PSD va pierde alegerile. Dragnea va scăpa?

În ultimele zile, agenda publică este ocupată de modificările care se fac la Codul Penal. Toate știrile încep cu acest lucru, apar analize peste analize, juriștii încearcă să explice consecințele acestor schimbări. Mesajele politice ale opoziției, și nu numai, sunt concentrate pe linia “Dragnea modifică codul pentru a scăpa de pușcărie”.

Într-adevăr, infracțiunea abuzului în serviciu se redefinește.  În noua formă, majoritatea juriștilor spun că Dragnea va scăpa de pedeapsă, iar ultima instanță va fi nevoită să îl achite. Totuși, este încă prea devreme să spunem dacă liderul PSD va scăpa în ultima instanță. Nici el nu este foarte optimist. Azi, când a fost întrebat de ziariști ce părere are despre modificările făcute, a declarat: ”credeți că ăștia mă lasă să scap?”

De unde vine această teamă a lui Liviu Dragnea? Și el știe foarte bine că procesul legislativ se poate întinde pe o perioadă destul de mare. Chiar dacă ședințele comisiei Iordache merg pe repede înainte, chiar dacă este prevăzută o sesiune extraordinară a Parlamentului, după ce legea iese din legislativ, ea poate fi întârziată. Iohannis sau un grup de 50 de deputați pot  ataca legea la CCR,  președintele poate să o trimită înapoi spre reexaminare. Va fi o cursă contracronometru: procesul de la ICCJ versus legea adoptată.

Președintele are 20 de zile în care este obligat să promulge legea, dacă nu o retrimite în Parlament sau nu o atacă la CCR. Pentru a o întârzia cât mai mult, Iohannis trebuie să atace legea la Curte. Aici va fi cheia, cel puțin pentru întârzierea ei pe o perioadă cât mai lungă. Alt element cheie va fi schimbarea raportului de forțe din interiorul CCR, care s-ar putea produce în cazul în care se constată că mandatul judecătorului Petre Lăzăroiu este expirat.

Până în momentul în care legea nu este în Monitorul Oficial, Dragnea nu poate dormi liniștit. Mai mult de atât, momentul în care legea intră în vigoare trebuie să fie anterior sentinței finale de la ICCJ.

Dragnea a ales să meargă pe varianta modificărilor în Parlament, deși este drumul cel mai greu și mai anevoios, dar și-a păstrat Guvernul Dăncilă în funcție. Începerea urmăririi penale în rem de către DIICOT, a fost un semnal puternic, pentru politicienii puterii. ALDE s-a poziționat imediat. Tăriceanu a spus „trebuie urmata calea parlamentară” și a exclus  posibilitatea OUG. De asemenea, a precizat că ”nici asumarea răspunderii Guvernului pe modificarea legislației penale nu va avea loc.”

În acest moment, nu putem ști care va fi deznodământul. Vor reuși PSD-iștii să îl salveze pe Dragnea, să aibă legea în vigoare înaintea sentinței definitive ce va fi dată de instanță?

Avem însă un lucru cert, PSD a renunțat total la alte teme. Își neglijează propriul electorat și se concentrează doar pe salvarea lui Dragnea. Probabil, este o decizie asumată de liderii partidului. Se vede de la o poștă că în acest moment partidul are un singur obiectiv major, schimbarea legilor pentru a-l salva pe liderul său. Oricât ar încerca social democrații să promoveze mesajul de genul ”ne luptăm cu statul paralel”, este limpede pentru toată lumea că adevărul este altul. Din această ”luptă”, electoratul PSD nu se alege cu niciun beneficiu.

În același timp, Guvernul Dăncilă nu ratează o zi în care să nu se facă de râs. Electoratul PSD era obișnuit să aibă un guvern care să lucreze sau măcar să dea senzația că lucrează pentru ei. De la venirea lui Dăncilă, pare că totul este încremenit. Răzbat doar mesajele negative și țara pare prost administrată.

PSD și-a schimbat, până acum 2 premieri, și-a abandonat electoratul, cel puțin în această perioadă, a pierdut unul din atributele principale de imagine – ”oameni competenți”. Dăncilă a pulverizat pur și simplu această imagine, pe care o avea PSD. Mai mult de atât, la acest moment, pare că a reușit să creeze în electoratul anti-PSD mai multă iritare decât resemnare. S-ar putea ca foarte mulți din cei care au stat acasă până acum, în ziua alegerilor să înțeleagă faptul că totuși partidele anti PSD, oricât de slabe sau de lipsite de experiență, nu ar fi ignorat în asemenea mod voința unei mari părți din societate. Cred că toate acestea vor duce la un eșec electoral al PSD peste 2 ani.

Sursa editorial: hrituc.ro