RADU BOROIANU, desemnat de Senat presedinte al ICR

Candidatii pentru functia de presedinte al Institutului Cultural Roman (ICR), RADU BOROIANU, propus de social-democrati si grupul liberal-conservator, si IULIAN TANASE, propus de grupul parlamentar al PNL, au primit marti AVIZE FAVORABILE din partea senatorilor din comisiile de resort.

UPDATE 17.02: RADU BOROIANU a fost desemnat, marti, prin vot, de plenul Senatului in functia de presedinte al Institutului Cultural Roman (ICR), acesta fiind propus de grupurile senatoriale ale PSD si PLC.

Boroianu a obtinut, la votul secret cu buletine, 64 de voturi pentru si 49 impotriva.

Contracandidatul sau pentru aceasta functie — IULIAN TANASE, propus de grupul PNL — a intrunit 49 de voturi “pentru” si 64 “impotriva”.

“Este o cinste deosebita pentru mine de a ma putea adresa, din nou, astazi, Senatului, din care cu cativa ani in urma am facut si eu parte, si mai ales sa multumesc plenului Senatului si Comisiilor pentru cultura si politica externa ca au avut incredere in persoana mea. Ultimii mei 25 de ani au avut o singura tema comuna si anume incercarea de promovare a identitatii nationale, care fiind de natura culturala se poate manifesta prin creativitatea exceptionala a tuturor cetatenilor acestei tari. Voi incerca, alaturi de colegii din ICR, in cadrul legii, sa ne supunem acestor directive de suflet si de minte si sa servim cat mai bine cauza intregii noastre tari”, a afirmat RADU BOROIANU, in plen, dupa validarea sa in functie.

Membrii Comisiei de cultura si ai Comisiei de politica externa din Senat au votat candidatura lui RADU BOROIANU cu 16 voturi pentru. IULIAN TANASE a primit 12 voturi pentru si patru impotriva.

Presedintele Comisiei de cultura a Senatului, GEORGICA SEVERIN, a precizat ca ambii candidati, cu avize favorabile, vor fi votati, marti, de plenul Senatului, urmand ca acesta sa decida care dintre cei doi va fi validat in aceasta functie.

Citeste si: CALIN POPESCU TARICEANU a anuntat numele candidatilor pentru presedintia ICR

RADU BOROIANU, candidatul propus de grupul senatorial PSD si PLC, a fost de doua ori secretar de stat la Ministerul Culturii si o data secretar de stat la MAE, ambasador la Berna si ministru delegat al Informatiilor Publice.

“Creativitatea, cred cu tarie ca este cea mai importanta valoare care caracterizeaza toti locuitorii acestei tari — de la creativitatea mestesugarului pana la inaltele valori creative din domeniul stiintelor si artelor. In jurul acestei uriase calitati ar trebui sa ne concentram actiunea si in ceea ce se numeste diplomatie si diplomatia culturala”, a spus RADU BOROIANU.

El a precizat ca trebuie sa aduca mici corecturi pentru proiectul anului in curs al ICR, care este deja aprobat, si va lucra la o noua strategie a ICR la baza careia trebuie sa se afle proiecte multianuale.

“Socotesc ca strategia de pana acum nu s-a constituit, cu adevarat, intr-o strategie din aceasta pricina — nu avem o gandire de perspectiva. Folosindu-ne de faptul ca ne apropiem de un eveniment crucial in istoria Romaniei, centenarul Marii Uniri si al constituirii statului modern roman, cred ca e bun prilej ca, de la anul, ICR sa isi formuleze o politica functie de acest azimut 2018, sa se concentreze pe proiectele mari. De asemenea, rolul ICR central trebuie sa creasca (…) dar trebuie sprijinite si filialele din strainatate”, a mai spus RADU BOROIANU.

Citeste si: Presedintele ICR, LILIAN ZAMFIROIU, si-a dat DEMISIA. Se cunoaste deja INLOCUITORUL

Scriitorul si jurnalistul IULIAN TANASE, candidatul propus de grupul senatorial al PNL, a afirmat ca dorinta sa este ca ICR sa revina “sub umbrela” Administratiei Prezidentiale deoarece cultura “trebuie tinuta departe de altgoritmul politic”.

“Vreau ca ICR sa devina o institutie vie, ceea ce nu a prea mai fost in ultimii ani (…) ICR ar trebui sa reintre in lumea buna a institutelor culturale alaturi de Goethe Institut, British Council, Institutul Francez. Trebuie sa iesim la export cu produse culturale din toate domeniile”, a spus IULIAN TANASE.

El si-a exprimat dorinta, in cazul in care va fi validat ca presedinte ICR, de a colabora institutional cu ministrul Culturii, IONUT VULPESCU, desi fiecare e propus de partide diferite, “Performanta si competitivitatea sunt transpartinice”, a afirmat IULIAN TANASE.

Presedintele ICR, LILIAN ZAMFIROIU, si-a depus vineri demisia din functie la cabinetul presedintelui Senatului, apreciind ca obiectivele pe care le-a asumat la preluarea mandatului “au fost deja atinse”.

Biroul permanent a luat act de demisia lui LILIAN ZAMFIROIU, care va fi trimisa plenului Senatului.

Sursa foto: zf.ro