RADET va reclama ELCEN in instanta pentru ca ar INCARCA FACTURILE bucurestenilor

Reprezentanti ai RADET vor reclama in instanta ca ELCEN incarca factura bucurestenilor in ceea ce priveste agentul termic, a declarat joi presedintele Consiliului de Administratie al Regiei, Gabriel Dumitrascu.

“Pretul agentului termic furnizat de ELCEN este unul ridicat nejustificat, motiv pentru care in curand vom depune o actiune la instanta prin care vom reclama ca ELCEN face o subventie incrucisata, transferand o parte din costurile de productie a energiei electrice pe costurile aferente energiei termice. (…) Vom reclama aceasta frauda. Legea energiei interzice subventia incrucisata intre costurile aferente productiei de energie termica si cele aferente productiei de energie electrica. In esenta, noi suspectam ca in Capitala ELCEN transforma parte din costurile de productie a energiei electrice pe costurile de productie a energiei termice, iar astfel incarca factura bucurestenilor”, a spus Dumitrascu, intr-o conferinta de presa.

CITESTE SI: RADET AVERTIZEAZA: La iarna bucurestenii pot ramane fara CALDURA! OPRESCU da vina pe ELCEN

El a mentionat ca reglementarile ANRE precizeaza ca prin cogenerare costul agentului termic este cu cel putin 10% mai ieftin decat daca se genereaza agent termic intr-o sursa separata ce produce numai energie termica.

“Avem in Bucuresti la Casa Presei Libere o centrala termica administrata de RADET care are un pret aprobat pe gigacalorie de 218 lei, iar pentru ELCEN pretul aprobat pe gigacalorie este de 230 de lei. 10% din 230 inseamna 23 de lei in minus fata de actualul pret. Constatam ca o centrala termica clasica are 218 (n.r. de lei), in timp ce ELCEN are 230. Este limpede ca ceva este in neregula, ca se practica o subventie incrucisata intre componenta electrica si cea termica. Pretul gigacaloriei fata de acest 230 de lei aprobat de autoritati pentru ELCEN ar trebui sa fie cu cel putin 30, 40% mai mic pentru a respecta regula cogenerarii de inalta eficienta”, a explicat Dumitrascu.

CITESTE SI: AVERTISMENT RADET: Mai multe cartiere din CAPITALA ar putea ramane fara apa calda

Sursa foto b365