PSD a pierdut pe mana primarilor traseisti. Alegatorii nu i-au urmat pe edilii care au trecut la alt partid

Migratia primarilor de la un partid la altul, strategia prin care PSD spera sa adune mai multe voturi la alegerile prezidentiale, a fost un esec neasteptat. Digi 24 noteaza, in pagina electronica, ca in ciuda faptului ca peste 400 de primari au trecut in tabara social-democrata, in unele cazuri popularitatea si, implicit, voturile pe care mizau traseistii nu au migrat o data cu ei ci, din contra, s-au intors impotriva lor si a candidatului Victor Ponta.

Primarii traseisti care au sarit in barca PSD nu au influentat vizibil optiunea alegatorilor in unele judete. Oamenii nu i-au urmat: l-au preferat pe Klaus Iohannis si nu pe Victor Ponta.

De exemplu, primarul Galatiului, Marius Stan, ales pe listele PNL, dar racolat de UNPR, nu i-a putut oferi lui Victor Ponta victoria scontata.

„Mi-am manifestat -si nu neg lucrul acesta -, sustinerea pentru candidatul PSD, domnul Victor Ponta. in turul doi, greselile de strategie nu ni le putem asuma noi in numele celor care au facut strategia, au provocat acel val care s-a transformat in voturi impotriva candidatului PSD”, spune Marius Stan.

Mai la sud, primarul Calarasiului, Daniel stefan Dragulin, a trecut cu “arme si bagaje” la UNPR, dupa 12 ani in PNL. Gestul sau i-a adus lui Victor Ponta doar o victorie la limita: 18.265 de voturi fata de cele 17.327 pentru Klaus Iohannis.

Citeste si: El ar fi pregatit arestarea lui Traian Basescu

in Banat, 2 primari de orașe, trecuti la UNPR, n-au reușit sa aduca voturile dorite in tabara candidatului PSD. La Baile Herculane și Recaș, contracandidatul ACL a fost preferat de alegatori. La fel si in orasul Campeni, din judetul Alba .

Baile Herculane

Victor Ponta – 1583 voturi

Klaus Iohannis – 1687

Recas

Victor Ponta – 1821 voturi

Klaus Iohannis – 2844

Citeste si: MISCARE SOC! REVENIREA LUI PONTA DE SAPTAMANA VIITOARE, O LOVITURA PENTRU MULTI GREI DIN PSD

Campeni

Victor Ponta – 1881 voturi

Klaus Iohannis – 2996

Sursa: BEC

Astfel de situatii s-au repetat si in zeci de comune din toata tara, mai acolo unde edilii traseisti s-au gandit ca le pot da alegatorilor sarcini de partid, ca pe vremuri. Iar cand acest lucru nu s-a intamplat, si-au varsat off-ul in spatiul virtual.

„Stimati cetateni ai comunei Prundu Birgaului! (…) se pare ca cei mai multi dintre noi urmaresc doar beneficii materiale, iti sunt ‘prieteni’ pana iși rezolva problemele, fara a tine cont de moralitate”, s-a plans Doru Crișan, edilul trecut de la PDL la PSD, suparat ca in localitate sa Klaus Iohannis a iesit invingator.

portul migratorilor in fiefuri PSD

in alte judete, deja controlate de PSD, primarii migratori au avut insa un aport deosebit. in Argeș, Buzau, Botoșani, Dambovita, Dolj, Giurgiu, Olt, Vaslui, ei au marit diferenta in favoarea lui Victor Ponta.

Arges – 15 primari migratori

Victor Ponta – 59,27%

Klaus Iohannis – 40,73%

Buzau – 32 primari migratori

Victor Ponta – 60,9%

Klaus Iohannis – 39,1%

Botoșani – 8 primari migratori

Victor Ponta – 62,72%

Klaus Iohannis – 37,28%

Dambovita – 20 primari

Victor Ponta 58,08%,

Klaus Iohannis 41,92%

Dolj -13 primari

Victor Ponta 60,60%

Klaus Iohannis 39,39%

Giurgiu – 20 primari traseisti

Victor Ponta – 68,38%

Klaus Iohannis – 31,62%

Olt – 14 primari migratori

Victor Ponta- 64,77%

Klaus Iohannis -35,22%

Vaslui 13 primari traseisti

Victor Ponta – 59,7%

Klaus Iohannis – 40,3%

Sursa: BEC

In schimb, in alte judete, sprijinul alesilor locali proaspat racolati n-a mai putut contribui la pastrarea acestor zone ca fiefuri PSD, mai scrie Digi 24 in pagina electronica. Este cazul judetelor Bistrita-Nasaud, Prahova, Iași și Suceava. Deși independent, primarul Sucevei, Ion Lungu a sustinut candidatura lui Victor Ponta. Optiunea sa nu a fost și a sucevenilor, Klaus Iohannis obtinand un avans de 10.000 de voturi. Si baimarenii au trecut peste alegerea primarului Catalin Cherecheș, in timp ce, in judetul vecin, Satu Mare, zestrea de aleși locali adunata de PSD si PLR de la alte partide n-a putut acoperi avansul de 30 procente al candidatului ACL.

Cu reversul medaliei s-a confruntat noul PNL in Hunedoara, singurul judet unde migratia a fost in sens invers, de la social-liberali spre liberali. Chiar si asa, municipiile si orasele din Valea Jiului i-au adus victoria prezidentiabilului PSD, cu peste 60% din voturi.