PROTESTE pentru ALEGERI CORECTE in mai multe mari orase din tara. Bucurestenii au manifestat in fata sediului MAE

In mai multe mari orase din tara au loc la aceasta ora PROTESTE pentru organizarea unor ALEGERI CORECTE.

UPDATE 22.25: Protestatarii au parasit zona MAE, iar o parte dintre ei su spus ca se intorc in Piata Universitatii. Jandarmii nu i-au mai lasat sa treaca prin fata Guvernului, directionandu-i pe partea cu muzeul Antipa. Pe Calea Victoriei au avut loc busculate intre jandarmi si protestatari , care au ocupat carosabilul. Jandarmii le cer sa mearga pe trotuar sau pe pista de biciclete, lucru dificil din cauza stalpilor de demarcare a benzilor. “Rusine, rusine, rusine sa va fie”, le striga oamenii jandarmilor.

UPDATE 21.51: Protestul din fata sediului MAE s-a incheiat. La prostest nu au fost inregistrate incidente.

UPDATE 21.26: Manifestantii din Bucuresti au ajuns la sediul MAE. Este vorba despre aproximativ 300 de persoane, care cer demisia lui Titus Corlatean. Jandarmii le cer manifestantilor sa elibereze strada.

UPDATE 21.19: Protestatarii si-au reluat marsul inspre sediul Ministerului Afacerilor Externe. Jandarmeria a incercat sa convinga manifestantii sa se deplaseze spre MAE pe trotuar insa in cele din urma a cedat si a permis deplasarea pe bulevard, pe prima banda a sensului de mers.
UPDATE 21.17: Coloana de protestatari a ajuns in Piata Victoriei unde a scandat “Jos Ponta!”. Jandarmii din fata Guvernului sunt dispusi sub forma de cordon pe trotuar si au anuntat ca este interzisa stationarea. Manifestantii merg doar pe strada.

Manifestantii s-au oprit in fata Guvernului si au scandat “Demisia!”.

UPDATE 21.02: O persoana care participa la mitingul de la Timisoara a fost ridicata de politisti, dupa ce ar fi lovit camera video a unui jurnalist, iar alti sase participanti au fost amendati, pentru adresare de injurii.

Potrivit jandarmilor, un participant la mitingul de la Timisoara a fost ridicat de oamenii legii, dupa ce ar fi lovit camera video a unui jurnalist de la o televiziune.

Barbatul respectiv urmeaza sa fie dus la Politie, pentru audieri.

De asemenea, alte sase persoane prezente la miting au fost amendate cu câte 200 de lei, pentru adresare de injurii.

Mitingul de la Timisoara, la care au participat peste o mie de persoane, s-a încheiat la ora 20.00, asa cum era programat.

UPDATE 20.57: La marsul care se indreapta spre sediul MAE s-au alaturat mai multe persoane, numarul participantilor ajungand acum la aproximativ 1.000 de oameni. Se striga “Ceausescu n-a murit, este Ponta travestit” si „Klaus, Klaus scapa-ne de Mickey Mouse”.

UPDATE 20:52: In Piata Universitatii au mai ramas in jur de 100 de persoane, multimea dispersandu-se.

Citeste si: BEC: MAE poate sa organizeze noi SECTII DE VOTARE

UPDATE 20.20: Aproximativ 500 de persoane au plecat din Piata Universitatii spre sediul Ministerului Afacerilor Externe, in ciuda incercarii jandarmilor de a-i opri. Cei care au placat in mars scandeaza “Mergem la MAE” si “Corlatean, demisia”.

Majoritatea protestatarilor care au plecat in mars merg spre Piata Romana pe trotuare, insa unii au iesit pe strada si au blocat prima banda de circulatie. Ei sunt incadrati de jandarmi si politie, in mars pe bulevardul Magheru.

Manifestantii scandeaza “Sectii de votare, peste hotare”, “Iesiti la vot”, “Iesiti din casa daca va pasa” si spun ca vor sa continue protestul la Ministerul Afacerilor Externe.

UPDATE 20:12: In Timisoara, manifestantii canta alaturi de un chitarist aflat la microfon. A urmat intonarea imnului si s-a strigat “Ceausescu n-a murit, este Ponta travestit”. Protestul este pe cale sa se incheie, conform autorizatiei.

UPDATE 20.11: In Bucuresti protestatarii scandeaza mesaje contra lui VICTOR PONTA si “Libertate” si au cantat “Desteapta-te, romane”.

Oamenii spun ca au iesit in strada pentru a atrage atentia ca in turul al doilea trebuie sa mearga mai multa lume la vot, dar si pentru a-si exprima nemultimirea pentru ca la votul din 2 noiembrie au fost multi romani din diaspora care nu putut vota.

In pauzele dintre scandari, unii dintre protestatari tin discursuri in care spun de ce este important ca romanii sa voteze in al doilea tur de scrutin, din 16 noiembrie.

Protestul de la Piata Unviersitatii nu este autorizat, oamenii venind la manifestatie in urma unor mesaje de mobilizare transmise pe retelele de socializare. Manifestantii sunt supravegheati de un cordon de jandarmi format la marginea drumului.

UPDATE 20.05: Protestul continua si in Iasi.

UPDATE 19.44: Aproximativ 2.000 de personae protesteaza pe platoul din fata Operei din Timisoara. Manifestatia este organizata de  studenti ai Universitatii de Vest si ai Universitatii Politehnica din Timisoara.

Unii dintre manifestanti au steaguri tricolore, dar si pancarte cu mesaje precum ”Revolutia continua”, ”Solidaritate cu diaspora”, ”Mai multe cabine de vot pentru romanii din diaspora”, ”Adevarul sta in picioare, minciuna la popcorn”, ”Ponta nu fura, Romania nu te vrea”.

Citeste si: PROTESTE in toata tara pentru ALEGERI CORECTE. In ce orase vor iesi oamenii in strada

De asemenea, ei scandeaza ”Jos comunistii”, ”Azi in Timisoara, maine in toata tara”, iar in Piata Victoriei a fost adusa si o cabina de vot.

Printre manifestanti se afla si un barbat in varsta de 93 de ani, Pacus Dumitru, care a spus ca a venit sa manifesteze alaturi de tineri pentru ca e impotriva comunistilor care l-au batut in 1958.

In timpul protestului, oamenii au cantat ”Desteapta-te romane”.

Mai multe echipaje ale jandarmilor se afla in zona.

UPDATE 19.22: Si in Sibiu are loc un protest. “Am iesit sa sustinem oamenii din diaspora, de care consider ca cei din Guvern si-au batut joc si sa indemnam toti romanii sa iasa la vot”, spune Dorin Beu, unul dintre initiatorii protestului de vineri seara, de la Sibiu. “Am auzit ca s-a spus ca am iesit prima oara in Sibiu pentru ca este orasul lui Iohannis. Hai sa va explic. Eram acasa pe Facebook si mi-am zis hai sa dau eu drumul la un eveniment, am vazut ca lumea incepe sa se stranga. Am mers la Primarie, la Jandarmerie si am obtinut sprijinul lor”, mai spune Beu.

La mitingul de la Sibiu s-au pus conditii de catre autoritati: fiind campanie electorala, li s-a cerut participantilor sa nu scandeze pro sau contra vreunuia dintre candidati, pentru ca asa cere legea, spune Cristina Fota, jurnalist din Sibiu.

UPDATE 19.20: Un protest similar are loc si la Iasi. “Suntem vreo 800 de oameni, din pacate ne-au impus sa stam in fata Palatului Culturii, nu ne-au permis sa mergem ca mars. Lumea oricum a venit, se scandeaza si anti-Ponta, pentru ca sunt foarte multi oameni frustrati”, spune Iurie Vlasov, unul dintre initiatorii protestului de la Iasi. „Totul s-a pornit dintr-o frustrare de-a mea cand am vazut ce s-a intamplat in diaspora, eu insumi fiind pana acum sapte luni parte din diaspora”, a mai spus Vlasov.

UPDATE 19.19: Si la Oradea, aproximativ 300 de persoane au participat, sambata, in centrul orasului, pe ploaie, la un miting de solidaritate cu romanii din diaspora care nu au reusit sa voteze in primul tur al alegerilor prezidentiale.

Oamenii s-au adunat, incepand cu ora 16.00, in Piata Unirii din Oradea, in jurul statuii lui Mihai Viteazu, avand steaguri tricolore, trompete si bannere cu mesaje precum: ”Ponta ne minte!/Nu-l vrem presedinte!”, “Lasati diaspora sa voteze!”, “O dorinta sincera/Romania libera”. De asemenea, ei au scandat lozinci impotriva PSD si a lui Victor Ponta: “PSD e PCR”, “Jos Ponta!”, “Ponta, leafa mea/N-ajunge de taxa ta!”, precum si ”Lasati-i sa voteze!”.

“Am iesit la protest pentru ca am considerat ca unul dintre drepturile fundamentale pe care le-am castigat, dreptul la vot, a fost incalcat. Nu mai putem sa acceptam aceasta miniciuna si am iesit sa protestam pasnic contra Guvernului, pentru ca Guvernul se ocupa de alegeri, prin MAE. Noi credem ca dupa 25 de ani a venit vremea ca cei tineri sa hotarasca incotro se indreapta aceasta ţara”, a declarant Calin Petris, unul dintre protestatari, potrivit gandul.info.

Actiunea, care a fost autorizata de comisia de resort a municipalitatii oradene, s-a desfasurat sub supravegherea jandarmilor, incheindu-se dupa aproximativ doua ore fara incidente.

UPDATE 19.10: Un protest are loc si in Constanta. Participantii la protestul de aici striga “Jos Ponta” si canta imnul Romaniei.

UPDATE 19.05: In Cluj-Napoca, participantii la protest au plecat din Piata Unirii intr-un mars spre Prefectura. Potrivit mai multor ziaristil locali prezenti la miting, la actiunea din Cluj-Napoca iau parte peste 5.000 de persoane.

UPDATE 19.03: In Timisoara participa la protest cateva mii de personae. Cativa protestatari canta la chitara, animand multimea, cu o melodie a lui Vali Sterian si cu apeluri.

UPDATE 18.59: In Piata Universitatii din Bucuresti s-au strans aproximativ 600 de persoane. Cea mai mare parte dintre protestatari sunt tineri. Se gasesc, de asemenea, si cateva persoane cu copii de varste mici. Manifestantii sunt linistiti, unii dintre ei flutura steaguri. Se scandeaza “Diaspora la vot”, “Noi vrem sa votam” si “Libertate”.

Printre cei prezenti se numara si MONICA MACOVEI, care a fost primita bine. Protestul se desfasoara pe platforma din fata Teatrului National Bucuresti.

Celelalte orase in care au loc proteste sunt Cluj, Timisoara, Iasi, Constanta, Brasov, Oradea, Deva, Targu Mures, Sibiu si Craiova.

“Facem primul pas spre o Romanie normala, spre seriozitate, respect reciproc si demnitate. Vom arata ca vrem o schimbare si vom arata ca suntem mandri sa sustinem o Romanie normala! Este timpul sa demonstram ca nu existam numai pe Facebook si ca ne putem face auziti in mod pasnic si civilizat!”, scriu organizatorii pe pagina de Facebook a evenimentului.

Proteste sunt anuntate si in afara tarii, la Londra, Paris si Viena.

Sursa foto: gandul.info