Radu Beligan: Teatrul este locul unde oamenii pot trai si visa impreuna

Radu Beligan a primit, duminica seara, titlul de cel mai longeviv actor inca in activitate din partea Guinness World Records, la Teatrul National Bucuresti, imediat dupa spectacolul “Egoistul”, jucat si regizat de Radu Beligan. 

Cu o zi inainte, Radu Beligan a declarat la inaugurarea “Gongului Thaliei” de pe Aleea Celebritatilor din Capitala, ca, dupa timpul petrecut in slujba teatrului, poate afirma “cu evidenta satisfactie” ca “nobila meserie este in continuare la loc de cinste in sufletul romanilor”, transmite Mediafax.

Actorul Radu Beligan, Sorin Oprescu, primarul general al Bucurestiului, si George Ivascu, directorul Teatrului Metropolis, au inaugurat, sambata, pe Aleea Celebritatilor din Piata Timpului din Capitala, “Gongul Thaliei”, un simbol al teatrului ce semnifica longevitatea si evolutia spirituala a slujitorilor scenei.

La evenimentul de inaugurare a acestui simbol ce marcheaza 200 de ani de istorie a teatrului in Bucuresti au participat, pe langa cetateni veniti sa-i ureze “La multi ani!” lui Radu Beligan, la implinirea varstei de 95 de ani si a 75 de ani de cariera, si actori care si-au dedicat viata teatrului. Astfel, actorii Ion Dichiseanu, Ileana Stana Ionescu, Mircea Albulescu, Florina Cercel, Monica Davidescu si regizoarea Alice Barb s-au numarat printre cei prezenti la evenimentul de inaugurare a “Gongului Thaliei”.

“Astazi, il aplaudam pe Radu Beligan, care aduce onoare Romaniei prin intrarea in Cartea Recordurilor pentru cel mai longeviv actor aflat in activitate pe scena. Multumim, maestre!”, a spus George Ivascu, directorul Teatrului Metropolis din Bucuresti.

La eveniment a participat si un reprezentant al Ministerului Culturii, care a venit sa ii aduca un omagiu lui Radu Beligan din partea institutiei la care lucreaza.

“Nu avem sa-i spunem maestrului Radu Beligan decat recunostinta noastra, a tuturor generatiilor de spectatori care, de mai bine de 70 de ani, au pasit pe scenele Romaniei, si multumirea noastra ca in toti acesti 70 de ani de activitate teatrala a facut cinste Romaniei in tara si peste hotare. Poate cea mai importanta pilda pe care am invatat-o de la maestrul Radu Beligan este ca domnia sa a fost si este in continuare un elev sarguincios pe marea scena a vietii”, a spus Ioan Matei, reprezentant al Ministerului Culturii.

De asemenea, primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat: “Dumneavostra sunteti un bun national. Va respectam si va iubim, maestre. (…) Cu tot respectul ne inclinam in fata carierei dumneavostra, in fata vietii dumneavoastra, in fata caracterului dumneavoastra, care intotdeauna a fost reprezentat de demnitate, iar flacara cu care ati ars pentru acest neam, maestre, face ca, astazi, cu totii, aici si in multe alte parti, sa va sarbatoreasca si sa va spuna din suflet un cald ‘La multi ani!’.

“Gongul Thaliei” a fost dezvelit, iar pe el se puteau vedea inscriptionate cele 200 de nume ale marilor artisti simbolizand 200 de ani de teatru in Bucuresti. “Sunt 200 de nume si un nume in plus. Este dedicat slujitorului de teatru anonim”, a spus George Ivascu. “Dupa trei batai de gong, intra in scena actorul. Astazi, maestrul Beligan”, a completat George Ivascu.

“Dupa cum cred ca majoritatea dintre dumneavoastra stiti, astazi implinesc 95 de ani. O viata, aproape un secol petrecut in slujba Thaliei. Nu ma intrebati cand a trecut, pentru ca in teatru timpul este relativ. Anii trec adesea ca niste clipe, iar clipele se scurg adeseori mai greu ca anii. Cert este ca, dupa tot acest timp, pot sa afirm cu evidenta satisfactie ca nobila meserie careia mi-am dedicat existenta este in continuare la loc de cinste in sufletele romanilor. E normal sa fie asa. Teatrul este locul binecuvantat unde oamenii pot trai si visa impreuna. Locul unde, odata ce s-a batut gongul, ia nastere un miracol”, a spus Radu Beligan.

Acesta le-a multumit primarului Capitalei, directorului Teatrului Metropolis si tuturor celor care “au contribuit la inaltarea acestui monument, chiar aici, in locul unde, in urma cu 200 de ani, a avut loc prima reprezentatie teatrala romanesca”. “Sper ca el sa dainuie intru mult timp de acum inainte, pentru infrumusetarea minunatei noastre urbe si mai ales pentru cinstirea artei”, a mai spus Radu Beligan.

Uitandu-se spre cer, Radu Beligan s-a inchinat, in timp ce in Piata Timpului se auzea cantecul “Multi ani traiasca!”. Dupa acest moment, s-a retras de pe scena, la fel cum a urcat, in aplauzele publicului.

“Pentru noi, Radu Beligan a reprezentat foarte mult profesional. A insemnat, de fapt, pe toate planurile existentei, un exemplu. Este o minune de om. Un fenomen al naturii, apropo de forta pe care o are, de voluptatea cu care se infrupta si azi din tot ce face si vreau sa cred ca asta este secretul existentei lui longevive si pline de bucurie. Se infrupta cu placere din tot ce face”, a spus Ileana Stana Ionescu, prezenta la evenimentul din Piata Timpului.

Actrita a mentionat ca a invatat foarte multe lucruri de la Radu Beligan: “Disciplina profesionala, corectitudine, dragoste fata de prieteni, fata de colegi, fata de institutia pe care o servesti, fata de literatura de teatru”.

De asemenea, actrita Florina Cercel a spus ca are “o plecaciune sufleteasca” in fata talentului lui Radu Beligan.

“Si acum imi amintesc cat de important a fost ca el era membru sau chiar seful comisiei cand am dat eu examen de admitere la facultate. Cat de important a fost pentru mine ca maestrul Radu Beligan, cand era directorul Teatrului National, m-a angajat. Cat de important a fost pentru mine ca am fost in spectacolul care a deschis cladirea aceasta noua a Teatrului National de la kilometrul 0. Cat de important era ca maestrul Beligan era director si se gandea la repertoriu pe generatii pentru generatii de actori talentati si cat de parinte ne-a fost in acest sens, cat de mult ne-a indrumat pasii, ne-a incurajat, ne-a explicat ca sunt etape in creatie, pentru ca ele vin si odata cu maturizarea fiecarui actor, fiecarei actrite. Acum, mi se pare ca nu voi mai putea trai in afara personalitatii domnului Beligan si ca el va ramane vesnic, el va fi nemuritor. As vrea din suflet ca cei care sunt astazi directori de teatru sa inteleaga ca, fara iubire fata de actori, n-ai cum sa fii director, n-ai cum sa fii rasplatit cu atata dragoste cum e rasplatit maestrul Beligan”, a mai spus Florina Cercel.

Regizoarea Alice Barb a declarat ca de la Radu Beligan a invatat ca o cariera in teatru se construieste in timp, “ca dovada cei 70 de ani ai domniei sale petrecuti pe scena”.

“(…) Am invatat eleganta. Domnia sa este un om extrem de elegant. intotdeauna a fost asa in viata si a adus cu el aceasta eleganta si acest rafinament si inteligenta deosebita care il caracterizeaza pe langa talentul enorm, le-a adus pe toate pe scena. Maestrul Radu Beligan este de foarte multa vreme o scoala, este un reper, este o dovada ca teatrul te poate face bun, te poate face inteligent, te poate face frumos, te poate face intelept, pentru ca eu cred ca teatrul i-a dat inapoi maestrului Radu Beligan tot atat cat i-a dat el teatrului”, a completat Alice Barb.

“Tot ce e frumos in arta. Primii pasi i-am invatat de la el”, a spus si Ion Dichiseanu despre ce a invatat de la Radu Beligan.

Sambata seara, de la ora 19.00, Radu Beligan a ales sa-si sarbatoreasca ziua de nastere pe scena Teatrului Metropolis din Bucuresti, in noul spectacol “Lectia de violoncel”, de Mona Radu, in regia lui Felix Alexa, alaturi de binecunoscutii actori Lamia Beligan, Marius Manole si Tania Popa/ Rodica Ionescu.

De asemenea, duminica, la Teatrul National Bucuresti, imediat dupa spectacolul “Egoistul”, jucat si regizat de Radu Beligan, acesta a primit titlul de cel mai longeviv actor inca in activitate pe scena unui teatru, din partea Guinness World Records. Spectacolul s-a jucat de la ora 19.00.

Actorul Radu Beligan a primit in 2011 o stea pe Aleea Celebritatilor – Piata Timpului, spatiul bucurestean dedicat marilor valori ale filmului si scenei romanesti. Radu Beligan imparte de peste 70 de ani bucurii, emotii si sentimente tuturor celor care umplu cu entuziasm salile de spectacole.

Radu Beligan, nascut pe 14 decembrie 1918, are o bogata activitate in teatru, film, televiziune si radio. El a interpretat roluri celebre, in mari capodopere ale dramaturgiei romane si universale, piese semnate, printre altii, de Ion Luca Caragiale, Barbu stefanescu Delavrancea, Camil Petrescu, Tudor Musatescu, Mihail Sebastian, William Shakespeare, Carlo Goldoni, Nicolai Vasilievici Gogol, Anton Cehov, George Bernard Shaw, Maxim Gorki, Albert Camus, Eugen Ionescu, Jean Anouilh etc. Totodata, el este cunoscut publicului roman in calitate de regizor al unor spectacole precum “Egoistul” de Jean Anouilh, “O scrisoare pierduta” de I. L. Caragiale, “Doctor fara voie” de J. B. P. Molière, “Straini in noapte” de Eric Assous.

Radu Beligan a fost director al Teatrului de Comedie din Bucuresti, intre anii 1961 si 1969, si director al Teatrului National Bucuresti, intre 1969 si 1990. Totodata, a fost profesor la Institutul de Teatru si Film, intre 1950 si 1965, si a fost ales membru de onoare al Academiei Romane in 2004, in semn de recunoastere a activitatii sale in domeniul artei.

A fost decorat, printre altele, cu Ordinul “Serviciul Credincios” in grad de Mare Ofiter, Ordinul Drapelul Iugoslav cu steaua de aur si colan si Ordinul National al Legiunii de Onoare in grad de Ofiter, din partea Frantei. Este Doctor Honoris Causa al Universitatii Nationale de Arta Teatrala si Cinematografica “I. L. Caragiale” din Bucuresti.