Protocol pentru introducerea SAHULUI ca materie optionala in SCOLI

Federatia Romana de Sah (FRS) a semnat luni un acord cu Ministerul Educatiei Nationale (MEN) pentru ca, din toamna, SAHUL sa fie introdus in SCOLI ca materie optionala.

Acordul a fost semnat a fost cu ocazia deschiderii Campionatului National Scolar de Sah „Elisabeta Polihroniade”,  care se desfasoara la Sala Polivalenta din Bucuresti.

“In urma cu aproximativ o luna, am semnat ordinul de ministru prin care a fost aprobata programa scolara pentru primii doi ani de studii de SAH, iar astazi (luni – n.r.) am semnat acordul prin care asiguram cadrele didactice pentru aceasta disciplina, respectiv profesorii care sunt legitimati la FRS vor putea sa predea aceasta disciplina”, a spus ministrul Educatiei, REMUS PRICOPIE, prezent la eveniment.

Citeste si: Elevii din invatamantul primar vor putea invata sahul la scoala, din anul 2014-2015

El a mai anuntat ca Federatia Internationala de Sah, prin intermediul federatiei romane, va dota 500 de SCOLI din mediul rural cu table, piese, manuale si tot echipamentul necesar pentru studierea SAHULUI.

“Se stie foarte bine, eu insist pe partea cu sporturile de echipa, dar sportul mintii e intotdeauna cel mai important si sunt convins ca o sa avem copii mai destepti, copii mai sanatosi, la minte in primul rand, mai buni la scoala, daca fac mai mult SAH”, a declarat si premierul VICTOR PONTA, prezent la eveniment.

El s-a aratat bucuros de prezenta numeroasa a scolarilor la campionat, dar a spus ca este deranjat de faptul ca unii parinti isi scutesc copii de la orele de sport.

“Ma bucur ca atat de multi copii se indreapta spre acest sport, asa cum ma bucur de orice copil din Romania care face orice fel de sport si cum ma supar pe toti parintii din Romania care isi scutesc copiii de sport sau incearca sa ii tina departe”, a aratat seful Guvernului. In opinia sa, acesti parinti “nu le fac un bine, le fac un rau” copiilor. El a precizat ca fiul sau, Andrei, face carting, dar in familia sa se joaca si sah in timpul liber.

Protocolul dintre MEN si FRS vizeaza implementarea disciplinei optionale „EDUCATIE PRIN SAH” si formarea si specializarea cadrelor didactice pentru predarea SAHULUI in SCOALA. Beneficiarii sunt elevii si cadrele didactice din 500 de unitati de invatamant preuniversitar. Documentul precizeaza ca MEN va asigura, prin inspectoratele scolare si prin Casele corpului didactic, organizarea activitatilor de formare continua a cadrelor didactice pentru disciplina optionala.

Citeste si: Sahul va fi introdus ca disciplina de invatamant in scoli

La randul ei, FRS va asigura formatori pentru calificarea cadrelor didactice si va oferi 500 de truse necesare desfasurarii activitatii in cadrul disciplinei optionale „EDUCATIE PRIN SAH”. Fiecare trusa va contine zece garnituri de piese, zece table pliabile de sah, o tabla portabila de demonstratie, doua manuale (pentru fiecare an de studiu), programa primilor doi ani de studiu. O comisie mixta de monitorizare va urmari implementarea protocolului, a carui valabilitate este de doi ani, cu posibilitate de prelungire pentru inca alti doi.

La sfarsitul lunii martie, ministrul Educatiei, REMUS PRICOPIE, a aprobat programa disciplinei optionale „EDUCATIE PRIN SAH”, care respecta prevederile Legii Educatiei Nationale nr. 1/2011 si corespunde exigentelor invatamantului actual, potrivit MEN. In programele scolare de educatie fizica pentru clasele V-XII, revizuite in anul 2009, SAHUL a devenit disciplina sportiva alternativa, care poate fi predata in cadrul orelor de educatie fizica prevazute in trunchiul comun. In perioada 2006-2008, prin programul MEN de finantare a unitatilor de invatamant, in vederea dotarii acestora cu materiale, aparate si instalatii sportive, s-au achizitionat, in majoritatea unitatilor de invatamant, inclusiv cele din mediul rural, cutii si piese de SAH. In invatamantul romanesc, SAHUL a intrat in lista disciplinelor/activitatilor optionale pentru toate formele de invatamant, la aria curriculara Educatie fizica si Sport, din anul 2001.

Sursa foto: someseanul.ro