Proteul de peșteră, salamandra oarbă care poate sta nemișcată chiar și șapte ani

Salamandrele sunt renumite pentru faptul că trăiesc mult și pentru abilitatea lor de a dezvolta o coadă nouă atunci când cea veche le este retezată. Există, însă, o specie de salamandră, denumită proteul de peșteră, care mai are o abilitate extraordinară: poate sta nemișcată ani în șir.

Cunoscut sub denumirea științifică de Proteus anguinus, proteul de peșteră poate trăi până la 100 de ani. Dar nu longevitatea acestei creaturi îi uimește pe oamenii de știință, ci modul în care aceasta se comportă. Recent, un grup de cercetători condus de Gergely Balázs, de la Universitatea Eötvös Loránd din Ungaria, a studiat o populație de protei de peșteră din Bosnia-Herțegovina. Cercetările s-au axat în mod special pe exemplarele care trăiesc în peșterile subacvatice.

Pentru a urmări animalele, zoologii s-au scufundat în peșterile subacvatice, au prins mai multe exemplare, le-au marcat, iar apoi le-au eliberat. În total, au fost marcați 19 protei de peșteră, pe care cercetătorii i-au urmărit pe o perioadă îndelungată. Unii au fost urmăriți timp de 28 de luni, iar alții au fost studiați timp de opt ani.

Așa au descoperit că acești locuitori albinoși ai peșterilor subacvatice se mișcă extrem de rar și de încet. Majoritatea exemplarelor studiate abia s-au deplasat 33 de metri în decursul unui deceniu. În timpul studiului, cercetătorii au remarcat un exemplar deosebit de „leneș”, care nu face absolut nimic și care reușit să stea nemișcat timp de 2.569 de zile consecutive, adică șapte ani.

În peșterile subacvatice, aceste animale nu au dușmani naturali și, datorită metabolismului lor, pot trece ani fără să fie nevoite să mănânce. Astfel, longevitatea lor nu este atât de surprinzătoare. Proteii de peșteră trăiesc în întuneric întreaga viață, de aceea și-au dezvoltat celelalte simțuri. Se mișcă doar atunci când trebuie să mănânce ceva sau când vine momentul să se împerecheze, deși perioada de împerechere survine doar o dată la 12.5 ani.

Acești amfibieni orbi care trăiesc în beznă sunt nevoiți să se limiteze la hrana care le este accesibilă. De obicei, ei se hrănesc cu crustacee mici, precum creveții și melcii, și uneori cu insecte, dacă au noroc. Dar proteii de peșteră au găsit o modalitate remarcabilă de a se adapta la insuficiența extremă de calorii: consumă cât mai puțină energie. „Stau liniștiți, nu fac aproape nimic”, a spus Gergely Balázs despre comportamentul cotidian al acestor creaturi.

Cel mai activ proteu de peșteră s-a deplasat 125 de metri în 230 de zile. Cei mai mulți s-au deplasat, în medie, doar 16 metri pe an. Cercetătorii sunt siguri că această lipsă de mișcare se datorează faptului că animalele își conservă energia și își limitează mișcările la strictul necesar. Reproducerea și hrănirea par a fi singurele lor motivații de a se mișca, iar uneori aceste creaturi rezistă ani de zile fără niciuna dintre cele două.

Sursa traducere și foto: incredibilia.ro