Reactia liberalilor dupa ce PSD A ARUNCAT IN AER BUGETUL PE 2016. UPDATE

PSD a reusit sa treaca in COMISIA DE MUNCA A CAMEREI DEPUTATILOR un amendament prin care SALARIILE BUGETARILOR ar urma sa CREASCA CU 10%. MINISTERUL MUNCII a sustinut aceasta initiativa, insa MINISTERUL FINANTELOR a avertizat ca o astfel de masura ar ARUNCA BUGETUL IN AER.

UPDATE 14.25 “PSD a venit PESTE NOAPTE, PE GENUNCHI, fara nicio fundamentare si IN CEL MAI POPULIST MOD cu un amendament prin care de la 1 decembrie 2015 cresc TOATE SALARIILE BUGETARILOR cu 10%, desi in actul normativ care era discutat se prevedea doar cresterea salariilor in sistemul medical si cel de asistenta sociala cu 25%, masura pe care PNL a si sprijinit-o de altfel. PNL s-a abtinut la votul pentru cresterea otova cu 10% a salariilor din sistemul bugetar pentru ca initiatorii nu au venit cu niciun argument care sa ne asigure ca aceasta crestere este sustenabila si nu doar o noua manevra de campanie electorala a PSD.

“Am avut in vedere ca la acest moment tara are doar un guvern interimar, ca nu avem inca un proiect de buget pe 2016 trimis in Parlament, ca nu avem o lege a salarizarii unitare si niciun acord cu institutiile financiare internationale” a precizat deputatul Claudia Boghicevici (PNL), membru in comisia de munca.

Potrivit calculelor prezentate de Claudia Boghicevici, impactul asupra bugetului daca se aplica aceasta crestere de 10% va fi de 2,2 miliarde de lei in 2016. Ceea, ce, impreuna cu cresterile de salarii deja aprobate in sistemul sanitar si in educatie, ar duce la o crestere a deficitului bugetului de stat de 0,7% din PIB.

STIRE INITIALA

Mnisterul de Finante precizeaza ca nu poate sustine o asemenea majorare, IMPACTUL BUGETAR DEPASIND 5 miliarde de lei.

CITESTE SI: PONTA, IN ULTIMA SEDINTA DE GUVERN. IMI DORESC CA VIITORUL EXECUTIV SA FIE MAI BUN. CE SOCOTELI LASA NEINCHEIATE. UPDATE

Daca legea cu acest amendament va fi adoptata in Camera decizionala, viitorul Guvern va avea o mare problema in gasirea banilor necesari.

Sursa foto: cugetliber