Quintus: Numele PNL trebuie sa ramana neschimbat. Antonescu: Numele PNL este o institutie de patrimoniu istoric

Fuziunea dintre PNL si PDL ar putea sa nu mai aiba loc, anunta Mircea Ionescu Quintus

Presedintele de onoare al PNL, Mircea Ionescu Quintus, a declarat, joi, ca “prima conditie” pentru o fuziune cu PDL este ca numele Partidului National Liberal sa ramana neschimbat. Crin Antonescu a declarat, la randul sau, ca numele partidului pe care il conduce este “o institutie de patrimoniu istoric” si spera ca reprezentantii PDL sa inteleaga ca un nume “cu o asemenea forta istorica nu poate fi pus in discutie”.

Mircea Ionescu Quintus a tinut sa precizeze ca PNL nu-si poate schimba denumirea, dupa cum nu-si poate schimba programul si traditiile, tinand cont de istoria sa de aproape 140 de ani.

“Sub conducerea mea, PNL s-a intregit facand cel putin trei fuziuni. In toate fuziunile partidul si-a pastrat denumirea, programul si si-a respectat traditia. In ultima sedinta a Delegatiei Permanente presedintele impreuna cu o delegatie a fost mandatat sa poarte discutii la invitatia PDL cu privire la posibilitatea apropierii celor doua partide fie sub forma unei aliante, fie  a unei fuziuni. N-am intrat in alte amanunte. Eu nu-mi exprim decat un punct de vedere al unui om pentru ca se mai mult de jumatate din istoria partidului am trait-o si eu. Sunt membru PNL de aproape 80 de ani. Am primit educatia bratienilor, a unor inaintasi ai nostri, m-am identificat cu istoria acestui partid si niciun alt interes de orice fel nu ma poate convinge ca trebuie sa renuntam la un partid care are aproape 140 de ani de existenta, in jur fiind partide care se lauda cu cel mult 20 de ani de trecut. Partidul acesta nu-si poate schimba denumirea decat intr-un congres, dupa cum nu-si poate schimba programul si traditiile. Avem un congres peste exact o luna in care eu o sa-mi exprim punctul de vedere”, a declarat Mircea Ionescu Quintus.

Mondo News iti recomanda si: BLAGA: ALIANTA PNL CU PDL VA FI FUZIUNE PRIN COMASARE. CANDIDATUL LA PRESEDINTIE, STABILIT IN TREI ETAPE

Intrebat despre afirmatia lui Mircea Ionescu Quintus potrivit careia PNL-PDL ar urma sa fuzioneze prin absorbtie, iar PNL nu isi va schimba numele, Crin Antonescu a declarat ca nu a vorbit public pana acum despre acesti pasi, insa a subliniat ca numele de Partid National Liberal este un nume cu o forta istorica care nu poate fi pus in discutie si ar fi pacat sa dispara.

“Noi nu am intrat in public, nu am vorbit si nu vom vorbi public pana ce acesti pasi nu vor fi facuti despre conditiile sau lucrurile speciale la care tine fiecare partid. Nu am vorbit nici ieri. Daca domnul Quintus a facut-o, pot sa va confirm ca este convingerea noastra si hotararea noastra. Eu sper sa inteleaga si partenerii nostri ca numele de Partid National Liberal este un nume cu o asemenea forta istorica incat nu poate fi pus in discutie si ar fi pacat sa dispara. Din punctul acesta de vedere, am spus-o, PNL poate sa fie intr-o perioada mai buna, mai rea, poate sa fie la putere sau in opozitie, cu mai multe sau mai putine voturi, dar PNL este pur si simplu din punctul meu de vedere o institutie de patrimoniu istoric a Romaniei si trebuie tratat ca atare acest lucru”, a declarat Antonescu.

Presedintele de onoare al PNL, Mircea Ionescu Quintus, declara ca “prima conditie” pentru o fuziune cu PDL este ca numele Partidului National Liberal sa ramana neschimbat, mentionand ca ar vrea o fuziune prin absorbtie si ca “nici nu se pune problema comasarii”.

Mircea Ionescu Quintus nu vrea sa renunte la sintagma PNL. “Nu se pune problema in vreun fel si vom fi foarte atenti la conditiile de fuzionare sa se atinga cineva de trecutul, de prezentul si de viitorul acestui partid”, a spus Quintus, la RFI.

IOHANNIS: CANDIDATUL LA PRESEDINTIE IL VOM ANUNTA PROBABIL IN IULIE

 intrebat daca una dintre conditiile fuziunii cu PDL va fi ca numele PNL sa nu dispara, seniorul liberal a raspuns: “Fara indoiala! E prima conditie, prima este! Am si eu un cuvant greu de spus in partidul asta. Partidul National Liberal ramane neschimbat si ca denumire si ca orientare. Ne-am orientat acum din punct de vedere european spre Partidul Popular, pentru ca este o forta care te poate ajuta si fiind de dreapta si incercand sa ne desprindem de ceea ce a insemnat colaborarea cu stanga aceasta, dupa parerea mea, nociva tarii, este bine sa se stie ca suntem in zona dreapta si in Europa. Cel putin cat am sa traiesc eu in Partidul National Liberal, numele lui nu se poate schimba”.

Potrivit lui Quintus, “este vorba de fuziune prin absorbtie, sa fie clar!”. “Adica nu ne aderam cele doua partide si apare un al treilea, Doamne fereste! Fuziune la noi n-a fost niciodata decat prin absorbtie”, a mai spus el.

Presedintele PDL, Vasile Blaga, a declarat, joi, la “Gandul Live”, ca alianta cu PNL va fi o fuziune prin comasare, nu prin absorbtie, mentionand ca in urma fuziunii, principiul va fi ca un partid sa aiba Presedintia, iar celalalt, premierul.

Mircea Ionescu Quintus respinge varianta unei fuziuni prin comasare, noteaza RFI. “Ramanem numai la alianta, in conditiile astea. Nici nu se pune problema comasarii. Noi nu putem sa facem fuziunea decat prin absorbtie, pastrand bineinteles drepturile lor, adoptand, daca vreti, niste directii ale lor politice, dar pastrandu-ne trecutul, pastrandu-ne denumirea si pastrandu-ne orientarea, care nu s-a schimbat”, a spus el.

“Daca, Doamne fereste, nu vreau sa amenint pe nimeni, s-ar produce asa ceva, eu din Partidul National Liberal nu demisionez dupa aproape 80 de ani de sedere in el, dar ma retrag din orice fel de activitate liberala”, a conchis presedintele de onoare al PNL.