R.MOLDOVA: LIBERALII si GRUPUL LEANCA refuza orice ALIANTA CU PARTIDUL COMUNIST

PARTIDUL LIBERAL (PL), al lui MIHAI GHIMPU, si deputatii PARTIDULUI POPULAR EUROPEAN DIN REPUBLICA MOLDOVA (PPEM) au respins joi posibilitatea participarii la o ALIANTA DE GUVERNARE CU FACTIUNEA COMUNISTA A LUI VLADIMIR VORONIN, relateaza portalul Unimedia.

Deputatii PPEM nu vor participa la formarea unui guvern alaturi de comunisti, a declarat liderul formatiunii, Iurie Leanca, fost premier liberal-democrat, subliniind ca Republica Moldova are nevoie de o majoritate parlamentara stabila proeuropeana, iar singura solutie este o alianta cu Partidul Liberal Democrat (PLDM).

‘Nu cred ca putem gasi abordari comune cu reprezentantii comunisti. Unica solutie este o alianta cu PLDM’, a insistat Leanca, adaugand ca cei trei deputati neafiliati ai sai nu vor vota pentru o alianta din care sa faca parte si factiunea comunista.

La randul sau, Partidul Liberal a afirmat ca nu va participa la formarea unei majoritati parlamentare si a unui guvern alaturi de Partidul Comunistilor. Mihai Ghimpu a afirmat ca PL nu va face niciodata o alianta cu Partidul Democrat (PD) si nici cu comunistii.

CITESTE SI: BASESCU, DESPRE CRIZA DIN R. MOLDOVA: MIZA MAJORA – GUVERNAREA SA NU FIE PRELUATA DE PARTIDELE RUSOFONE

‘Este exclus. Noi vrem sa avem o MAJORITATE PARLAMENTARA PROEUROPEANA’, a declarat Ghimpu, adaugand in gluma ca o ‘coalitie cu comunistii’ ar fi posibila numai daca acestia ar vota actul unirii cu Romania.

Singura solutie, potrivit lui Mihai Ghimpu, este o coalitie PLDM-PD-PL, la care sa participe si deputatii grupului condus de Iurie Leanca.

PLDM a decis miercuri sa treaca in opozitie si sa nu participe la formarea unei noi majoritati parlamentare si a unui nou guvern, acuzandu-i pe democrati ca au provocat deliberat aceasta criza prin faptul ca au votat impreuna cu socialistii si comunistii motiunea de cenzura impotriva guvernului din care si PD facea si el parte.

Liderul PD, Marian Lupu, care a inceput deja consultari cu Partidul Comunist, a justificat gestul formatiunii sale prin faptul ca dupa arestarea fostului lider PLDM Vlad Filat, intr-un rasunator dosar de coruptie, alianta de la guvernare — compusa din PLDM, PD si PL — pierduse majoritatea.

Sursa foto: karadeniz-press