Radu Mazare si Nicusor Constantinescu, un nou termen in dosarul Retrocedarilor

Primarul Constantei, Radu Mazare, si presedintele Consiliului Judetean Constanta, Nicusor Constantinescu, sunt asteptati, marti, la un nou termen de judecata in dosarul Retrocedarilor, la Curtea de Apel Bucuresti.

Curtea de Apel Bucuresti a amanat in 19 noiembrie 2013 dosarul retrocedarilor din Constanta, cauza in care au fost trimisi in judecata, de catre procurorii Directiei Nationale Anticoruptie, circa 40 de inculpati, in legatura cu presupusa restituire si atribuire „nelegala a unor intinse suprafete de teren intravilan din municipiul Constanta, Mamaia, plaja si faleza”. Urmatorul termen al cauzei a fost stabilit pentru data de 7 ianuarie 2014.

La termenul precedent, presedintele completului de judecata 17 F Continuitate (care are in atentie acest dosar) a fost magistratul Florica Duta. Acesta a decis, in trecut, arestarea judecatoarei Veronica Cirstoiu, in dosarul lui Dinel Staicu. Cel mai probabil, la termenul de anul viitor, magistratul Florica Duta va fi inlocuit la sefia completului 17 F Continuitate de un alt judecator planificat la permanenta.

DNA sustine in rechizitoriu ca Radu Mazare si Nicusor Constantinescu, dar si alte 35 de persoane (angajati ai institutiilor publice, notari, oameni de afaceri, samsari de terenuri etc.) ar fi pagubit statul cu 114 milioane de euro prin retrocedarea ilegala a circa 100 de hectare de teren situat in Constanta. 

Radu Mazare este acuzat ca s-ar afla in fruntea unui grup de 37 de persoane care ar fi pus la cale retrocedarea ilegala a circa un milion de metri patrati de teren in perioada 2002-2005.

„Membrii Comisiei de aplicare a Legii 10/2001 din cadrul Primariei Constanta, in exercitiul atributiilor de serviciu, cu stiinta, au solutionat in mod defectuos o serie de cereri de restituire de terenuri, in scopul obtinerii de avantaje patrimoniale care s-au materializat in dobandirea de catre ei sau de catre persoane din anturajul lor a proprietatii asupra unor mari suprafete de teren la care nu aveau dreptul. Astfel patrimoniul public a fost deposedat de mari suprafete de teren intravilan in valoare de 114 milioane euro dintre care 77,77 milioane euro reprezinta prejudiciu in dauna statului si de 36,16 milioane euro prejudiciu in dauna municipiului Constanta”, sustin procurorii. Mai mult, arata acestia, „au fost restituite portiuni de plaja si faleza care, potrivit Constitutiei si legilor in vigoare fac obiectul exclusiv al proprietatii publice, adica nu pot ajunge sub nicio forma in proprietatea vreunei persoane fizice sau juridice”.

Persoanele indreptatite la restituire ar fi fost determinate, potrivit procurorilor, sa-si vanda drepturile succesorale ori sa vanda terenurile restituite, pentru sume de bani ce reprezinta mai putin de 1% din valoarea acestora. „In final, aceste terenuri aveau sa ajunga in proprietatea persoanelor carora le-au fost predestinate, cu mult inainte de solutionarea cererilor de restituire”, se arata in rechizitoriu.

Intre terenurile controversate se afla cei 27.000 mp pe care s-a construit Parcul de distractii acvatice Aqua Magic de catre firma Aqualand (la care unul dintre actionarii principali este Popa Basarab, varul primarului Radu Mazare), terenul in suprafata de 8.307 mp, situat in zona Capitaniei Vila Marina, pe malul lacului Siutghiol, care a ajuns in proprietatea familiei Mazare (primarul, mama si fratele), terenul in suprafata de 52.471 mp, situat in Parcul Tabacariei, care nu a fost restituit in natura celor indreptatiti, ci firmei cesionare „Holland Development Group” SA (unde erau actionari si administratori apropiati ai lui Mazare), care ar fi platit pentru drepturile succesorale un pret de o suta de ori mai mic decat cel real.

Urmarirea penala in dosar a inceput in decembrie 2005, iar aproape trei ani mai tarziu, pe 25 octombrie 2008, cei 37 de inculpati au fost trimisi in judecata.

Foto: Realitatea TV