PSD este in genunchi, iar PNL defileaza in ciuda SCANDALURILOR interne – SONDAJ

PSD are o problema extrem de mare si este in genunchi, in timp ce PNL-ul zburda in ciuda scandalurilor interne care il macina se arata intr-un sondaj INSCOP, publicat de Adevarul.

Sondajul INSCOP abordeaza problema politica din alt punct de vedere: favorabilitatea catre un anumit partid, in functie de accesul la internet si retelele de socializare.

Accesul la internet pare a modifica optiunile politice ale romanilor. Astfel, intentiile de vot ale respondentilor care declara ca au acces la internet (65% din totalul esantionului) in privinta pricipalelor doua partide sunt oarecum diferite fata de cele ale votantilor in ansamblu. 48.8% dintre cei care declara ca au acces la internet si indica o optiune clara ar vota cu noul PNL format din PNL si PDL, in timp ce 34,4% dintre cei care au internet ar vota cu Alianta PSD-UNPR-PC, noteaza Adevarul.

CITESTE SI: GORGHIU: PONTA nu va fi PREMIER mai mult de DECEMBRIE 2016, PREDOIU nu mai tarziu de DECEMBRIE 2016 

Clasamentul se inverseaza in cazul populatiei care declara ca nu are acces la internet (35% din totalul esantionului). Astfel, 46,7% dintre cei care nu au acces la internet si indica o optiune clara ar vota Alianta PSD-UNPR-PC, in timp ce 37,8% ar vota noul PNL.

Intentiile de vot ale respondentilor care declara ca au un cont de Facebook sau Twitter (45% din totalul populatiei investigate) in privinta pricipalelor doua partide sunt de asemenea diferite de cele ale ale populatiei in ansamblu. 50.2% dintre cei care declara ca au cont de Facebook si Twitter si indica o optiune de vot ar alege noul PNL format din PNL si PDL, in timp ce 34,3% dintre cei care au internet ar vota cu Alianta PSD-UNPR-PC.

Clasamentul se echilibreaza in cazul populatiei care declara ca nu are cont de Facebook si Twitter (55% din totalul esantionului). Astfel, 42,2% dintre cei care nu cont pe o retea de socializare si indica o optiune clara ar vota Alianta PSD-UNPR-PC, in timp ce 41% ar vota noul PNL. Este de inteles, in acest context, de ce liberalii se concentreaza foarte tare pe mijloacele de comunicare virtuala, in timp ce PSD merge pe varianta clasica, asigurata de mass-media, in mod special televiziuni.

Masuratoarea sociologica realizata la sfarsitul lunii aprilie nu indica schimbari majore in ceea ce priveste intentia de vot pentru partide in cazul in care duminica viitoare s-ar organiza alegeri anticipate. Noul PNL format prin fuziunea dintre PNL si PDL conduce cu 44,7% (44,2% in februarie si 41,7% in decembrie 2014) din totalul celor care au indicat o optiune clara de vot. Pe locul doi se claseaza Alianta PSD-UNPR-PC cu 39,1% dintre optiuni (37,4% in februarie si 38,8% in decembrie 2014).

CITESTE SI: GORGHIU, despre stenogramele PNL: NU voi face INVESTIGATII. Asemenea MESAJE nu o sa mai existe 

Cele doua formatiuni/aliante cumuleaza 83,8% din totalul voturilor. Chiar daca organizatiile politice clasate pe primele doua locuri sunt formate din mai multe partide, perspectiva ireversibila a unei fuziuni in cazul noului PNL si o alianta permanentizata intre PSD si UNPR ar transforma Romania de facto intr-o tara cu sistem bipartid, cel putin din punctul de vedere al intentiilor de vot declarate cu un an si jumatate inainte de alegerile din 2016. Singura formatiune care mai reuseste sa depaseasca pragul parlamentar de 5% este UDMR cu 5,2%.

Sursa foto: adevarul.ro