PUTIN: Crimeea a fost si ramane parte integranta a Rusiei

Presedintele Vladimir Putin a sustinut, marti, o declaratie de presa despre situatia Crimeei, cea mai noua regiune, oficiala, a Rusiei. Toata lumea a sustinut reunificarea, iar acest lucru s-a vazut la referendum, a spus putin.

95% dintre rusi cred ca avem tot dreptul sa alipim Crimeea, a spus Putin, potrivit site-ului Russia Today.

“In sufletul si constiinta acestor oameni, Crimeea a fost si ramane o parte integranta a Rusiei”, a declarat presedintele rus, la doua zile dupa referendumul organizat in peninsula din sudul Ucrainei, care a votat in favoarea alipirii la Rusia.

Referendumul din Crimeea a fost organizat in conformitate deplina cu procedurile democratice si dreptul international, a declara Vladimir Putin, intr-un discurs sustinut in Parlament, unde a fost primit cu aplauze prelungite. El le-a cerut alesilor sa aprobe alipirea de Crimeea si a precizat ca pe Rusia nu o intereseaza alte teritorii.

Citeste si: TRANSNISTRIA CERE ALIPIREA LA FEDERATIA RUSA!

Putin a insistat ca rezultatele referendumului de duminica, unde locuitorii din Crimeea s-au pronuntat masiv in favoarea alipirii peninsulei la Rusia, nu pot fi contestate.

Liderul rus a mai afirmat ca pensinsula Crimeea are legaturi istorice, culturale, religioase si spirituale cu locuitorii din Rusia, Ucraina si Belarus, ceea ce explica pozita Moscovei fata de regiune.

Presedintele rus a mai spus ca situatia din Kosovo este similara celei din Crimeea si a facut referire la persecutarea etnicilor tatari din Crimeea si a altor minoritati din spatiul sovietic, dand asigurari ca noile autoritati de la Simferopol doresc sa repare aceste lucruri. Una dintre masuri vizeaza ca tatara sa devina limba oficiala in Crimeea, alaturi de rusa si ucraineana.

“Vreau sa le multumesc militarilor ucraineni care nu si-au patat mainile cu sange. S-a vorbit despre interventie, agresiune, eu nu imi amintesc niciun interventionism, nicio impuscatura.”, a completat el.

Citeste si: NICOLAE TIMOFTI: DECIZIA RUSIEI DE A ANEXA CRIMEEA VA CONSTITUI O GRAVA INCALCARE A DREPTULUI INTERNATIONAL

Vladimir Putin l-a criticat, de asemenea, pe liderul sovietic Nikita Hrusciov, afirmand ca acesta a cedat Crimeea Ucrainei fara sa tina seama de dorinta locuitorilor din regiune.

 Totodata, seful Rusiei le-a multumit Chinei si Indiei, care au vazut situatia “in contextul istoriei” si a criticat SUA:

“As vrea sa ma adresez populatiei americane: Sunt mandri ca liberatatea e totul pentru ei. Dar libertatea de alegere a locuitorilor din Crimeea nu este importanta?”

“Nu ii credeti pe cei care spun ca Rusia va lua alte regiuni dupa Crimeea. Noi, atat rusii cat si locuitorii din Crimeea, am fi putut sa pierdem Crimeea cat de curand. Am auzit declaratii de la Kiev ca vor sa se alature NATO. Ce ar insemna asta? La Sevastopol ar fi fost nave NATO.

Salutam colaborarea cu NATO dar nu vrem aceasta alianta militara. Nu vrem ca o organizaie militara sa fie aproape de noi, de casa noastra. Nu vrem ca in Sevastopol sa fim intampinati de marinari NATO, sa vina la Sevastopol, dar ii vom intampina noi pe ei.”.

Sursa foto: telegraph.co.uk