PROTOCOLUL PSD-UNPR s-a BLOCAT! NEINTELEGEREA care a dat peste cap PLANURILE. UPDATE

Miercuri, in aceeasi zi in care Senatul voteaza cererea DNA de incuviintare a urmaririi penale pe numele sau, GABRIEL OPREA va semna un protocol de colaborarea cu LIVIU DRAGNEA, in care PSD se angajeaza sa mearga pe liste comune cu UNPR la alegerile parlamentare, iar la locale sa lase la decizia organizatiilor teritoriale eventuale aliante.

 

UPDATE 09.45: Cu numai o ora inaintea votului din plenul Senatului privind ridicarea imunitatii lui GABRIEL OPREA, PSD si UNPR nu mai semneaza PROTOCOLUL de COLABORARE pentru ALEGERILE LOCALE si PARLAMENTARE.

Neoficial, PSD si UNPR nu s-ar fi inteles pe numarul de locuri pe care-l vor primi oamenii lui Gabriel Oprea in viitorul Parlament. Liviu Dragnea si Gabriel Oprea programasera pentru aceasta dimineata, la ora 9.30, semnarea protocolului PSD-UNPR. In aceste momente, Liviu Dragnea si Gabriel Oprea poarta negocieri în biroul liderului grupului PSD din Camera Deputatilor.

STIRE INITIALA

La schimb, Oprea promite sa sustina un singur tur de scrutin alaturi de PSD, dupa ce UNPR a dat de inteles ca este deschis discutiilor cu liberalii privind o majoritate necesara proiectului de lege aflat in dezbatere in parlament si care prevede doua tururi de scurtin. 

Oprea a fost intrebat de jurnalisti, marti, daca sustine un singur tur sau doua la alegerile locale pentru alegerea primarilor, iar prin raspunsul dat Oprea a sugerat ca, daca protocolul se semneaza, UNPR va ramane alaturi de PSD pentru un singur tur de scrutin, asa cum prevede legea in prezent. 

“Noi avem un protocol de alianta – Alianta de Centru Stanga – impreuna cu PSD. In mod normal, nici nu trebuia sa discutam daca nu mergem pe liste comune. Am vorbit cu dl presedinte Dragnea si inteleg ca acest protocol se va semna maine, in care se prevad toate lucrurile, inclusiv numar de locuri in Parlament” a spus Oprea, la iesirea de la sedinta Comisiei Juridice.

CITESTE SI: SENATUL va vota pentru RIDICAREA IMUNITATII lui GABRIEL OPREA miercuri, de la ora 10.30. UPDATE

Protocolul pe care acestia il vor semna miercuri va avea doua puncte: primul se refera la alegerile locale si permite organizatiilor sa decida aliante la nivel teritorial, inclusiv pentru candidati unici – ceea ce s-ar putea intampla la primariile de sector in Capitala, iar al doilea va prevede participarea pe liste comune la alegerile parlamentare. 

Numarul de locuri eligibile pe care UNPR le va primi ar urma sa fie decis in functie de rezultatul pe care UNPR il obtine la alegerile locale, dar si de cat de mult “ne-au ajutat” UNPR in alegeri, a explicat pentru HotNews.ro Codrin Stefanescu, secretarul general adjunct al PSD. 

Conditia insa pentru acest protocol este ca UNPR, inclusiv prin declaratiile facute de Gabriel Oprea, “sa isi coordoneze activitatea, de exemplu cum a fost cu cele doua tururi” de scrutin la alegerile locale. “Sa fie loiali,” a mai spus Stefanescu.  

CITESTE SI: UDMR voteaza pentru inceperea URMARIRII PENALE impotriva lui GABRIEL OPREA

“In momentul asta Liviu Dragnea a intins o mana prieteneasca” catre UNPR, “dar trebuie sa tina cont de ce decidem impreuna”.  

“Colegii mei nu au fost multumiti de pozitia UNPR la Cotroceni (cand au fost consultari pentru propunerea unui nou premier dupa demisia lui Victor Ponta – n.r.). Noi am mers cu Liviu Voinea, Dragnea s-a dus cu maxim curaj si am fost lasati in ofsaid. Am dori ca pe viitor sa nu se mai intample astfel de lucruri. Prietenii si aliatii de la UNPR trebuie sa intelegea ca mana intainsa de Dragnea este sincera si loiala, dar trebuie sa tina cont de ce decidem impreuna. Avem o coalitie majoritara, sper ca astfel de mici deviatii sa nu se mai intample” a subliniat Stefanescu. 

Sursa foto: jurnalistii