PUTIN si MERKEL, dialog privind situatia din UCRAINA

Presedintele Federatiei Ruse, VLADIMIR PUTIN, a avut o convorbire telefonica, duminica, cu cancelarul german ANGELA MERKEL cu privire la criza din UCRAINA. Potrivit unor surse de la Kremlin, citate de presa internationala, VLADIMIR PUTIN a profitat de aceasta convorbire telefonica pentru a “sublinia necesitatea stabilirii unui dialog direct intre autoritatile actuale de la Kiev si reprezentantii regiunilor din sud-estul tarii”, cuprinse de o insurectie pro-rusa. 

Presedintele PUTIN si cancelarul MERKEL au subliniat, in discutia telefonica, importanta unei “actiuni internationale eficiente” pentru a reduce tensiunea, informeaza Agerpres, care citeaza Reuters. Liderii au discutat de asemenea despre livrarile de gaz din Rusia si tranzitul lui, pe baza rezultatelor unei recente reuniuni la Varsovia.

Vineri la Varsovia, Rusia a ameniniat ca va taia livrarile de gaz catre Ucraina in iunie, daca nu primeste nicio plata in avans, in escaladarea unei dispute intre Moscova, Ucraina si Uniunea Europeana asupra aprovizionarii energetice.

Citeste si: Traian Basescu atrage atentia ca exista riscul unui razboi civil masiv in Ucraina

Presedintele Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE), Didier Burkhalter, va merge pe 7 mai la Moscova, pentru a incerca sa reduca tensiunile legate de criza ucraineana, a mai anuntat Kremlinul duminica, citat de AFP.

“Este important sa luam masuri eficiente la nivel international, in special prin intermediul OSCE, pentru a reduce tensiunile din Ucraina”, a aratat Kremlinul in comunicatul difuzat dupa convorbirea telefonica dintre Vladimir Putin si Angela Merkel.

“In aceasta perspectiva, presedintele Confederatiei Elvetiene si presedintele actual al OSCE, Didier Burkhalter, va ajunge pe 7 mai la Moscova”, a mai anuntat serviciul de presa al presedintelui ruse.

Potrivit sursei citate, Vladimir Putin a profitat de aceasta convorbire telefonica pentru a “sublinia necesitatea stabilirii unui dialog direct intre autoritatile actuale de la Kiev si reprezentantii regiunilor din sud-estul tarii”, cuprinse de o insurectie pro-rusa.

Citeste si: Vlad Filat considera ca Rep. Moldova este in pericol. Afla detalii

Reamintim ca RUSIA a trimis zeci de avioane de vanatoare si bombardiere in baze militare din regiunea Crimeea, in contextul amplificarii tensiunilor in sud-estul Ucrainei.

Potrivit site-ului de profil militar Inforesist.org, Fortele Aeriene ruse au trimis zeci de avioane de vanatoare de tip Mig-29 si Su-27, precum si bombardiere Tu-22 in baze militare din fosta regiunea ucraineana Crimeea, anexata de Rusia.