RADU NEMES va fi extradat in Romania

RADU NEMES urmeaza sa fie extradat in Romania, dupa ce acesta a renuntat la contestatii impotriva procedurilor de extradareca urmare a deciziei autoritatilor americane. Autoritatile din Romania il acuza pe NEMES ca fiind varful unei afaceri petroliere in urma caruia statul roman a fost pagubit cu 15 milioane de euro.

RADU NEMES si sotia sa, DIANA NEMES, au fost gasiti recent intr-un oras din SUA. Radu Nemes si sotia sa au fost acuzati in Romania de evaziune fiscala. Este doar o chestiune de timp pana cand RADU NEMES va fi adus in tara.

Autoritatile din Romania vor trebui sa il preia in tara pe sotul Dianei Nemes, iar ulterior sa se confirme mandatul de arestare preventiva emis pe numele lui in urma cu un an. Sotia lui a fost adusa in urma cu cateva zile in Romania, prima ei vizita fiind la DNA.

Cei doi sunt persoane care au avut legatura directa cu Codrut Marta si pot da informatii pretioase procurorilor despre disparitia fostului sef de cabinet a lui Sorin Blejnar.

Citeste si: Un judecator federal a aprobat extradarea Dianei Nemes

In cazul Dianei Nemes, sotia acestuia, un judecator de la un tribunal federal din Seattle a semnat luni ordinul de extradare in Romania. Diana si Radu Nemes, care sunt acuzati de frauda in Romania de 73 de milioane de dolari, au fost arestati marti de FBI.

Ajunsa deja in tara, Diana Nemes a fost audiata la DNA si apoi dusa la Curtea de Apel Bucuresti, pentru confirmarea mandatului de arestare preventiva emis pe numele sau.

Radu Nemes este una dintre persoanele de la varful unei afaceri cu produse petroliere, care a pagubit statul cu 15 milioane de euro, alaturi de Codrut Marta, fostul sef de cabinet al lui Sorin Blejnar. Radu Nemes, in varsta de 39 de ani, si sotia sa Diana, in varsta de 38 de ani, sunt acuzati de procurorii romani ca au comis evaziuni fiscale in valoare de 68 de milioane de dolari, suma aferenta unor taxe neachitate pentru un milion de tone de combustibil.

Conform documentelor judiciare, sotii Nemes locuiau in Yelm, SUA, cu o viza expirata si detineau mai multe conturi bancare folosite pentru transferul banilor din Romania in conturi din Dubai.

Investigatorii sustin ca familia Nemes a spalat banii prin banci din Dubai si Statele Unite, inainte sa fuga din Romania, creand o serie de firme in Washington, aparent cu scopul de a le folosi pentru spalarea banilor.

Acestia ar fi conspirat cu oficiali romani de rang inalt in comiterea fraudei. Cei doi sunt suspectati ca au cheltuit milioane de dolari din banii spalati pentru a achizitiona echipamente in domeniul constructiilor, aur, proprietati si cel putin un iaht.

Intr-o scrisoare adresata tribunalului, avocatul Dianei Nemes a prezentat faptele imputate drept un litigiu fiscal legitim si pretinde ca sumele vizate au fost obtinute legal.

Sotii Nemes sunt personaje cheie in dosarul lui Codrut Marta, pe al carui nume este un mandat de arestare preventiva.

In dosarul de evaziune fiscala in care este implicat si Codrut Marta, declaratiile sotilor Radu si Diana Nemes sunt importante pentru ca ar putea elucida acest caz. in continuare este cautat Codrut Marta pentru ca el de fapt a pus la cale aceasta retea, sustin procurorii.