Protestul fata de exploatarea de la Rosia Montana continua – Ziua a cincea

proteste-rosia-montana

Protestul din Piata Universitatii fata de proiectul minier de la Rosia Montana continua. Aproximativ 200 de persoane au iesit, pentru a cincea zi la consecutiv, in Piata Universitatii din Bucuresti, pentru a protesta fata de proiectul de exploatare miniera de la Rosia Montana, transmite Mediafax.

Protestatarii au ocupat zona fantanii de la Universitate si sunt flancati de cordoane de jandarmi. Tinerii scandeaza “Fara referendum!” si “Uniti, salvam Rosia Montana!” si agita pancarte cu mesaje printre care “Popor de oi, iesiti din casa, va mananca lupii”, “Salvati-va!” si “Salvati Rosia Montana!”.

Si miercuri seara au fost proteste fata de proiectul Rosia Montana, cateva sute de protestatari aflandu-se, in cea de-a patra zi consecutiv, la fantana de la Universitate, de unde, ocolind fortele de ordine, s-au deplasat pe bulevardul Regina Elisabeta si au blocat temporar circulatia pe ambele sensuri.

Protestatarii cer retragerea proiectului de lege ce reglementeaza exploatarea minereurilor din perimetrul Rosia Montana, anularea contractului cu Rosia Montana Gold Corporation (RMGC), interzicerea exploatarilor cu cianuri in Romania si introducerea zonei Rosia Montana in patrimoniul Unesco.

Exploatarea miniera ar urma sa inceapa in noiembrie 2016, dupa ce planul urbanistic zonal va fi aprobat pana la sfarsitul acestui an, iar participatia statului ar creste cu inca 5,69%, la 25% din actiuni, dar conditionat de emiterea la timp a tuturor autorizatiilor, potrivit unui draft al Acordului intre Guvern, Gabriel Resources si Rosia Montana Gold Corporation pentru inceperea exploatarii.

Compania Rosia Montana Gold Corporation detine la Rosia Montana (judetul Alba), prin concesionare in vederea exploatarii, cel mai important zacamant de aur din Romania, evaluat la aproximativ 300 de tone de aur si 1.600 de tone de argint.

Foto: Vlad Petri/Facebook