RADU MAZARE, din nou in instanta in dosarul retrocedarilor ilegale

Primarul Constantei, RADU MAZARE, a ajuns din nou, marti, in fata magistratilor Curtii de Apel Bucuresti, in dosarul schimburilor de terenurilor de la malul marii, in care procurorii DNA il acuza ca ar fi prejudiciat statul, impreuna cu presedintele CJ Constanta Nicusor Constantinescu si cu alte 35 de persoane, cu suma de peste 100 de milioane de euro.

RADU MAZARE a ajuns la Curtea de Apel din Bucuresti in jurul orei 11.00. La intrare, primarul Constantei a tinut sa condamne inca o data “teroarea procurorilor DNA”, comandati de Traian Basescu, adaugand insa ca “nimic nu e  vesnic”.

Mondo News iti recomanda si: Uite cum arata casa lui Radu Mazare din Mamaia. FOTO

“Am o consideratie deosebita fata de judecatori, m-am prezentat intotdeauna. Nu stiu, o sa vedem ce face expertul, depune prima expertiza, nu o depune. Ceausescu raspandea teroarea cu securistii, Basescu raspandeste teroarea cu procurorii DNA. Dar nimic nu e vesnic, nicio putere nu e vesnica”, a spus RADU MAZARE.

stirea se actualizeaza

Mondo News iti recomanda si: DNA a sesizat CSM in legatura cu judecatoarea lui Radu Mazare

DNA sustine in rechizitoriu ca Radu Mazare si Nicusor Constantinescu, dar si alte 35 de persoane (angajati ai institutiilor publice, notari, oameni de afaceri, samsari de terenuri etc.) ar fi pagubit statul cu 114 milioane de euro prin retrocedarea ilegala a circa 100 de hectare de teren situat in Constanta. 

Radu Mazare este acuzat ca s-ar afla in fruntea unui grup de 37 de persoane care ar fi pus la cale retrocedarea ilegala a circa un milion de metri patrati de teren in perioada 2002-2005.

„Membrii Comisiei de aplicare a Legii 10/2001 din cadrul Primariei Constanta, in exercitiul atributiilor de serviciu, cu stiinta, au solutionat in mod defectuos o serie de cereri de restituire de terenuri, in scopul obtinerii de avantaje patrimoniale care s-au materializat in dobandirea de catre ei sau de catre persoane din anturajul lor a proprietatii asupra unor mari suprafete de teren la care nu aveau dreptul. Astfel patrimoniul public a fost deposedat de mari suprafete de teren intravilan in valoare de 114 milioane euro dintre care 77,77 milioane euro reprezinta prejudiciu in dauna statului si de 36,16 milioane euro prejudiciu in dauna municipiului Constanta”, sustin procurorii. Mai mult, arata acestia, „au fost restituite portiuni de plaja si faleza care, potrivit Constitutiei si legilor in vigoare fac obiectul exclusiv al proprietatii publice, adica nu pot ajunge sub nicio forma in proprietatea vreunei persoane fizice sau juridice”.

Afla aici mai mult despre dosarul retrocedarilor in care este cercetat Radu Mazare

Persoanele indreptatite la restituire ar fi fost determinate, potrivit procurorilor, sa-si vanda drepturile succesorale ori sa vanda terenurile restituite, pentru sume de bani ce reprezinta mai putin de 1% din valoarea acestora. „In final, aceste terenuri aveau sa ajunga in proprietatea persoanelor carora le-au fost predestinate, cu mult inainte de solutionarea cererilor de restituire”, se arata in rechizitoriu.

Intre terenurile controversate se afla cei 27.000 mp pe care s-a construit Parcul de distractii acvatice Aqua Magic de catre firma Aqualand (la care unul dintre actionarii principali este Popa Basarab, varul primarului Radu Mazare), terenul in suprafata de 8.307 mp, situat in zona Capitaniei Vila Marina, pe malul lacului Siutghiol, care a ajuns in proprietatea familiei Mazare (primarul, mama si fratele), terenul in suprafata de 52.471 mp, situat in Parcul Tabacariei, care nu a fost restituit in natura celor indreptatiti, ci firmei cesionare „Holland Development Group” SA (unde erau actionari si administratori apropiati ai lui Mazare), care ar fi platit pentru drepturile succesorale un pret de o suta de ori mai mic decat cel real.

Urmarirea penala in dosar a inceput in decembrie 2005, iar aproape trei ani mai tarziu, pe 25 octombrie 2008, cei 37 de inculpati au fost trimisi in judecata.