Purtatorul de cuvant al NATO: Securitatea Romaniei va fi intarita, zborurile de supraveghere vor fi intensificate

Masurile adoptate miercuri de Consiliul Nord-Atlantic vor intari securitatea Romaniei in domeniul aerian, maritim si terestru, a declarat purtatorul de cuvant al NATO, Oana Lungescu, pentru Mediafax.

“Pachetul de masuri operationale adoptate astazi de Consiliul Nord Atlantic acopera Romania, precum si toate celelalte tari ale Aliantei. Aceste masuri vor intari securitatea Romaniei in toate cele trei domenii: aerian, maritim si terestru” , a declarat Oana Lungescu.

Purtatorul de cuvant al Aliantei a explicat ca nu poate intra “in detalii operationale”, dar “este vorba de personal NATO, de o prezenta mai intensa a avioanelor si vaselor aliate, precum si de actualizarea rapida a planurilor de aparare”.

“In acelasi timp, vor fi intensificate zborurile de supraveghere AWACS deasupra Romaniei si Poloniei”, a subliniat Oana Lungescu. “NATO ramane vigilenta si va lua toate masurile necesare in urmatoarele saptamani si luni pentru a asigura apararea Romaniei si a tuturor tarilor aliate”, a mai spus Oana Lungescu.

Citeste si: PUTIN o avertizeaza pe MERKEL: UCRAINA, in prag de RAZBOI CIVIL 

Ministerul Apararii de la Kiev a infirmat insa informatia despre capturarea blindatelor de catre separatisti si a precizat ca va merge in regiune pentru a clarifica situatia.

Totodata, Comandantul suprem al Fortelor Aliate in Europa, generalul Breedlove, a declarat, miercuri, intr-un briefing de presa, ca la baza Kogalniceanu contingentul de soldati americani a fost intarit si ca distrugatorul american USS Donald Cook este in curs de a efectua exercitii militare in Marea Neagra, in largul coastelor romanesti.

NATO a anuntat miercuri o consolidare a masurilor de aparare aeriana, maritima si terestra in statele membre din Europa de Est, in statele baltice si Polonia, ca reactie fata de evolutia crizei din Ucraina, relateaza AFP.

“Vom avea mai multe avioane in spatiul aerian, mai multe nave pe mare, iar pregatirea fortelor terestre va fi consolidata”, a declarat secretarul general al Aliantei Nord-Atlantice, Anders Fogh Rasmussen, la finalul unei reuniuni a ambasadorilor celor de 28 de state membre, la Bruxelles.

Consolidarea masurilor de “aparare colectiva” a fost solicitata de catre cele 28 de state membre, dupa alipirea Crimeei la Rusia si agravarea crizei in estul Ucrainei.

“Rolul central al NATO este sa protejeze si sa-i apere pe aliatii nostri. Noi am luat deja o serie de masuri, si anume consolidarea misiunilor de politie aeriana in tarile baltice si zboruri de supraveghere cu (avioane dotate cu sistemul) AWACS in spatiul aerian al Poloniei si Romaniei”, a declarat Rasmussen.

Citeste si: UCRAINA: Manifestantii pro-rusi au declarat ODESA republica INDEPENDENTA 

“Astazi (miercuri), am convenit asupra unor noi masuri militare cu scopul de a ne consolida apararea colectiva si a demonstra soliditatea solidaritatii aliatilor”, a adaugat el.

Rasmussen nu a citat tarile vizate de aceste masuri, dar a anuntat, cu titlul de exemplu, o multiplicare a misiunilor aeriene in spatiul aerian al tarilor baltice si mobilizarea de nave in Marea Baltica si estul Marii Mediterane. “Planurile noastre de aparare vor fi revizuite si consolidate”, a precizat el.

Aceste masuri, care “sunt intru totul conforme angajamentelor noastre internationale”, vor intra in vigoare imediat, a subliniat secretarul general al NATO. “Altele vor urma, daca va fi necesar, in saptamanile si lunile viitoare”, a adaugat el.

Rasmussen a repetat ca, pentru statele membre NATO, “singura cale posibila” fata de criza este “o solutie politica”. NATO “sustine” atat reuniunea care urmeaza sa aiba loc joi, la Geneva, intre Ucraina, Rusia, Statele Unite si Uniunea Europeana (UE), cat si “toate eforturile comunitatii internationale de gasire a unei solutii politice”, a spus el.