste in acest an, insa in proiectia bugetara pe 2014 majorarea acestora este o prioritate. El a declarat ca eventuale proteste ale personalului sanitar ar reprezenta o forma de a se face presiuni asupra autoritatilor, ceea ce este un drept al fiecarei organizatii.

“Ei cer scoaterea medicului din sistemul bugetar. Noi lucram la un astfel de proiect de lege si mai cer ca spitalele sa nu mai fie publice, ci o altfel de entitate. Avem un astfel de proiect”, a explicat ministrul Sanatatii.

Astarastoaie: Situatia din sanatate nu mai poate continua

“Deocamdata vom crea o asociatie a profesionistilor din sanatate si vom discuta sa declansam o serie de actiuni, plecand de la marsuri, demonstratii si pana la blocarea sistemului prin demisia personalului medical, pentru ca situatia actuala nu mai poate continua”, a precizat Astarastoae, la o conferinta de presa prilejuita de reuniunea, in Romania, a Consiliului European al Ordinelor Medicilor (CEOM).

“Daca nu se iau masurile pe care noi le-am propus si pe care incercam sa le si impunem, daca forta argumentelor nu este acceptata, s-ar putea ca in cativa ani de zile, sistemul de sanatate romanesc sa fie depopulat, in conditiile in care exista unitati medicale in care nu mai pot sa functioneze sau functioneaza la cota de avarie, mai ales in zone care sunt deja defavorizate, migratia externa este însotita si de migratia interna. Daca pleaca cineva din Iasi, imediat cineva din Vaslui, Botosani sau Suceava poate sa vina la Iasi, dar acolo de unde a plecat nu mai vine nimeni. De aceea trebuie sa fie luate masurile pe care noi le-am propus, care sa redea, pe de o parte, independenta profesionala, iar pe de alta parte, demnitatea, inclusiv cresterea veniturilor medicilor”, a mai spus Astarastoae.

In ceea ce priveste actiunile de protest, el a spus ca CMR nu este adeptul ultimatumului, nu a amenintat, ci a previzionat ca este posibila si o asemenea masura. “Nu am pus-o in practica, pentru ca tot timpul am sperat la un dialog si am avut promisiuni, inclusiv de la prim-ministrul Victor Ponta, inainte de data de 9 decembrie, data dupa care nu am mai avut comunicare cu premierul. Repet, avem aceasta retinere pentru ca pacientii nu au nicio vina ca acesti guvernanti nu se apleaca asupra sistemului de sanatate”, a aratat presedintele CMR.

Potrivit presedintelui CMR, numarul medicilor care au plecat din tara, dupa anul 2007, a ajuns la 14.000 si acesta creste, “din cauza acestei campanii de denigrare a medicilor, care îi determina sa mearga sa lucreze într-un sistem unde sunt bine platiti, dar au siguranta ca nu o sa descinda mascatii, procurorii”.

Foto: Mondo News