PSD vrea reducerea TVA la 9% pentru lapte, legume si fructe

Parlamentarii PSD, PC, UNPR si PPDD propun reducerea TVA pentru lapte de consum, legume si fructe proaspete la 9%, potrivit unei initiative legislative aflate in consultare publica, citata de Digi 24.

Cota standard de TVA de 24% se aplica in prezent tuturor operatiunilor impozabile care nu sunt scutite de taxa sau care nu sunt supuse cotelor reduse.

La alimente, exceptia se aplica pentru livrarea sortimentelor de paine si a altor specialitati de panificatie, a anumitor tipuri de faina de grau, cota de impozitare fiind de 9%.

Proiectul prevede ca, in cazul acestor produse, cota redusa de 9% se va aplica de catre agentii economici producatori, importatori si de catre cei care le comerercializeaza.

Citeste si: FMI CERE MASURI COMPENSATORII PENTRU REDUCEREA CAS

Marian Avram, Petre Daea, Marian Ghiveciu, Liviu Harbuz, Florin Iordache, Manuela Mitrea, Mircea-Titus Delureanu, Ninel Peia (PSD), Gheorghe Emacu, Eugen Nicolicea, Valeriu Steriu (UNPR) si Bogdan Ciuca (PC) se numara printre initiatorii acestei propuneri legislative.

Semnatarii proiectului mentioneaza, in expunerea de motive, ca o astfel de masura va determina „ascensiuni calitative si cantitative in ceea ce priveste consumul alimentelor autohtone incluse in aceste categorii”.

Acestia sustin ca scaderea veniturilor bugetare determinate de diminuarea cotei standard de TVA ar putea fi compensata de cresterea consumului de produse alimentare pentru care a fost operata modificarea.