Radu Ghetea a invocat secretul bancar in comisia de ancheta privind creditul luat de Ioana Basescu

Seful CEC Bank, Radu Ghetea, a invocat secretul bancar la audierile din comisia de ancheta din Senat privind creditul CEC Bank acordat Ioanei Basescu. Ghetea nu a vrut sa raspunda intrebarilor puse de membrii comisiei, invocand secretul bancar.

Prima audiere din comisie este una tensionata, potrivit unor surse din comisie, iar presedintele CEC Radu Ghetea nu vrea sa dea detalii. El a invocat secretul bancar si a afirmat ca nu poate sa dea lamuriri in acest caz. Radu Ghetea a mai explicat cum se acorda creditele de valoare mare ale CEC Bank.

Urmeaza ca directorul Directiei de Supraveghere din BNR, Nicolae Cinteza, sa intre si el la audieri si sa prezinte comisiei de ancheta raportul Bancii Nationale. 

Valentin Ionescu, consultant financiar, este de parere ca secretul bancar nu poate fi incalcat decat in cazul savarsirii unor fapte penale si a atras atentia ca cercetarile se fac de catre Parchet, nu de catre o comisie parlamentara. Acesta a adaugat ca se cauta in cu totul si cu alta parte decat ar fi posibil sa se gaseasca o incalcare a legii de catre Ioana Basescu.

“Comisia parlamentara nu are dreptul legal, secretul bancar nu poate fi incalcat decat in situatia savarsirii unor fapte penale, insa se face in fata Parhectului, nu in fata unei comisii parlamentare. Se pot da date doar in situatia in care exista o fapta de natura penala, sau e o problema de evaziune. Se cauta in cu totul si cu alta parte decat ar fi posibil sa se gaseasca o incalcare a legii de catre Ioana Basescu. Daca nu s-a comis o fapta de natura penala, persoana care a accesat creditul poate sta linistita. Daca trebuie sa faci ceva, macar s-o faci profesional si legal, nu prosteste. Eu consider ca nu s-a facut nici una, nici alta. Tot timpul se fac comisii parlamentare, cand legea spune in mod expres cine are competente”, a declarat Valentin Ionescu, la RTV.

Raportul Bancii Nationale a Romaniei (BNR) ar fi favorabil CEC Bank. Potrivit unor surse din interiorul comisiei de ancheta, Banca Nationala nu a gasit nereguli in acordarea creditului catre fiica presedintelui Romaniei, Ioana Basescu.

Sursele mentionate sustin ca termenul de acordare al creditului este legal, conform regulilor bancare si ale CEC Bank. 

Audierile in comisia de ancheta au inceput in urma cu cateva minute. Parlamentarii au ajuns in jurul orei 11.00 in comisia din Senat, unde au desigilat si analizat documentele primite de la CEC si BNR. Seful CEC Bank, Radu Ghetea, explica la aceasta ora in ce conditii s-a acordat creditul in valoare de un milion de euro pentru fiica presedintelui. 

O decizie surpriza a comisiei care ancheteaza creditul acordat de CEC Bank a fost luata in aceasta dimineata. Toti membrii Consiliului de Administratie (CA) ai CEC Bank au fost chemati la audieri, astfel ca marti sunt asteptati sa dea explicatii in fata comisiei, in frunte cu seful institutiei bancare, Radu Ghetea.

 Sedinta Birourilor Permanente reunite in care urmeaza sa fie luata o decizie in cazul CEC Bank este programata pentru luni la pranz. Proiectul de hotarare privind infiintarea comisiei va fi apoi supus votului plenului renunit al Camerei Deputatilor si Senatului, cel mai probabil marti.

Membrii Birourilor Permanente reunite au discutat si in precedenta sedinta despre infiintarea comisiei, convenindu-se atunci ca aceasta sa fie formata din 15 membri din toate grupurile parlamentare: PSD – 6 membri, PNL – 4, PDL – 2 si cate un reprezentant din partea UDMR, PC si PPDD.