PSD a DECIS propunerea de PREMIER cu care va merge la COTROCENI! Cine este MIHAI TUDOSE

Social-democratii se reunesc luni dimineata in sedinta Comitetului Executiv National pentru a decide propunerea de premier cu care vor merge la consultarile de la Palatul Cotroceni, informeaza News.ro. Liviu Dragnea afirma ca are patru variante in minte, dorind ca viitorul prim-ministru sa fie “corect”, care “sa nu fie aventurier”, si cu “putere de munca”.

UPDATE 4: Liviu Dragnea a declarat luni ca cinci lideri PSD – Mihai Fifor, Carmen Dan, Lia Olguta Vasilescu, Adrian Tutuianu si Marcel Ciolacu – “au declinat din diverse motive sa fie desemnati premier”, iar Mihai Tudose a acceptat. “Convingerea mea e ca Mihai Tudose nu are dubla comanda”, a mai spus Liviu Dragnea.

Liderul PSD a mai confirmat ca au existat suspiciuni in privinta lui Tudose si relatia acestuia cu serviciile secrete, iar patru lideri s-au abtinut la votarea lui Tudose ca propunere de premier in Comitetul Executiv. “Au existat sase posibile propuneri pentru functia de prim ministru. Fiecare dintre ei mi-au spus care este pozitia lor, cuvinte pe care le-au spus si in CEX. Cinci au declinat aceasta sustinere din partea colegilor, am ajuns in CEX sa discutam propunerea lui Mihai Tudose. Mihai Fifor, Carmen Dan, Lia Olguta Vasilescu, Adrian Tutuianu si Marcel Ciolacu au declinat din diverse motive sa fie desemnati premier. A fost o discutie destul de serioasa, dupa mult timp, nu dura, serioasa, profunda, despre situatia din ultima perioada. A existat o doza de suspiciune in ceea ce -l priveste pe Tudose, s-au pus intrebari”, a declarat liderul PSD.

“Daca presedintele Klaus Iohannis accepta propunerea PSD si il nominalizeaza pe Mihai Tudose candidat de premier, pana joi seara noul Guvern poate trece de Parlament si poate depune juramantul”, a anuntat luni Liviu Dragnea.

UPDATE 3Mihai Tudose (50 de ani, foto), propus de PSD ca premier, a fost ministrul Economiei in guvernul Grindeanu, fiind unul dintre ministrii demolati de raportul de evaluare al lui Darius Valcov, cu zero realizari. El a mai fost ministru al economiei si in guvernul Ponta. A intrat in atentia presei in 2015, cand a fost acuzat de plagiat a lucrarii de tezei de doctorat, obtinuta la Academia Nationala de Informatii a SRI, sub indrumarea lui Gabriel Oprea. In martie 2016, Tudose a cerut renuntarea la doctorat. Tudose a fost suspectat in permanenta in interiorul partidului de legaturi cu SRI.

In 2013, Mihai Tudose a ajuns conferentiar universitar la Academia Nationala de Informatii a SRI. Ministrul Economiei a mai urmat in 2006 un Curs post-universitar in domeniul securitatii nationale la Colegiul Superior de Securitate Nationala (Serviciul Roman de Informatii). In 1995 a terminat Facultatea de stiinte juridice si administrative, U.C.D.C. Bucuresti.

Tudose a urmat in 2007 un curs in SUA, la Georgetown University. E vorba despre un curs de specializare în “Analiza şi rezolvarea conflictelor armate”, realizat in colaborare cu Colegiul Naţional de Apărare.

Aflat la al cincilea mandat de deputat si vicepresedinte PSD, Tudose este preşedinte al Comisiei pentru politică economică, reformă și privatizare 
In perioada 1992-1999 a fost sef birou senatorial, in perioada 1999-2000 consilier juridic la SC Farex SA Braila. Din 2000 este parlamentar. A fost presedintele Organizatiei PSD Municipiul Braila si Presedinte Organizatiei PSD judeteana Braila. Vezi aici CV-ul.

Centrul Roman pentru Jurnalism de Investigatie a scris in 2015 ca lucrarea de doctorat a ministrului Economiei Mihai Tudose, cu titlul “Infrastructura critica – model si strategie manageriala”, a fost sustinuta in 2010 la Academia Nationala de Informatii “Mihai Viteazul” si publicata apoi la RAO International Publishing Company.

“Circa 50 de pagini sunt plagiate, fie cuvant cu cuvant, fie prin reformulari minore, din alta lucrare de doctorat, sustinuta, cu un an mai devreme, de comisarul-sef Radu Andriciuc, la Academia de Politie ‘Alexandru Ioan Cuza’. Din doctoratul comisarului-sef s-au copiat inclusiv parti din concluzii, cateva anexe si chiar o sectiune din bibliografie”, potrivit Centrului Roman pentru Jurnalism de Investigatie.

Ministrul Tudose a declarat pentru CRJI ca la momentul redactarii lucrarii “erau alte vremuri”. “E vorba de Andriciuc si de niste texte de pe Internet, dar nu e vorba de mai mult de doua-trei pagini si nu sunt preluate cuvant cu cuvant. Am avut acordul scris al autorilor. Poate am fost si putin neglijent, dar era ca si cum as face o lucrare de geometrie: nu pot pretinde ca am inventat eu Teorema lui Pitagora”, a explicat Tudose, care a povestit un eveniment din timpul redactarii: “Am scris un capitol pe plaja, cu pixul, si dupa ce l-am bagat pe calculator, a fost verificat de un soft antiplagiat, reiesind ca era copiat in proportie de 15%”. Pentru acest articol, lucrarea lui Tudose nu a fost verificata cu un astfel de soft.  

CRJI mai arata ca in urma cu mai multi ani, Tudose a fost asociat intr-o firma de consultanta, Akma Consulting, cu Mocanu (Ene) Elena, soacra lui Traian Severin Lungu, cel care detinea la acel moment functia de adjunct al SRI Braila.

Şahul, literatura, turismul si filatelia sunt pasiunile sale, el fiind in 2001 candidat la titlul de maestru în şah – membru al Clubului de şah “Orizont 64” Brăila, potrivi CV-ului sau oficial.

UPDATE 2: Mihai Tudose a fost votat luni drept candidat de premier in Comitetul Executiv al PSD, potrivit unor surse din PSD. La vot au existat doar patru abtineri, informeaza corespondentul Hotnews.ro.

In aceeasi ordine de idei, sociologul Marius Pieleanu a citit luni in direct la postul de televiziune Antena 3 un SMS despre care a spus ca l-a primit de la Marian Oprisan (liderul PSD Vrancea). Reactia lui Oprisan la posibila desemnare a lui Mihai Tudose ca premier din partea PSD a fost: “De dragul partidului l-am votat pe Tudose. Sa nu dea Dumnezeu sa fie ziua tradarii PSD, a membrilor, simpatizantilor PSD si cetatenilor Romaniei”.

UPDATE 1: Surse citate de News.ro sustin ca ministrul demisionat al Economiei, Mihai Tudose, este propunerea facuta de Liviu Dragnea pentru functia de premier. Toate celelalte variante ar fi refuzat propunerea de a fi premier.

STIRE INITIALA

Vicepresedintele PSD Gabriela Firea spune ca sunt luate in calcul si femei, dar si oameni de stanga, cu care partidul a mai colaborat, in timp ce secretarul general al PSD, Codrin Stefanescu vorbeste despre o lista de opt nume de potentiali premieri, printre care actualul ministru al Economiei, Mihai Tudose, ministrul Muncii, Lia Olguta Vasilescu, presedintele Comisiei SRI, Adrian Tutuianu, si europarlamentarul Viorica Dancila.

Sedinta CExN va incepe la ora 10.30, la Palatul Parlamentului. La finalul ei, social-democratii vor vota asupra variantelor de premier, urmand ca delegatia partidului sa mearga, la ora 15.00, la Palatul Cotroceni, cu o singura varianta. Liviu Dragnea anunta ca numele propunerii de premier va fi facut public intr-o declaratie de presa la finalul consultarilor, in jurul orei 16.00.

El a spus ca intai se va discuta in partid despre candidatul la functia de premier, iar dupa ce presedintele va desemna prim-ministrul, se vor discuta in CEx propunerile de ministri. Dragnea preciza ca nu doreste sa mai faca greseala din cazul lui Sorin Grindeanu, in care a mers cu un cec in alb al Comitetului Executiv National. “Sunt cateva variante pe care le voi propune CEx, nu va fi doar una. Si acum simt usturimea de la o singura varianta”, a spus Dragnea, inaintea votului privind motiunea de cenzura de saptamana trecuta.

Intrebat daca are convingerea ca presedintele Iohannis va desemna un premier de la PSD, Dragnea a raspuns: “Eu am convingerea in continuare ca presedintele Iohannis doreste stabilitatea Romaniei”. “Sunt absolut convins ca luni, la consultari, cand eu cu domnul Calin Popescu Tariceanu vom fi prezenti la Cotroceni va accepta propunerea noastra”, a subliniat Liviu Dragnea.

Sursa foto: realitatea