Puterea si Opozitia s-au contrat in Senat pe reducerea TVA pentru lapte, legume si fructe

Puterea si Opozitia s-au contrat in Senat pe reducerea TVA-ului pentru lapte, legume si fructe

Senatorii Puterii si cei ai Opozitiei s-au acuzat reciproc de responsabilitatea pentru cota ridicata de TVA aplicata in prezent pentru lapte, legume si fructe, la dezbaterea, marti, in plen, a unei propuneri legislative pentru completarea Codului fiscal. 

Propunerea, initiata de un grup numeros de parlamentari PSD, UNPR, PPDD si PC, printre care se numara si doi deputati PNL, prevede extinderea aplicarii cotei reduse a taxei pe valoarea adaugata, de 9%, si pentru livrarile de lapte de consum, fructe si legume proaspete.

Potrivit proiectului, masura ar urma sa fie aplicata de agentii economici producatori, importatori si de catre cei care comercializeaza aceste produse. Comisia pentru buget finante a recomandat plenului sa respinga initiativa legislativa, acelasi punct de vedere fiind sustinut si de Guvern.

La dezbateri, secretarul de stat pentru relatia Guvernului cu Parlamentul Valentin Iliescu a mentionat ca Guvernul nu este de acord cu reducerea cotei pentru laptele de consum, legumele si fructele proaspete.

Citeste si: ANDREI GEREA: Speram sa reusim REDUCEREA TVA pana la vara

”Exista intr-adevar, conform legislatiei comunitare, o lista, o anexa cu produsele care pot avea cote reduse de TVA. Guvernul nu sustine (initiativa – n.r.) si din cauza consecintelor financiare asupra bugetului veniturilor de stat”, a spus el.

Acesta a adaugat ca, in prima partea anului, Guvernul va veni, ”si in ideea de stabilitate”, cu un nou Cod Fiscal, ”care va prevedea si asemenea cote reduse la alte produse in afara produselor de panificatie pe intregul ciclu de productie”.

Dupa anuntarea, in plen, a punctului de vedere negativ al Guvernului si al comisiei de specialitate, viceliderul grupului PNL din Senat Dumitru Oprea i-a acuzat pe colegii de la Putere ca ”au castigat niste alegeri mintind poporul”, fiindca pe primul plan era trecuta reducerea TVA de la 24% la 19%.

”Dvs. ati promis ca o duceti la 19% (taxa pe valoarea adaugata – n.r.). Au trecut cati ani si nu ati fost in stare sa diminuati nici cu 0,25%”, a aratat liberalul.

In replica, liderul senatorilor PSD, Ilie Sarbu, a invocat lipsa resurselor si faptul ca actuala Opozitie este cea care a dus TVA la 24%.

Social-democratul a amintit ca s-a reusit reducerea la 9% a TVA la paine si ca ”va fi bine” daca acelasi TVA va fi aplicat si la carne.

”Daca nu exista resurse, nu ai de unde sa le pui. Dar totusi mi se pare demagogic cand tu ai dus, explicand atunci cand erau bani, TVA la 24%, acum sa vii sa ne dai lectii cum ar trebui el redus, dar la cat? Poate ne spuneti si la cat, raportat si la incasari, la tot ceea ce avem in buget, la cat am putea sa il readucem noi si nu vrem sa reducem. Atunci va promit ca votam aici fara niciun fel de problema, numai sa ne dati date exacte”, a adaugat acesta.

Viceliderul grupului UDMR din Senat Tanczos Barna s-a declarat, la randul sau, nedumerit de pozitia Executivului privind acest proiect, in conditiile in care printre initiatori se numara zeci de parlamentari PSD si UNPR.

”Cand am vazut prima data aceasta initiativa am avut impresia ca decizia deja este luata pentru ca printre initiatori se numara zeci de parlamentari PSD, UNPR, practic reprezentand arcul guvernamental, si, intr-o asemenea situatie, impresia mea a fost ca la nivelul Guvernului s-au facut analizele. Sunt surprins de punctul de vedere al Guvernului si al Ministerului de Finante”, a comentat senatorul Uniunii.

Acesta a sustinut ca este imposibil ca autoritatile statului sa impiedice comertul la negru in cazul legumelor si fructelor atat timp cat TVA este de 24%. ”Tentatia este atat de mare de a aduce din strainatate, prin firme fantoma si, pentru profitul reprezentand 24% TVA, merita sa vinzi la negru legume in pietele din Bucuresti”, a opinat parlamentarul.

Initiatorii au sustinut, in expunerea de motive, oportunitatea adoptarii proiectului in conditiile in care in cele mai multe state ale Uniunii Europene exista practica introducerii unei cote reduse pentru anumite tipuri de alimente si tinand cont de faptul ca, potrivit Institutului National de Statistica, aproape 50% din totalul cheltuielilor unei gospodarii din Romania sunt efectuate pentru mancare.

”Consideram ca aceasta masura va determina ascensiuni calitative si cantitative in ceea ce priveste consumul alimetelor autohtone incluse in aceste categorii. Astfel, romanii vor avea posibilitatea sa redirectioneze veniturile spre alte domenii in care se constata carente, respectiv educatia, sanatatea sau turismul”, se mai arata in document.

Ei argumenteaza ca, in acest fel, se vor recupera pierderile de buget cauzate de evaziunea fiscala si ca scaderea veniturilor bugetare generate de o diminuare a cotei standard ar putea fi compensata de cresterea consumului de produse alimentare pentru care a fost operata modificarea de TVA.

Codul fiscal stabileste in Romania o cota standard de TVA de 24% pentru toate operatiunile impozabile, care nu sunt scutite de taxa sau care nu sunt supuse cotelor reduse.

In domeniul alimentelor, exceptia se aplica pentru livrarea sortimentelor de paine si a altor specialitati de panificatie, a anumitor tipuri de faina sau grau, context in care cota de impozitare este de 9%.

Proiectul, depus la Senat in iunie 2014, va fi supus votului plenului miercuri, urmand sa fie transmis Camerei Deputatilor, care este for decizional.