Pulpă de miel și cozonac, rețete de Paște de la chef Sorin Bontea. Video

Chef Sorin Bontea s-a pregătit pentru această masă de Paște cu două rețete super delicioase. Prin intermediul unui clip video, Bontea a dezvăluit cum îi place să gătească pulpa de miel dar și un cozonac de casă.

Pulpă de miel la cuptor

Ingrediente

Sorin Bontea a precizat că pentru această rețetă e nevoie de următoarele ingrediente: sare, piper, 4-5 căței de usturoi, piper boabe, aproximativ 300 ml de vin roșu sec, foi de dafin, puțină apă, ulei de măsline, o sfeclă și jumătate, o țelină, 4 morcovi, păstârnac, cimbru și miere.

Mod de preparare

Chef Sorin Bontea a explicat că, mai întâi, pulpa de miel trebuie condimentată cu sare și piper, apoi trebuie așezată într-o tavă și unsă cu ulei de măsline. Apoi se adaugă usturoi, piper boabe, vin roșu sec, foi de dafin și puțină apă în tavă.

Pentru a obține o crustă frumoasă, se ungem pulpa cu ulei de măsline. Separat, se condimentează legumele cu sare, piper măcinat și cimbru, se amestecă cu miere și ulei de măsline și se pun într-o altă tavă.

Mai apoi adăugăm aproximativ 200 ml de ulei de măsline și miere. Tava cu legume se pune la cuptor împreună cu cea cu miel și se coc timp de cel puțin o oră, la 160-170 grade Celsius.

Cozonac

Sorin Bontea a dezvăluit și rețeta lui de cozonac, un desert tradițional nelipsit de pe mesele românilor în perioada sărbătorilor de Paște.

Ingrediente necesare pentru doi cozonaci

1 kg făină

350 g zahăr

8 gălbenușuri

coaja rasă de la 1 lămâie și de la 1 portocală

50 ml ulei

jumătate linguriță sare

14 g drojdie uscată

1 fiolă esență de vanilie

1 pachet unt

400 ml lapte

150 g zahăr

8 albușuri

80 g pudră de cacao

250 g miez de nucă măcinat

25 ml esență de rom

Mod de preparare

Începem prin a pune 400 ml lapte la încălzit. Topim 150 g de unt și după, într-un bol, amestecăm făina cu drojdia și cojile de citrice, apoi facem o gaură în mijloc.

Separat, batem gălbenușurile cu sarea, apoi dizolvăm zahărul în laptele cald. Revenim la bolul cu făina și adăugăm esența de vanilie, gălbenușurile și laptele cu zahăr. Amestecăm până la omogenizare.

Untul topit îl amestecăm cu uleiul, apoi frământăm aluatul adăugând treptat și amestecul de ulei și unt. Aluatul obținut se va acoperi cu un prosop curat de bucătărie și se lasă la dospit timp de 90 de minute, la loc cald și fără curenți de aer. La fiecare 30 de minute, îl scoatem din bol și-l mai frământăm un pic.

Mixăm albușurile spumă împreună cu zahărul, apoi încorporăm și pudra de cacao, esența de rom și nuca. Împărțim compoziția în 4 părți egale.

Apoi, vom împărți aluatul în două părți egale, iar fiecare parte se mai împarte în două. Întindem prima bucată într-un dreptunghi și după punem o parte din umplutură și rulăm. Repetăm procesul cu celelalte trei părți, apoi împletim câte 2 rulouri și transferăm cozonacii în tăvile unse cu ulei. Trebuie să îi lăsăm să crească în tavă timp de 45 de minute. Până să-i băgăm la copt, ungem cozonacii cu un amestec de ou și lapte. Opțional, presărăm și zahăr deasupra. Cozonacii se dau la cuptorul preîncălzit la 170 de grade, timp de 50 de minute.

Sursa foto: instagram