RADU MAZARE va afla daca va fi JUDECAT in LIBERTATE sau in AREST

RADU MAZARE, primarul Constantei, va afla, vineri, daca va fi JUDECAT in stare de LIBERTATE sau in AREST in dosarul in care este acuzat de luare de mita si fals in declaratii si in inscrisuri oficiale.

Magistratii de la Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) vor judeca recursul procurorilor Directiei Nationale Anticoruptie (DNA). RADU MAZARE a fost retinut pentru LUARE DE MITA pentru 24 de ore in data de 8 aprilie, primarul Constantei fiind eliberat, sub control judiciar, a doua zi.

RADU MAZARE a ajuns inca o data la sediul DNA, in aceasta saptamana, el fiind audiat si instiintat ca s-a extins cercetarea  in dosarul sau, edilul fiind deasemenea ACUZAT si de FALS in DECLARATII si INSCRISURI oficiale.

“E ziua victoriei impotriva pacatului si a Satanei. Sunt acuzat ca am luat mita ca sa imi indeplinesc sarcinile de serviciu. Credeti ca era nevoie sa-mi dea cineva mita ca sa construiesc un cartier pentru saraci?”, a intrebat retoric RADU MAZARE inainte sa intre la instanta. El a anuntat si ca ICCJ va judeca constestatia la ora 12.30.

 Citeste si: RADU MAZARE si Avraham Morgenstern vor fi prezentati astazi instantei, cu propunerea de arestare preventiva 

“La solicitarea reprezentantilor mass media, in completarea informatiilor privind perchezitiile desfasurate in locatii din municipiile Constanta, Bucuresti si jud. Dambovita (detalii in comunicatele nr. 414 din 8 aprilie 2014), Biroul de Informare si Relatii Publice este abilitat sa transmita urmatoarele:

Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Sectia de combaterea infractiunilor conexe infractiunilor de coruptie au dispus punerea in miscare a actiunii penale si retinerea pentru 24 de ore, a inculpatilor:

– MAZARE RADU STEFAN, primar al mun. Constanta, sub aspectul savarsirii infractiunii de luare de mita;

– MORGENSTERN AVRAHAM, reprezentant al unei societati comerciale, sub aspectul savarsirii infractiunii de dare de mita;

Citeste si: STENOGRAME din dosarul RADU MAZARE – Cum a negociat primarul Constantei cu AVRAHAM MORGENSTERN 

 Din ordonantele de retinere, intocmite de procurori a rezultat ca exista date si indicii temeinice potrivit carora:

La inceputul anului 2011, inculpatul MAZARE RADU STEFAN, in calitate de primar al Municipiului Constanta, a lansat Programul de construire locuinte modulare grupate in Campusul Social “HENRI COANDA”, aprobat prin hotarare a Consiliului Local al Mun. Constanta.

Pe fondul demararii acestui proiect, inculpatul Morgenstern Avraham, in calitate de reprezentant al unei societati comerciale, a dorit sa isi asigure castigarea licitatiei, ce urma a fi organizata.

Astfel, in cursul anului 2011, i-a remis primarului municipiului Constanta, MAZARE RADU STEFAN, suma totala de 175.000 de euro, pentru ca acesta sa-i faciliteze castigarea licitatiei, ce avea ca obiect contractul de construire a campusului social, in valoare de 40.964.030 lei fara TVA (circa 10 milioane de euro).

Banii, primiti in mai multe transe, au urmat un circuit ascuns, prin intermediul unor conturi apartinand unor societati off shore, conturi deschise la banci din strainatate, in jurisdictii cunoscute pentru conditiile restrictive privind cooperarea judiciara internationala in materie penala.

Citeste si: RADU MAZARE: DNA a extins ANCHETA in cazul meu, pentru FALS in DECLARATII 

In schimbul acestor sume de bani, inculpatul Mazare Radu a efectuat o serie de demersuri ce intrau in sarcina atributiilor sale de serviciu (ex. initierea unor hotarari de consiliu local, prin care au fost aprobate diverse etape ale procedurii de achizitie sau prin care a fost favorizata societatea comerciala reprezentata de inculpatul Morgenstern Avraham).

Unele dintre cele mai importante demersuri efectuate de inculpatul MAZARE RADU STEFAN, in favoarea firmei respective, au fost cele, prin care, la solicitarea inculpatului Morgenstern Avraham, a fost aprobata cresterea valorii contractului de achizitie cu suma de 3.722.910 lei fara TVA – circa 900.000 de euro, in urma unei hotarari a consiliului local, initiata de primarul MAZARE RADU STEFAN.

Inculpatilor li s-a adus la cunostinta calitatea procesuala in conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedura penala, urmand a fi prezentati Inaltei Curti de Casatie si Justitie pentru emiterea mandatului de arestare preventiva pe 29 de zile.

In cauza se efectueaza acte de urmarire penala si fata de alte persoane.

Facem precizarea ca punerea in miscare a actiunii penale este o etapa a procesului penal reglementata de Codul de procedura penala, avand ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, in nici o situatie, sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie”, se arata in motivarea initiala a procurorilor DNA.

Sursa foto: ziuaconstanta