RADA a ratificat, in unanimitate, ACORDUL istoric de ASOCIERE al UCRAINEI cu UE

Parlamentul ucrainean a ratificat marti acordul istoric de asociere cu Uniunea Europeana, concretizand indepartarea acestei foste republici sovietice de Moscova. Parlamentul European a ratificat, in acelasi timp cu Parlamentul ucrainean, acordul de asociere intre Uniunea Europeana si Ucraina.

Textul a fost aprobat de 355 de deputati si nici unul dintre parlamentarii prezenti nu a votat impotriva.

CITESTE SI: Acordul de Asociere dintre UE si UCRAINA va intra in vigoare de la 1 noiembrie 

Dupa vot, parlamentarii au intonat imnul national ucrainean. Presedintele Ucrainei, Petro Porosenko, a semnat ulterior acordul, in aplauzele celor prezenti. Rada (Parlamentul ucrainean) era in legatura video directa cu Parlamentul European de la Strasbourg, unde parlamentarii europeni au ratificat de asemenea acordul de asociere.

CITESTE SI: TITUS CORLATEAN: Acordul de Asociere dintre Republica Moldova si UE ar putea intra in vigoare MAI DEVREME

In cadrul acestui vot calificat drept “istoric” de presedintele Parlamentului European, Martin Schulz, acordul a obtinut 535 de voturi pentru, 127 de voturi impotriva si 35 de abtineri. Acest acord, care are componente politice si economice, ramane insa in mare parte simbolic in acest stadiu, dupa ce UE a anuntat amanarea intrarii in vigoare a acordului de liber schimb pana la sfarsitul lui 2015, pentru a permite discutii cu Rusia, care se opune acestui acord.

Sursa foto: bbc.co.uk