PSD se reuneste in CExN. Se vor lua decizii privind mentinerea guvernarii, restructurarea guvernului sau convocarea congresului

Membrii Comitetului Executiv National (CExN) al PSD se vor reuni, joi, la sediul central al partidului, pentru a face prima analiza formala a esecului de la alegerile prezidentiale, dar si pentru a lua decizii privind mentinerea guvernarii, restructurarea guvernului sau convocarea congresului.

Reuniunea CExN de joi se va desfasura sub auspiciile unor pozitii publice contradictorii exprimate la nivelul leadership-ului partidului de Victor Ponta si Liviu Dragnea referitoare la momentul convocarii congresului partidului, for care ar urma sa faca analiza esecului de la prezidentiale.

Astfel, Liviu Dragnea a precizat, public, ca are asentimentul majoritatii liderilor de filiale pentru organizarea rapida a unui congres in 20 decembrie, urmand ca partidul sa se ocupe ulterior de guvernare. Dragnea a spus ca, daca nu se decide organizarea unui congres, atunci un Consiliu National de analiza si de lansare a unor proiecte politice ar putea avea loc oricand.

Ulterior acestei declaratii facute de Dragnea, Ponta a precizat, la revenirea din vacanta in Dubai, ca PSD isi poate face analizele privind ratarea prezidentialelor in primavara, prioritare fiind acum restructurarea Guvernului si prezervarea majoritatii parlamentare prin includerea PLR la guvernare.

Citeste si: Robert Negoita: Pentru PSD ar fi bine sa iesim de la guvernare. Pentru Romania, nu sunt la fel de sigur

Membrii CExN vor decide, joi, intre cele doua pozitii exprimate public de Ponta si Dragnea, urmand sa stabileasca daca vor convoca congresul in acest an sau la sfarsitul anului viitor. Decizia va avea in vedere faptul ca la congres nu se vor face doar analize, ci se va alege si noua conducere a PSD, atat Ponta, cat si Dragnea anuntand public ca isi depun mandatele in caz de esec la prezidentiale.

O alta tema importanta asupra careia CExN va trebui sa ia joi o decizie priveste pastrarea guvernarii, in conditiile in care si aici parerile sunt impartite.Astfel, vicepresedintele PSD, Robert Negoita, primar al Sectorului 3, a fost primul care a solicitat retragerea PSD de la guvernare in urma votului dat la prezidentiale in favoarea lui Klaus Iohannis.Ulterior, ceilalti social-democrati au optat pentru mentinerea guvernarii, in conditiile operarii unei remanieri a Executivului, cu consultarea prealabila si votul CExN.

Daca social-democratii vor stabili ca isi doresc sa pastreze guvernarea, vor trece la pasul urmator, operand nu o remaniere, ci o restructurare a Executivului.

Citeste si: GEOANA avertizeaza: Avem nevoie de un GUVERN mai suplu! Este nevoie de un minister pentru romanii din Diaspora

Membrii CExN, care sunt in mare parte presedintii filialelor judetene, isi vor da cu parerea asupra componentei viitorului Cabinet, in conditiile in care Victor Ponta va decide sa ii consulte si sa le ceara votul.

Cel mai vocal social-democrat pe aceasta tema a fost senatorul Mircea Geoana, care a propus ca viitorul guvern sa fie mai suplu, sa aiba mai putine ministere, iar ministrii propusi sa fie votati de CExN. Geoana a propus, totodata, reactivarea Consiliului National si convocarea acestui for, ca etapa intermediara, pana la congres, si a cerut alegerea unui nou presedinte a CN, in functia pastrata pentru Adrian Nastase.

Surse din partid au precizat, in repetate randuri, ca o remaniere guvernamentala se impune imediat si ca ministrii vizati ar fi Ioana Petrescu (Finante), Remus Pricopie (Educatie), Mihnea Costoiu (ministru delegat pentru Cercetare) si Bogdan Stanoevici (ministru delegat pentru Romanii de pretutindeni). Remanierea lui Costoiu si Stanoevici ar avea si cauze legate de pierderea alegerilor prezidentiale, in conditiile in care Costoiu este presedintele PSD Diaspora, iar Stanoevici are atributii legate direct de Diaspora.

Pe de alta parte, Victor Ponta i-a promis liderului PLR, Calin Popescu Tariceanu, doua posturi in viitorul Cabinet, el vizand astfel prezervarea majoritatii parlamentare in cazul eventualei ”dezertari” a UDMR.

Ponta va propune, astfel, o restructurare a Cabinetului, care va contine mai putine ministere, in conditiile in care, potrivit unor surse, nu vor mai exista nici majoritatea posturilor de ministru-delegat.

Pana la urma, social-democratii vor alege, joi, grosso-modo, intre a scoate cutitele pe masa si a gasi tapul ispasitor pentru esecul la prezidentiale, pe de o parte, si a pune batista pe tambal, pe moment, de dragul mentinerii guvernarii, pe de alta parte.

Prima varianta ar putea implica demisii ad-hoc, excluderi, convocarea imediata a unui congres extraordinar pentru alegeri, in timp ce a doua varianta ar implica mentinerea status-qou-ului actual, precum si a echipei Ponta-Dragnea la conducerea partidului si, implicit, in fruntea guvernului pentru o perioada care nu ar mai depinde in primul rand de PSD, ci de o eventuala decizie a opozitiei de a forma o majoritate parlamentara in 2015.