RADU ZAMFIR, marturii din infern: Datorita lui Adrian Iovan suntem in viata! Avionul a pierdut un motor

Medicul Radu Zamfir, unul dintre supravietuitorii accidentului aviatic din Muntii Apuseni, a ajuns marti dupa-amiaza la Spitalul de Urgenta Fundeni, unde a sustinut o scurta conferinta de presa in care povestit cum s-a produs accidentul. Marturiile lui Radu Zamfir despre accident sunt de-a dreptul cutremuratoare. Vizibil marcat de tragedia prin care a trecut, medicul chirurg a declarat ca avionul a pierdut un motor inainte sa aterizeze fortat si a adaugat ca ii datoreaza viata pilotului Adrian Iovan. Radu Zamfir a mai spus ca a sperat tot timpul ca autoritatile ii vor gasi si a marturisit ca in momentul in care a ajuns in Ambulanta, a crezut ca l-a apucat pe Dumnezeu de-un picior.

Radu Zamfir a mai precizat ca a incercat sa transmita coordonatele catre autoritati si a adaugat ca a facut tot posibilul sa il descarcereze pe Adrian Iovan, insa nu a reusit. “Domnul Iovan initial era prins intre fiare, am incercat sa-l descarcerez, n-am reusit. Ulterior a devenit inconstient. Nu a avut timp sa ne spuna nimic, era mai preocupat sa tina mansa avionului. Datorita lui suntem in viata. Cand am vazut copacii de aproape am realizat ca o sa ne prabusim”, a declarat Radu Zamfir.

Mai jos puteti citit declaratia integrala facuta de medicul Radu Zamfir, la scurt timp dupa ce a ajuns la Spitalul Fundeni. Zamfir a fost externat, marti la pranz, de la Spitalul de Urgenta din Cluj, acolo unde fusese internat in cursul noptii, dupa accidentul aviatic suferit ieri intr-o zona muntoasa accidentata, la peste 1.400 de metri altitudine, la granita judetelor Cluj si Alba. 

Declaratii RADU ZAMFIR – LIVE TEXT:

– Totul a  decurs initial bine pe parcursul trecerii muntilor a survenit un val de ceata, avionul a jivrat a pierdut inaltime, a pierdut un motor, am vazut copacii de aproape dupa care ne-am recules la fata locului. Care mai traumatizati, a durat ceva pana sa fim gasiti, ne-am descurcat cum am putut incercand sa-i ajutam pe toti. Am acordat ajutor cum era ed acordat ajutor. Domnul Iovan initial era prins intre fiare, am incercat sa-l descarcerez, n-am reusit. Ulterior a devenit inconstient. Nu a avut timp sa ne spuna nimic, era mai preocupat sa tina mansa avionului. Datorita lui suntem in viata. Cand am vazut copacii de aproape am realizat ca o sa ne prabusim.

– Lucrurile s-au desfasurat intr-un fel in care mi-e greu sa vi le descriu. Toata lumea si-a dat silinta sa faca ce s-a putut. Un padurar ne-a gasit, dupa aceea SMURD. Am sunat la 112, am incercat apoi sa transmit coordonatele. Copaci printre ceata, asta am vazut. Eram imbracati in haine civile. 

– Studenta avea semne vitale, dar nu parea constienta. Cred ca am avut toti cate un moment de absenta. M-am considerat mai putin vatamat si am folosit ce aveam, paturi … ca sa-i acoperim. Ironia sortii, aveam geaca si cisme cu protectie. Ironia sortii, purtam echipament de motociclist. Imediat ce am putut sa fac un bilant si am vazut ca nimeni nu avea nevoie urgenta de mine, m-am preocupat sa sun. Ati spus ca au fost 6 ore, mie mi s-au parut… Iovan era preocupat sa mentina avionul. N-am avut timp sa ne panicam, era ceata… am vazut doar copacii de aproape si asta a fost totul. Am vazut ca tasneste combustibilul din aripa si am avut si eu un moment de… Am mai zburat cu el de foarte multe ori, si-a facut datoria (Iovan – n.r.). M-am intors aici cu avionul, deci… nu am o retinere fata de avioane. Cu inima deschisa nu m-am urcat, dar m-am urcat. 

– O scanteie era suficienta sa luam foc toti. Da, mi-a fost teama. Mi-am pastrat cumpatul, chiar daca eram speriat. Aveam centurile de siguranta puse. Am avut la un moment dat ameteli, credeam ca o sa lesin dar nu s-a intamplat. M-am gandit numai la lucruri rele. Am sperat ca o sa ajunga. Nu stiu nimic sa fi fost avertizati sa nu plecam in cursa. Ii datoram viata… cei care am scapat (lui Adrian Iovan – n.r.). Mi-e greu sa spun daca ar fi scapat cu viata (cei decedati – n.r.). Cand am ajuns in salvare, parca apucasem pe Dumnezeu de-un picior!

Pilotul Adrian Iovan si Aurelia Ion, studenta in anul V la Institutul de Medicina Militara din Bucuresti, si-au pierdut viata dupa ce avionul de mici dimensiuni de tip BN2, la bordul caruia se afla un echipaj medical, a aterizat fortat, luni dupa-amiaza, intr-o zona muntoasa accidentata, la peste 1.400 de metri altitudine, la granita judetelor Cluj si Alba. Unul dintre medicii din aeronava a reusi sa sune la 112, la ora 16.16, anuntand incidentul.

In avion se aflau patru medici – Radu Zamfir de la Spitalul Fundeni, Valentin Calu de la Elias, Catalin Pivniceru de la Spitalul “Sf. Maria” si Sorin Ianceu de la Spitalul Municipal din Beius, judetul Bihor -, o studenta si doi membri ai echipajului de zbor – pilotul Adrian Iovan si copilotul Razvan Petrescu.

Pilotul Adrian Iovan a fost gasit incarcerat, iar studenta era in stop cardio-respirator, cu hipotermie severa, nemaiputand fi salvata.

Echipa medicala din avion mergea la Oradea, unde urma sa preleveze ficatul de la un donator de peste 60 de ani care a suferit un accident vascular cerebral.

Epava avionului si victimele au fost gasite de localnici dupa cautari de aproximativ cinci ore, la care au participat pompieri salvatori, jandarmi montani, politisti, salvamontisti, angajatti ai Parcului National Muntii Apuseni si localnici.

Toate cele cinci persoane ranite in accidentul aviatic – medicii Radu Zamfir de la Spitalul Fundeni, Valentin Calu de la Elias, Catalin Pivniceru de la Spitalul “Sf. Maria” si Sorin Ianceu de la Spitalul Municipal din Beius, judetul Bihorprecum si copilotul avionul prabusit, Razvan Petrescu – sunt internate la sectia de terapie intensiva a Spitalului Judetean de Urgenta din Cluj, ultimii doi raniti fiind adusi la UPU Cluj marti dimineata, in jurul orei 4.30.

Reprezentantii Spitalului Judetean de Urgenta din Cluj-Napoca au anuntat, marti dimineata, intr-o conferinta de presa, ca toate cele cinci victime ale accidentului aviatic, aflate la terapie intensiva, sunt constiente si stabilizate hemodinamic si respirator.

Cele cinci victime, care au varste cuprinse intre 23 si 46 de ani, au traumatisme cervicale, cranio-cerebrale, contuzii si, in particular, traumatisme toracice sau de membre, iar starea lor este stabila.

“Una dintre victime are fractura de bazin, fractura de femur pe stanga, un traumatism toracic, a fost internata pe terapie intensiva. A doua venita tot cu masina de victime multiple prezinta un traumatism cranio-cerebral minor, o contuzie cervicala, un traumatism toracic si de bazin, a mers tot pe terapie intesiva. A treia victima prezinta un traumatism de coloana, cu fractura de coloana dorsala D10 si cu un traumatism toracic cu fractura de coaste. A patra victima prezinta un traumatism cranian, traumatism de coloana cervicala si coloana dorso-lombara si asociat prezinta un traumatism de glezna dreapta cu plaga. A cincea victima prezinta un traumatism de coloana dorso-lombara cu hematom la nivelul bazinului. Toti vor fi internati pe Terapie Inteniva,” a precizat seful UPU Cluj-Napoca, Adela Golea.