PUTIN si POROSENKO ar fi ajuns la un acord privind un armistitiu permanent in estul Ucrainei

UCRAINA: Presedintele rus, Vladimir Putin, si omologul sau ucrainean, Petro Porosenko, ar fi ajuns la un acord privind un armistitiu permanent in estul separatist al Ucrainei, informeaza AFP, citata de Mediafax.

Kievul a anuntat ca Putin si Porosenko au ajuns la un acord privind un armistitiu permanent. “Presedintele ucrainean a discutat cu presedintele rus despre un armistitiu total (…). Ei au ajuns la un acord privind un armistitiu in Donbas”, bazin minier din estul Ucrainei care cuprinde regiunile Donetk si Lugansk, marcate de confruntari violente, potrivit unui comunicat al presedintiei de la Kiev. 

In cursul acestei convorbiri telefonice, cei doi presedinti au discutat “despre criza militara si umanitara din Ucraina. Liderii au schimbat opinii despre prioritatea acordata incetarii varsarii de sange in sud-estul tarii”, a anuntat Peskov, purtatorul de cuvant al Kremlinului, citat de agentiile de presa rusesti. 

Citeste si: ULTIMATUM pentru RUSIA! UE ii da termen o saptamana sa inceteze actiunile in Ucraina, altfel va aplica noi sanctiuni

“Punctele de vedere ale celor doi presedinti privind mijloacele de iesire din aceasta criza grava corespund in mare parte”, a afirmat el.

Kremlinul s-a declarat dispus sa faca publica inregistrarea convorbirii telefonice cu seful Comisiei Europene. Asta ca sa demonstreze ca Vladimir Putin nu a spus ca poate ocupa Kievul in doua saptamani, daca vrea. Slovacia a inceput marti sa livreze gaz Ucrainei, printr-o conducta pana acum nefolosita dintre cele doua tari. Aceasta are o capacitate de 10 miliarde de metri cubi pe an, adica o cincime din necesarul Ucrainei si o treime din cantitatea pe care o importa pana acum din Rusia.

“Aceasta este o solutie. Acestea sunt solutiile de care avem nevoie in aceste zile dificile”, a spus Robert Fico, premierul Slovaciei.

Citeste si: Un razboi nuclear intre RUSIA si NATO ar putea fi declansat de inarmarea UCRAINEI

Interesant este ca o parte din gazul pe care il va primi Ucraina prin aceasta conducta vine tot din Rusia. E vorba de gaz din stocurile europene de la Gazprom, care va fi amestecat cu cel de la alti furnizori, precum Norvegia si Algeria. “Gazul nu are etichete. Este doar gaz. Am facut primul pas, impreuna cu prietenii nostri slovaci si Comisia Europeana, spre diversificarea energetica si reducerea dependentei”, a spus Arseni Iateniuk, premierul Ucrainei.

In Ucraina, peste un milion de oameni si-au abandonat casele din cauza conflictului, a anuntat ONU. Numai in ultimele trei saptamani, numarul refugiatilor s-a dublat.