Proteste Ucraina: Ianukovici ar putea accepta alegerile anticipate. Pana atunci pleaca la JO de la Soci

Presedintele ucrainean Viktor Ianukovici ar putea accepta organizarea de alegeri legislative si prezidentiale anticipate, pentru a pune capat crizei politice, a declarat marti reprezentantul sau in Parlament, Iuri Mirosnicenko, relateaza AFP.

Presedintele Ianukovici a evocat acest scenariu in cadrul unei intalniri cu deputatii Partidului Regiunilor saptamana trecuta, a precizat Mirosnicenko, in timp ce Ucraina este afectata de peste doua luni de un val de contestare fara precedent.

Reprezentantul presedintelui Ianukovici a explicat ca seful statului a evocat doua scenarii in vederea iesirii din criza, primul vizand “amnistierea manifestantilor arestati, in schimbul evacuarii institutiilor oficiale ocupate de protestatari, iar cel de-al doilea avand in vedere alegerile anticipate”.

“Am votat legea amnistiei, insa, deocamdata, nu a fost pusa in aplicare”, a adaugat el.

Citeste si: Doi jurnalisti rusi sustin ca au fost rapiti si batuti la Kiev 

Opozitia de la Kiev nu a votat legea, in conditiile in care aceasta conditiona amnistierea manifestantilor de evacuarea prealabila a institutiilor oficiale si a cerut ca aceasta sa prevada eliberarea neconditionata a militantilor arestati.

Iuri Mirosnicenko a afirmat ca puterea de la Kiev inca mai spera intr-o iesire din criza avand la baza primul scenariu, dar a mentionat ca si ce de-al doilea scenariu ramane pe masa.

Protestele care au izbucnit la Kiev fata de abandonarea, la sfarsitul lunii noiembrie, a Acordului de Asociere in favoarea apropierii de Moscova s-au transformat intre timp intr-o criza si o contestare directa a regimului condus de Viktor Ianukovici.

In alta ordine de idei, presedintele Ucrainei va da curs invitatiei primite din partea omologului sau rus, Vladimir Putin, si va pleca de la Kiev pentru a asista pe viu la Jocurile Olimpice de iarna de la Soci.

Sursa foto: dailymail.co.uk