PROTESTE CHISINAU: Manifestantii cer ALEGERI ANTICIPATE. Socialistii lui DODON au contestat noul guvern. UPDATE

Parchetul REPUBLICII MOLDOVA a declansat urmarirea penala in cazul violentelor de miercuri seara, cand sute de protestatari au fortat cu rangile intrarea in parlament, iar manifestatia impotriva investirii guvernului democratului PAVEL FILIP a degenerat in ciocniri cu scutierii, soldate cu 15 RANITI de ambele parti, relateaza joi presa de peste Prut.

UPDATE 16.05: Lideri ai celor trei formatiuni care au chemat oamenii la protesteze au intrat in Resedinta de Stat de pe str. Nicolae Iorga, unde au loc discutii cu presedintele Parlamentului, Andrian Candu, si alti deputati, potrivit Europa Libera.

UPDATE 16.00: Premierul Pavel Filip a lansat un apel şi indeamna cetaţenii ţarii sa manifeste vigilenta, sa nu reactioneze la manipulari si la provocari, sa raporteze fortelor de ordine orice abuzuri si incalcari ale legii pe care le observa.

“Urmaresc cu atentie situatia legata de protestele care au loc in aceste momente si sunt in permanenta legatura cu institutiile abilitate sa mentina ordinea in stat si sa-i protejeze pe cetateni. Am cerut conducatorilor acestor institutii sa-si faca datoria, sa asigure securitatea cetatenilor si a bunurilor statului, sa nu admita provocari si incalcari ale legii”, a precizat prim-ministrul.

Totodata, Pavel Filip a declarat ca işi exprima regretul pentru fiecare persoana care a avut de suferit ieri in timpul protestelor, indiferent ca este vorba de reprezentanti ai fortelor de ordine, jurnalisti, protestatari sau colegi din Parlament si Guvern. “Ceea ce s-a intamplat este inadmisibil si am cerut institutiilor de drept sa initieze o ancheta obiectiva si profesionista, in urma careia cei care au comis aceste agresiuni sa fie trasi la raspundere. Protestele sunt o importanta forma democratica de manifestare, ele nu trebuie ingradite in nici un fel, iar autoritatile statului trebuie sa asigure cadrul sigur de desfasurare a lor, atata timp cat vorbim de proteste pasnice, in care legea este respectata. Personal, sunt adeptul dialogului, eu cred ca problemele intr-un stat se rezolva printr-o comunicare constructiva si sincera”.

UPDATE 15.30: Deputatii socialisti au depus o contestatie la Curtea Constitutionala in care cer anularea votului de miercuri, 20 ianuarie, din parlament pentru guvernul condus de Pavel Filip.

Socialistii invoca faptul ca guvernul Filip a fost investit cu incalcarea legislatiei, iar executivul ar fi ilegal.

In jur de sapte mii de protestatari se afla in centrul Chisinaului, potrivit Radio Chisinau.  Acestia cer, printre altele, si ALEGERI ANTICIPATE.

Stire initiala

Intr-un comunicat, Parchetul a precizat ca toate persoanele implicate in actiunile violente urmeaza sa fie identificate. Daca vor fi gasite vinovate, acestea risca, potrivit legii, pana la opt ani de inchisoare. In cel mai scurt timp, urmeaza a fi constatat prejudiciul adus persoanelor care au avut de suferit si au necesitat ingrijiri medicale, potrivit aceluiasi comunicat.

De asemenea, vor fi evaluate pagubele materiale aduse cladirii parlamentului prin distrugerea bunurilor si Inspectoratului General al Politiei, prin sustragerea si deteriorarea echipamentelor politistilor, mai precizeaza Parchetul.

CITESTE SI: R. MOLDOVA: GUVERNUL FILIP A DEPUS JURAMANTUL IN FATA PRESEDINTELUI. UPDATE

Actiunile de protest fata de instalarea noului guvern al premierului democrat Pavel Filip continua si joi la Chisinau. Aproape 3.000 de simpatizanti ai Platformei civice ‘Demnitate si Adevar’ (DA) au pornit in mars, la miezul zilei, catre sediul parlamentului pentru a continua protestul declansat in urma cu o zi, cerand anularea investirii noului guvern si organizarea de alegeri anticipate.

In fata legislativului s-au adunat intre timp sustinatori ai Partidului Nostru si ai Partidului Socialistilor, doua formatiuni de stanga proruse, transmite portalul IPN. Unii dintre ei poarta coroane funerare, afirmand ca ‘astazi urmeaza sa moara regimul oligarhic’.

Vasile Nastase, unul din liderii platformei DA, a indemnat toate partidele extraparlamentare, societatea civila si toti cei care isi doresc alegeri anticipate sa se alature protestelor. ‘Ieri (miercuri), la Chisinau nu a fost instaurat un guvern proeuropean. Ieri, la Chisinau a fost instaurata o junta criminala’, a declarat Vasile Nastase, sugerand o legatura intre noul guvern investit si controversatul oligarh Vlad Plahotniuc.

CITESTE SI: REPUBLICA MOLDOVA: FOSTUL PREMIER MIHAI GHIMPU A LUAT BATAIE LA PROTEST – VIDEO

Liderul socialistilor, Igor Dodon, a declarat ca unica solutie sunt alegerile anticipate, indicand ca formatiunea sa va contesta la Curtea Constitutionala investirea noului guvern de catre parlament. ‘La 29 ianuarie expira termenul de investire a guvernului, iar la 30 ianuarie dizolvam parlamentul si declaram alegeri anticipate’, a mai spus Dodon.

Sursa foto: fresh24