Radu Mazare, urmarit penal de procurorii DNA! Edilul Constantei, cercetat in trei dosare

Radu Mazare este urmarit penal de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie. Primarul Constantei este cercetat de DNA in trei noi dosare care vizeaza retrocedarea unor terenuri, Radu Mazare fiind acuzat de abuz in serviciu.

Radu Mazare a fost chemat, miercuri, de procurori la DNA Constanta, pentru a fi audiat in 3 noi dosare privind retrocedari de terenuri, in care este urmarit penal. Radu Mazare a declarat, la iesirea de la DNA Constanta, unde a stat aproximativ 15 minute, ca i s-a adus la cunostinta ca este urmarit penal de procurorii DNA pentru abuz in serviciu in trei noi dosare legate de retrocedari de terenuri.

In aceleasi dosare sunt urmariti penal si  Ion Marica si Ramona-Danoela Dospinescu, care la momentul savarsirii faptelor erau functionari in cadrul Primariei Constanta si membri in Comisia de Aplicare a Legii nr.10/2001, in sarcina carora s-au retinut infractiunile de abuz in serviciu contra intereselor persoanelor si abuz in serviciu contra intereselor publice.

Radu Constantin, avocat in Baroul Constanta, este urmarit penal pentru abuz in serviciu contra intereselor persoanelor si abuz in serviciu contra intereselor publice in dosarele retrocedarii de terenuri. La momentul savarsirii faptelor, Radu Constantin era functionar in cadrul Primariei Constanta si membru in Comisia de Aplicare a Legii nr.10/2001.

„In cauza exista date si probe din care rezulta indicii rezonabile cu privire savarsirea urmatoarelor fapte de catre suspecti:

In perioada 17 martie 2009 – 20 ianuarie 2014, suspectul Mazare Radu Stefan nu si-a indeplinit obligatia care decurgea din functia de primar al mun. Constanta privind predarea a doua terenuri catre proprietarul lor, pe care acesta le cumparase de la Consiliul Local Constanta.

Aceasta omisiune a avut ca urmare plata, catre persoana respectiva, a sumei de 162.687,82 lei, de la bugetul local al mun. Constanta cu titlul de despagubiri, cheltuieli de judecata, onorariu avocat si cheltuieli de executare, precum si un avantaj patrimonial unei alte persoane care foloseste, in prezent, cele doua terenuri.

Concret, la data de 31 iulie 2009, suspectul Mazare Radu Stefan, in exercitarea atributiilor de serviciu legate de aplicarea Legii nr.10/2001, care decurgeau din functia de primar al mun. Constanta, a emis o dispozitie, prin care doua persoane vatamate au fost expropriate in fapt si private in mod ilegal de un bun pe care il detineau, suferind astfel o vatamare a intereselor legitime, respectiv o atingere adusa dreptului lor de proprietate, precum si un prejudiciu patrimonial. Totodata, prin acest act s-a obtinut, un avantaj patrimonial necuvenit bugetului municipiului Constanta, constand in contravaloarea bunului de care au fost private partile vatamate.

La data de 25 ianuarie 2011, printr-o sentinta civila, Tribunalul Constanta i-a obligat pe primarul mun. Constanta, Consiliul Local Constanta si Municipiul Constanta prin Primar sa inainteze propunerea de acordare a despagubirilor catre un reclamant, pentru un teren cu suprafata de 293,20 m.p. Printr-o dispozitie emisa la 28 noiembrie 2011, suspectul Mazare Radu Stefan a dispus acordarea de masuri reparatorii in echivalent acestei persoane, pentru un teren cu suprafata de 50 m.p.(ce facea parte din suprafata de 293,20 m.p.), imposibil de restituit in natura. Aceste masuri reparatorii au constat intr-o suprafata de teren de 600 m.p., situat in mun. Constanta, cartierul Palazu Mare, in valoare de 30.000 euro, producandu-se astfel un prejudiciu patrimonial mun. Constanta.

Dispozitiile din datele de 31 iulie 2009 si 28 noiembrie 2011 au fost emise ca urmare a referatelor intocmite de suspectii Racu Constantin, Dospinescu Ramona Daniela, Marica Ion” se arata in comunicatul Directiei Nationale Anticoruptie.

Totodata, Radu Mazare a fost trimis in judecata de DNA in 28 octombrie 2008, alaturi de 36 de persoane, intre care presedintele CJ Constanta, Nicusor Constantinescu, fosti si actuali functionari din Primaria Constanta si Oficiul de Cadastru, mandatari si notari publici, in dosarul privind atribuirea nelegala a unor terenuri, noteaza Mediafax.

Prejudiciul in aceasta cauza a fost estimat la aproximativ 114 milioane de euro, din care 77,77 milioane de euro reprezinta prejudiciu in dauna statului si 36,16 milioane de euro in dauna municipiului Constanta, potrivit DNA.

Cele 37 de persoane sunt acuzate ca au incalcat Legea 10/2001 privind persoanele indreptatite la restituire, termenul de depunere a cererilor, indisponibilizarea bunurilor restituibile in natura, competenta de solutionare a cererilor de restituire, intinderea suprafetei revendicate.

“Avantajele patrimoniale dobandite ilegal se regasesc in proprietatea inculpatilor sau a firmelor controlate de acestia, dupa cum urmeaza: Mazare Radu Stefan (prin firmele Nisipuri SA), mama si fratele acestuia (prin firma APV Media Turism), Giurgiucanu Georgica, Savulescu Emil Dragos, Borcea Cristian, Ionescu Valentin George (prin firma Habitat si Ambient SA), Camboianu Mihai, Popa Basarab (prin firmele Pomacost SA si Aqualand SA), Sandu Bogdan Gabriel (prin firma Holland Develompment Group SA), Ceacireanu Mihai Sergiu (ca persoana fizica si prin firma sa New Home Construct SA), Serban Alexandru Octavian, Barbu Paraschiva, Puscasi Marius si Puscasi Carmen”, preciza DNA.

Acest dosar se judeca la Curtea de Apel Bucuresti.

Sursa foto: realitatea.net