PSD contra PSD: ZIUA MOTIUNII de CENZURA – GUVERNUL GRINDEANU a PICAT! CE URMEAZA ACUM

PSD versus PSD. Motiunea de cenzura la adresa guvernului condus de premierul Sorin Grindeanu, depusa de PSD si ALDE si semnata de 222 de parlamentari urmeaza sa fie dezbatuta si votata miercuri, cu incepere de la ora 11.00. Ca sa treaca motiunea si sa cada guvernul e nevoie de 233 de voturi din numarul total de 464 parlamentari.

UPDATE 21 (16.25): Motiunea de cenzura impotriva Guvernului Grindeanu si rezultatul votului au fost publicate in Monitorul Oficial. Motiunea de cenzura intitulata “Romania nu poate fi confiscata! Aparam democratia si votul romanilor!” a fost votata miercuri de 241 de parlamentari, astfel incat Guvernul Grindeanu este demis. Luni vor incepe consultarile presedintelui Iohannis cu partidele politice pentru desemnarea unui nou candidat de premier (DETALII AICI).

UPDATE 20: LIVIU DRAGNEA  exulta dupa ce a reusit sa-si PICE propriul GUVERN PSD! (DETALII AICI)

UPDATE 19: Prima REACTIE a lui SORIN GRINDEANU dupa ce Executivul a PICAT! (DETALII AICI)

UPDATE 18: Fostul ministru al Justitiei Florin Iordache a refuzat sa spuna daca membrii PSD care au votat in Parlament vor fi exclusi. “Am invatat ca avem colegi care isi inchipuie ca, atunci cand ocupa o functie printr-un vot al colegilor, e a lor”, a mai spus Iordache, adaugand ca PSD-istii vor merge in fata presedintelui Iohannis “cu o propunere de nerefuzat“.

Surse PSD citate de Mediafax sustin ca liderul PSD ar vrea sa mearga pe mana prim vice-guvernatorului BNR, Florin Georgescu, pentru functia de premier. Ramane de vazut insa daca Georgescu va accepta de data asta, avand in vedere ca numele sau este vehiculat inainte de fiecare investire de Executiv, insa el refuza de fiecare data. Alte posibile nume de premier sunt cele ale europarlamentarului PSD Viorica Dancila si al rectorului ASE, Nicolae Istudor.

Printre cei care vor face parte din Exectutiv se afla si ministri din Guvernarea Grindeanu: Sevil Shhaideh, Carmen Dan, Lia Olguta Vasilescu, Mihai Tudose si Rovana Plumb isi vor pastra portofoliile, anunta surse politice.

Tudorel Toader ar urma sa ramana la Ministerul Justitiei, in timp ce ALDE ar urma sa-si pastreze portofoliile actuale.

La Finante, postul ar urma sa fie ocupat de un nume care a mai detinut functia, Eugen Teodorovici. Diplomatul de cariera, ambasadorul Sorin Ducaru (care acum ocupa pozitia de Secretar General Adjunct pentru Provocari de Securitate din cadrul NATO) ar urma sa il inlocuiasca pe Gabriel Les la Aparare.  Sorin Moisa si Simona Miculescu sunt alte nume vehiculate de apropiatii lui Liviu Dragnea pentru noul Executiv.

UPDATE 17Urmeaza o serie de pasi procedurali si politici la capatul carora Romania sa aiba un nou guvern. Actorii principali in acest proces vor fi presedintele Klaus Iohannis si liderul partidului majoritar din Parlament, Liviu Dragnea.

Pasii de urmat (sursa Hotnews.ro):

1. Partidele politice vor organiza consultari interne in forurile de conducere pentru a incerca sa formeze o majoritate parlamentara cu care sa se prezinte la consultarile cu presedintele Klaus Iohannis.
Cea mai mare sansa pentru o coalitie de guvernare o au PSD si ALDE, care tocmai si-au confirmat forta politica in Parlament prin votul la motiunea de cenzura.

2. Partidele si coalitiile isi vor formula in interior propunerile de premieri desemnati.

3. Presedintele Klaus Iohannis va avea luni consultari cu partidele parlamentare. El va lua act de propunerile partidelor pentru functia de premier.

4. Iohannis va face anuntul oficial privind nominalizarea unui candidat de premier.

5. Premierul desemnat isi va construi echipa si programul de guvernare.

6.1. Parlamentul va vota propunerea de guvern. Daca propunerea trece, noul Guvern va depune juramantul la Cotroceni si va fi investit. Romania va avea un nou Guvern

6.2 Parlamentul va respinge propunerea de Guvern. Se reia procesul de la pasul 1 si se ajunge la inca un vot in Parlament. Daca si acesta pica, se declanseaza alegeri anticipate.

Intre pasii 4 si 5 poate aparea o noua criza politica, daca Iohannis respinge propunerea facuta previzibil de PSD si ALDE si desemneaza un candidat de premier care nu va conveni majoritatii care exista acum. Este posibila suspendarea presedintelui, dar putin probabila, data fiind slabiciunea de moment a unui PSD macinat de conflictul intern, dar si cresterea previzibila in popularitate a lui Iohannis dupa aceasta jumatate de an (participarea la protestele masive din februarie, vizitele de mare vizibilitate in SUA, Germania si la Bruxelles, lipsa oricarei implicari in criza interna din PSD).

UPDATE 16: Se anunta rezultatul oficial al motiunii de cenzura. Au fost 251 de voturi, dintre care 241 au fost pentru si 10 impotriva. Sunt aplauze furtunoase in sala. 241 de parlamentari au fost in favoarea motiunii, cu 8 peste minimul necesare. Majoritatea alesilor au aratat bilele inainte sa le bage in urne. Primele calcule arata ca parlamentari ai minoritatilor nationale au contribuit la votarea motiunii de cenzura.

UPDATE 15 (13.27): VOTUL S-A INCHEIAT! Guvernul Grindeanu a picat, informeaza Reuters! Mircea Draghici (PSD) a declarat ca potrivit numaratorii paralel PSD a trecut motiunea cu 241 de voturi! 

UPDATE 14: Rezultatul votului motiunii de cenzura ar urma sa fie anuntat oficial in jurul orei 14:00.

UPDATE 13: Liderul PSD Liviu Dragnea sta in fata urnelor si priveste cum se voteaza.

UPDATE 12: Fostul premierul, Victor Ponta, afirma ca a cerut, dupa 14 ani ca deputat si membru PSD, sa ia cuvantul pentru trei minute in cadrul dezbaterilor la motiunea de cenzura insa a fost refuzat. “In decembrie 2004 am avut primul meu discurs in Parlamentul Romaniei – dupa 14 ani ca deputat si membru PSD am solicitat azi in cadrul dezbaterilor sa iau cuvantul pentru 3 minute (din timpul alocat Guvernului si PSD)! Raspunsul conducerii Parlamentului a fost NU!”, scrie Ponta pe Facebook.

El a anuntat ca dupa sedinta va posta pe Facebook ceea ce voia sa spuna. “Din fericire, in 2017 exista Facebook – si mai exista jurnalisti care nu pot fi cumparati. Asa ca o sa postez aici, dupa finalizarea dezbaterilor – tot ceea ce nu mi-a dat voie conducerea Parlamentului sa spun in plen”, anunta Ponta.

UPDATE 11 (12.42): A inceput VOTUL! Victor Ponta a votat primul, impotriva motiunii de cenzura.

UPDATE 10:  Replica lui GRINDEANU dupa discursul lui DRAGNEA: “L-am ascultat pe dl Dragnea. Oricine ar fi fost sau ar putea sa devina prim ministru nu are nicio sansa sa isi exercite functia. Nici una. Am auzit aluzii, acuze nefondate si insinuari. Dl Simon are o gura foarte mare pentru ca i s-a promis post de ministru.

Am auzit acuze nefondate si insinuari. Singurele lucruri clare sunt promisiunile facute mie si lui Victor Ponta si altora de catre dl presedinte in ultimele zile. Al doilea lucru, legat de Sistem: Ce lupta a avut dl Dragnea cu Sistemul in aceste luni, in afara de celebra OUG 13? A jugat cineva tenis cu ei? Nu am negociat cu absolut nimeni si nu am intrat in negocieri impotriva interesului national. E vorba de interesul Romaniei, dincolo de un guvern sau altul. Sunteti aici vreo 5 prim ministri, vreo 50 de ministri. Asta s-a discutat in ultimele zile. Daca aveti incredere, de ce nu aveti incredere de vot secret?”

UPDATE 9: Mihai Gotiu, parlamentar USR, a verificat urnele de vot sa nu aiba bile ascunse inauntru chiar inainte de inceperea votului la motiunea de cenzura. Florin Roman (senator PNL), Mihai Gotiu (USR), Claudiu Manda si Mihai Fifor (ambii PSD) sunt oamenii trimis de partide in fata urnelor de vot pentru a supraveghea modul in care parlamentarii voteaza motiunea de cenzura.

UPDATE 8: Traian Basescu a sustinut un discurs extrem de scurt la motiunea de cenzura, spunand doar ca “PSD si ALDE se dovedesc inapti pentru guvernare. Indiferent de rezultatul votului, drumul pe care trebuie sa-l luati e in Opozitie!”. Basescu si-a inceput insa scurtul discurs cu o gluma: in drum spre pupitru, l-a intrebat razand pe Dragnea: “Liviule, imi dai niste minute in plus?”

UPDATE 7: Multi dintre parlamentarii PSD au plecat din sala cand Raluca Turcan (PNL) si-a inceput discursul la motiunea de cenzura.”Este iresponsabil ca PSD poarta razboaie prin institutii poltice. Doi s-au baricadat la Guvern. (…) Toata aceasta criza apare ca o reglare de conturi in stil mafiot. (…) Nu vom vota aceasta motiune. Tot ce ati facut in ultimele 6 luni reprezinta o bataie de joc la adresa romanilor. Este atata ura in aceasta coalitie, incat ea nu poate aduce nimic bun”, mai spune prim-vicepresedintele PNL.

La un moment dat, Tariceanu i-a taiat microfonul Ralucai Turcan, argumentand ca aceasta a depasit timpul alocat.

UPDATE 6: “E o zi trista pentru noi. Premierul nu a performat. Nu a mers rau, a mers binisor, dar nu e de ajuns”, a declarat Liviu Dragnea in discursul de la motiunea de cenzura depusa de PSD impotriva guvernului Grindeanu. “Dar PSD nu castiga 45% la alegeri daca le promitea romanilor ca vor trai binisor”, a mai spus Dragnea.

“Astazi nu este o zi fericita pentru mine si cred ca nici pentru dvs. N-am dorit sa ajungem aici. Lucrurile sunt foarte simple: adoptarea motiunii inseamna continuarea guvernarii PSD – ALDE, asa cum au vrut romanii in decembrie (aplauze in sala – n.red.). Vrem sa oprim o guvernare care nu si-a asumat programul de guvernare si promisiunile noastre, ale tuturor. Am ales sa fim sinceri cu romanii. Nu a fost totul in regula. Premierul si Guvernul caruia i-am incredintat impreuna cel mai ambitios program de guvernare de dupa ’89 n-a performat asa cum am sperat. N-a mers rau, a mers binisor. Dar binisorul nu este de ajuns.

Oamenii au votat cu asa de mare incredere, pentru ca vor sa ardem ceva etape in aceasta tara. Am preferat sa luam aceasta decizie grea, ca sa punem lucrurile la punct. Nu se astepta nimeni ca colegul nostru sa actioneze cu atat de multa indaratnicie, cu atat de multa rea-credinta. Nu cred ca exista un membru cinstit sau onest care sa oscileze intre interesul unui grup privat si interesul acestei tari. Este vorba despre binele pentru aceasta tara. Suntem cel mai mare si cel mai sustinut partid din Romania si asta derajeaza de 20 de ani.

– Unii credeam ca prin cateva voturi ne vor transforma intr-un grup politic framantat de patimi personale. Esecurile repetate au avut niste cauze, cele mai importante fiind tradarea si interventia brutala si continua a unui sistem care nu se poate impaca cu ideea ca Romania este si poate fi o tara democratica. Am decis impreuna ca nu vom mai intra in jocuri obscure nici cu alte partide, nici cu alte instituti. Am renuntat la alianta toxica cu UNPR. Am decis ca vom castiga alegerile pe propriile puteri si asa s-a intamplat. Am jucat corect si romanii au simtit asta”, a maiadaugat Liviu Dragnea.

„Unii au luptat in alegeri pentru un alt partid, PRU. Nu doresc sa repetam greselile din trecut. Nu doresc sa mergem inainte oricum. Puteam sa ne facem ca supraveghem Guvernul si premierul, iar premierul si Guvernul sa se faca ca lucreaza. Cei care au vor sa confiste rezultatul acestor alegeri si care s-au incuiat pe dinauntru in cladirea Guvernului spun ca Liviu Dragnea este prea autoritar. Sunt autoritar poate pentru ca am spus ca vreau sa separam politica de servicii? Ca vreau ca Justitia sa fie independenta?

Apropo de Justitie, nu putem sa ne prefacem ca ce s-a intamplat luni si marti cu 3 colegi ai nostri reprezinta doar o coincidenta – au fost chemati la DNA, ca martori. Ieri, un coleg de-al nostru a fost luat cu mascatii de acasa? Asta este calea pe care sa mergem in continuare, iar aceasta tara sa ramana captiva celor care nu participa in alegeri? Suntem autoritari pentru ca am cerut sa se respecte programul de guvernare?

Mi s-a obiectat ca la guvern vrem sa facem si alte lucruri. Am crezut mult in Sorin Grindeanu – si-mi asum asta. Din pacate, acum, se agata de scaun in cel mai nelegitim mod. Nu a ajuns premier datorita celor cu care s-a baricadat in Palatul Victoria. A ajuns acolo pentru ca cele doua partide, in mod statutar, au decis sa-i acorde un vot de incredere. Va fi acuzat, mai tarziu, de o atitudine lipsita de onoare.

La toate intalnirile nocturne la care ati fost cei cativa colegi, despre ce s-a discutat? Despre functii, despre ministere, despre dregatorii si despre cateva afaceri? S-a discutat acolo despre Romania? Categoric, nu. Nimeni nu a spus asta, dintre cei care au fost acolo. La toate intalnirile nocturne, s-au promis lucruri irealizabile.

Am vorbit cu un coleg azi-noapte tarziu si l-am intrebat: “Tu ce spui maine acasa? Ca ai votat impotriva Romaniei pentru o functie sau pentru o afacere?”. Sub conducerea mea, PSD nu va accepta nicio alianta subterana toxica. Vom face aliante doar cu romanii. PSD cere premierului si ministrilor sa lucreze pentru romani.Progranul nostru de guvernare este lucrul in care cred si credem cu totii. Pentru continuarea acestui program, va cer astazi sa votati motiunea, care ne doare pe toti, dar care trebuie sa treaca pentru ca lucrurile sa revina la normalitate, la legalitate si la constitutionalitate si pentru ca tara sa primeasca un guvern mai devotat misiunii lui”, a incheiat Dragnea.

UPDATE 5Europarlamentarul PSD Catalin Ivan a scris miercuri pe Facebook, inaintea votului pentru motiunea de cenzura ca “asistam neputinciosi la teleormanizarea Romaniei”. Ivan are un statut de dizident in PSD, Dragnea spunand la inceputul acestui an ca a fost exclus, europarlamentarul aratand insa ca inca e membru al partidului in filiala Dobrovat.

“Celor care vor vota astazi la motiunea lui Dragnea impotriva PSD le mai zic doar cateva lucruri. Nu doar Badalau va fi cu ochii pe votul vostru.  Milioanele de romani care au votat in decembrie si-au vazut votul confiscat de aceasta grupare mafiota. Europa se uita siderata cum un singur om, mai rau decat in Ungaria, incearca sa puna stapanire pe toate institutiile statului promovand non-valori, avand obedienta fata de sef drept singura mare calitate.  

Asistam neputinciosi la teleormanizarea Romaniei. Viorica Dancila propunere de premier?!!! Carmen Dan?!!! Sevil Shhaideh Dumnezeul dezvoltarii României?!!! ESTE TIMPUL SA NE TREZIM. PSD are oameni infinit mai bine pregatiti care pot sa guverneze aceasta tara. Sa nu va fie frica de privirea atenta a lui Badalau. Sa va fie teama ca familiile voastre, prietenii, vecinii, rudele, cei care v-au votat, se vor uita cu emotie si speranta la votul fiecaruia dintre voi”, a scris pe reteaua de socializare Catalin Ivan.

UPDATE 4Sorin Grindeanu a luat cuvantul: “In decembrie 2016, urmaream cu totii cu sufletul la gura cum Klaus Iohannis numeste sau nu un premier de la PSD. Prima optiune de la PSD, dna Sevil Shhaideh, a fost respinsa. Romania a stat fara buget si in incertitudine doua saptamani. In ianuarie 2017, dl Liviu Dragnea m-a rugat sa accept functia de premier. Stiti care a fost primul meu raspuns: “NU!”. Dupa care, prietenii mei din PSD, colegi de-ai nostri care se afla aici in fata mea, ati insistat ca ar fi bine sa accept pentru stabilitatea Romaniei, pentru PSD. Am acceptat si pentru ca Dragnea a spus ca o sa fie prietenul meu”.

“Ca premier, imi cer scuze ca trecem prin asta”, a spus Grindeanu, de la tribuna Parlamentului. Acesta a avertizat paralamentarii PSD ca fiecare bila pe care o introduc in urna poate sa faca PSD sa piarda guvernarea. “Sa nu va fie firca! Ce credeti ca se poate inampla daca veti vota impotriva motiunii? O sa va dea pe toti 50 afara din partid?”, a mai spus acesta.

Iata mai jos cele mai importante declaratii facute de primul ministru:

UPDATE 3: Mihai Fifor citeste din nou motiunea de cenzura, care are titlul “Romania nu poate fi confiscata”. UDMR anunta ca nu va vota la motiunea de cenzura.

UPDATE 2Victor Ponta a anuntat la votarea in plen ca va vota cu bilele la vedere, impotriva motiunii de cenzura.Victor Ponta a avut si un schimb de replici rapid cu o ziarista pe holul Parlamentului. Intrebat de ziarista “Sunteti securist, domnul Ponta?”, secretarul general al PSD a raspuns: “Exact cat sunteti dumneavoastra sunt si eu!”. 385 de parlamentari sunt prezenti in sala.

UPDATE 1:”Cu domnul Dragnea am avut (o discutie in aceasta dimineata, n.red.), am incercat sa gasim o solutie, dansul continua sa riste cerand sa demisionez inainte de a intra in sala de vot. Lucrul asta nu e posibil, asa ca mergem la vot”, a spus Sorin Grindeanu inainte de a intra in sala.

STIRE INITIALA

Este pentru prima data dupa 1989 cand un guvern trebuie sa treaca testul unei motiuni depuse de formatiunile care l-au sustinut la investire.

PSD a anuntat ca mizeaza pe votul a 250 de parlamentari. Criza a aparut dupa ce premierul a refuzat sa demisioneze, desi a pierdut sprijinul partidului la guvernare. PSD si aliatul sau ALDE au un total de 244 de senatori si deputati, care ar vota in majoritate covarsitoare in favoarea acestei motiuni. Numarul sustinatorilor premierului Sorin Grindeanu din randul parlamentarilor PSD este greu de evaluat.

PSD si ALDE au negociat intens cu UDMR pentru a obtine voturile maghiarilor, dar nu s-au inteles. Liderul formatiunii  Kelemen Hunor a declarat ca parlamentarii formatiunii nu vor participa la votarea motiunii de cenzura dupa ce nuau reusit sa smulga din partea PSD concesii in favoarea minoritatii maghiare din Romania.

Nici PNL si nici USR nu vor participa la vot. Liberalii  vor fi prezenti la dezbaterea motiunii de cenzura impotriva Guvernului Grindeanu, pentru a-si sustine punctul de vedere, pentru ca rolul opozitiei nu este acela de a parasi sala,  a anuntat deputatul PNL Adriana Saftoiu, marti, pe Facebook. Ea a subliniat ca PNL nu va participa la vot, dar se va asigura ca este respectat Regulamentul. 

Parlamentarii PMP nu vor participa miercuri la dezbaterea si la votarea motiunii de cenzura, dar partidul va avea un om in comisia de numarare “pentru a participa la securizarea numararii voturilor”, a declarat marti Traian Basescu. In schimb, liderul grupului minoritatilor din Camera Deputatilor, Varujan Pambuccian, a declarat luni ca deputatii grupului au decis sa voteze fiecare cum crede de cuviinta la motiunea de cenzura. Grupul minoritatilor din Parlamentul Romaniei numara 17 membri.

Daca se adopta motiunea, guvernul Grindeanu este demis. PSD trebuie sa propuna un nou prim-ministru sefului statului Klaus Iohannis. El a refuzat in decembrie prima alegere a social-democratilor, pe Sevil Shaidehh, inainte de a-l accepta pe Sorin Grindeanu. In cazul in care Iohannis desemneaza prim-ministru propus de PSD, acea persoana va avea 10 zile pentru a obtine votul de incredere al Parlamentului asupra echipei sale si programului sau de guvernare. In cazul in care motiunea de cenzura este respinsa, Soirin Grindeanu ramane prim-ministru si va trebui sa incerce sa gaseasca aliati din tabara stangii pentru a forma un nou guvern.

Sursa foto: adevarul