RADET intra in INSOLVENTA! Ce se intampla cu APA CALDA si CALDURA la IARNA

Regia Autonoma de Distributie a Energiei Termice (RADET), principalul distribuitor de apa calda si incalzire in sistem centralizat din Capitala, va cere intrarea in INSOLVENTA. Aceasta este decizia luata, miercuri, de catre Consiliul General al Municipiului Bucuresti (CGMB), pe motiv ca ar fi cea mai buna masura pentru a proteja compania, informeaza postul de  televiziune Digi 24.

Decizia de intrare in INSOLVENTA trebuie stabilita de o instanta. RADET are datorii de 6,3 miliarde de lei si are conturile blocate. Presedintele Consiliului de Administratie al companiei, Sorin Chirita, a explicat ca a prezentat situatia dezastruoasa in care se afla compania in fata Consiliului General al Municipiului Bucuresti, pentru ca legea cere sa notifici atunci cand constati starea de incapacitate de plata.

“Ne punem sub protectia tribunalului. (…) Nu putem sa platim datoria catre ELCEN, nu avem cum, am prezentat solutia si s-a luat decizia in CGMB. Urmeaza ca in sedinta Consiliului de Administratie de maine sa luam act de aceasta hotarare si apoi vom inainta cererea de intrare in INSOLVENTA Tribunalului Bucuresti”, a transmis managerul RADET.

Intrebat daca INSOLVENTA va inseamna ca locuitorii Capitalei nu vor avea apa calda si caldura la iarna, Sorin Chirita a replicat: “sub nicio forma”. “INSOLVENTA e o forma de protectie. Judecatorul sindic, prin administratorul judiciar desemnat, e cel care va veghea buna functionare, va ingheta penalitatile si se va asigura de furnizarea agentului termic. Va fi o reorganizare judiciara, nu un faliment”, a mai spus Sorin Chirita, care a adaugat ca nu poate spune care sunt datoriile reale ale Regiei, caci pana acum auditurile la companie au fost blocate.

In plus, seful RADET a mentionat si ca INSOLVENTA inseamna ca se va ridica poprirea pe conturi si ca se suspenda toate procesele pe rol. “Compania poate ramane in insolventa si 2 ani, timp in care poate deveni chiar profitabila”, a mai precizat Sorin Chirita. Referitor la insolventa RADET, primarul Capitalei, Gabriela Firea, a subliniat ca traim un moment istoric: “Astazi, de fapt, am intrat in legalitate”. In plus, edilul a spus ca insolventa nu inseamna inchidere sau faliment, ci o relansare a activitatii RADET. “Astazi, Consiliul General al Municipiului Bucuresti a votat un proiect de hotarare prin care Consiliul de Administratie al RADET a fost mandatat sa ia toate masurile economice si judiciare, inclusv INSOLVENTA, pentru a asigura continuitatea livrarii apei calde, acum si pe tot timpul anului, si a caldurii in sezonul rece pentru bucuresteni, precum si pentru institutii”, a spus edilul.

Intrebata daca exista pericolul ca bucurestenii sa ramana fara apa calda sau caldura, Firea a replicat: “sub nicio forma”. “Ii asigur pe toti bucurestenii ca vor avea la timp si in conditii deosebite de confort apa calda si caldura in timpul sezonului rece si abia acum putem sa dam aceasta garantie”, a mai spus Firea. Primarul a tinut sa precizeze si ca INSOLVENTA nu inseamna ca vor fi dati afara angajati ai RADET, ci doar ca aceasta regie se va moderniza. In context, Firea a cerut Guvernului sa modernizeze si sa restructureze si ELCEN, furnizorul de agent termic, care a pus recent poprire pe conturile RADET.

Sursa foto: realitatea