Dosarul retrocedarilor ilegale de terenuri, in care este cercetat RADU MAZARE, a fost amanat

UPDATE ora 14.10: Dosarul retrocedarilor ilegale de terenuri in care este cercetat primarul Constantei, Radu Mazare, a fost amanat pentru data de 16 septembrie, dupa un proces care a durat 10 minute. In dosar, Radu Mazare este acuzat de retrocedarea ilegala a peste 100 de terenuri.

Radu Mazare s-a aratat extrem de suparat pe DNA, afirmand ca nici el, nici celelalte persoane cercetate in dosar, nu au retrocedat sau vandut niciun metru din domeniul public.

„Expertiza facuta de expertul oficial desemnat de instanta scrie negru pe alb ca eu, Radu Mazare, si comisia, toti cei care suntem acuzati, nu am retrocedat si nu am vandut niciun metru din domeniul public al statului asa cum spune DNA, si punandu-mi un prejudiciu de 80 de milioane de euro”, a declarat Radu Mazare.

STIRE INITIALA: Primarul Constantei, Radu Mazare, este asteptat, marti, in fata judecatorilor de la Curtea de Apel Bucuresti (CAB), in dosarul in care este acuzat ca a retrocedat ilegal peste 100 de terenuri din municipiul Constanta.

Potrivit unor surse citate de Digi 24, va fi luata in discutie o expertiza dispusa de magistrati in acest caz. Expertiza a fost gata din luna iulie, dar discutarea si analizarea ei a fost amanata pentru data de 2 septembrie.

Amintim ca in anul 2008, primarul Constantei a fost trimis in judecata pentru retrocedarea ilegala a unor terenuri alaturi de alte 36 de persoane. DNA sustine in rechizitoriu ca Radu Mazare si Nicusor Constantinescu, dar si alte 35 de persoane (angajati ai institutiilor publice, notari, oameni de afaceri, samsari de terenuri etc.) ar fi pagubit statul cu 114 milioane de euro prin retrocedarea ilegala a circa 100 de hectare de teren situat in Constanta. 

Radu Mazare este acuzat ca s-ar afla in fruntea unui grup de 37 de persoane care ar fi pus la cale retrocedarea ilegala a circa un milion de metri patrati de teren in perioada 2002-2005.

Citeste si: RADU MAZARE, CITAT LA DNA CONSTANTA PENTRU EXTINDEREA CERCETARILOR

„Membrii Comisiei de aplicare a Legii 10/2001 din cadrul Primariei Constanta, in exercitiul atributiilor de serviciu, cu stiinta, au solutionat in mod defectuos o serie de cereri de restituire de terenuri, in scopul obtinerii de avantaje patrimoniale care s-au materializat in dobandirea de catre ei sau de catre persoane din anturajul lor a proprietatii asupra unor mari suprafete de teren la care nu aveau dreptul. Astfel patrimoniul public a fost deposedat de mari suprafete de teren intravilan in valoare de 114 milioane euro dintre care 77,77 milioane euro reprezinta prejudiciu in dauna statului si de 36,16 milioane euro prejudiciu in dauna municipiului Constanta”, sustin procurorii. Mai mult, arata acestia, „au fost restituite portiuni de plaja si faleza care, potrivit Constitutiei si legilor in vigoare fac obiectul exclusiv al proprietatii publice, adica nu pot ajunge sub nicio forma in proprietatea vreunei persoane fizice sau juridice”.

Afla aici mai mult despre dosarul retrocedarilor in care este cercetat Radu Mazare

Persoanele indreptatite la restituire ar fi fost determinate, potrivit procurorilor, sa-si vanda drepturile succesorale ori sa vanda terenurile restituite, pentru sume de bani ce reprezinta mai putin de 1% din valoarea acestora. „In final, aceste terenuri aveau sa ajunga in proprietatea persoanelor carora le-au fost predestinate, cu mult inainte de solutionarea cererilor de restituire”, se arata in rechizitoriu.

Intre terenurile controversate se afla cei 27.000 mp pe care s-a construit Parcul de distractii acvatice Aqua Magic de catre firma Aqualand (la care unul dintre actionarii principali este Popa Basarab, varul primarului Radu Mazare), terenul in suprafata de 8.307 mp, situat in zona Capitaniei Vila Marina, pe malul lacului Siutghiol, care a ajuns in proprietatea familiei Mazare (primarul, mama si fratele), terenul in suprafata de 52.471 mp, situat in Parcul Tabacariei, care nu a fost restituit in natura celor indreptatiti, ci firmei cesionare „Holland Development Group” SA (unde erau actionari si administratori apropiati ai lui Mazare), care ar fi platit pentru drepturile succesorale un pret de o suta de ori mai mic decat cel real.

Urmarirea penala in dosar a inceput in decembrie 2005, iar aproape trei ani mai tarziu, pe 25 octombrie 2008, cei 37 de inculpati au fost trimisi in judecata.