Radu Zlati: Legea Minelor trebuie modificata pentru a fi in folosul romanilor. In forma actuala, nu are sanse sa treaca de votul Camerei

Deputatul PNL, Radu Zlati, considera ca Legea minelor, respinsa in decembrie 2013 de deputati, are nevoie de o serie de modificari pentru a aduce beneficii pe termen lung in economia Romaniei, afirmand ca in actuala forma nu are sanse sa treaca de votul Camerei Deputatilor.

“Fara o atentie speciala acordata aspectelor din Legea Minelor, oricat de bine intentionata ar fi ea, ma tem ca nu are sanse sa treaca de votul Camerei. Sau daca va trece, atunci nu va avea urmari binefacatoare pentru economia Romaniei si pentru cetatenii romani – urmari pe care, sunt convins, cu totii le dorim”, a spus deputatul liberal.

Radu Zlati a explicat ca in proiectul actual, Legea minelor creeaza un regim juridic discriminatoriu in favoarea unor proiecte considerate “proiecte miniere de interes public deosebit” si a atras atentia ca trebuie aduse modificari serioase si in ceea ce priveste modalitatile de expropriere, prevederi care in prezent permit ca cetatenii romani sa poata fi expropriati “in modalitati care merg pe linia cenusie, interpretabila, a constitutionalitatii”.

Citeste si: Deputatul Zlati considera ca STS ar trebui desfiintat, din cauza ineficientei dovedite mai ales in cazul accidentului din Apuseni

“Nu lasati neamendata serios o lege care creeaza un regim juridic discriminatoriu in favoarea acelor proiecte considerate” proiecte miniere de interes public deosebit”. Interesul public, fie el si deosebit, nu poate fi legat de natura resurselor exploatate, este circumstantial si depinde de viziunea (uneori lipsa de viziune) a celor care fixeaza, la un moment dat, in ce consta acest interes public. Este in interesul public al generatiei noastre sa exploatam unele resurse minerale. Poate ca da. Dar prezinta aceeasi exploatare si interesul public al generatiilor viitoare? Fara indoiala ca da. De aceea orice exploatare a unei resurse neregenerabile, facuta acum, inseamna ca luam ceva din portofoliul generatiilor viitoare”, a declarat deputatul Zlati.

“Nu lasati sa treaca fara serioase modificari o lege care sa permita ca cetatenii romani sa poata fi expropriati in modalitati care merg pe linia cenusie, interpretabila, a constitutionalitatii – daca nu cumva dincolo de ea”, a mai spus Radu Zlati.

Totodata, el a atras atentia ca nu va vota o lege care ar putea “deschide portile” pentru unele proiecte miniere care, potrivit actualei legislatii, nu ar avea sanse sa primeasca avizele necesare pentru obtinerea licentei de exploatare.

“Nu doresc sa votez o lege care, printr-un cadru general, sa nu faca altceva decat sa deschida portite pentru diverse proiecte miniere care, pe baza legislatiei actuale, nu ar avea sanse reale de a primi avizele necesare pentru obtinerea licentei de exploatare. (…) Nu cunosc in acest moment discutiile care s-au purtat in Senatul Romaniei, in comisii sau in plen, pe tema Legii Minelor. Acea lege pe care, datorita neatingerii numarului necesar de voturi pentru o lege organica noi, am respins-o in decembrie anul trecut. In viitorul nu prea indepartat aceasta lege, sper ca serios amendata, ne va fi prezentata din nou. Astept sa vad textul care ne va fi prezentat pentru a face o evaluare finala”, a mai aratat deputatul PNL.

Legea Minelor a fost respinsa in decembrie 2013 de deputati, neintrunind numarul necesar de voturi adoptarii. In conditile in care era nevoie de 204 voturi, actul normativ a intrunit doar 160 de voturi, in vreme ce impotriva au votat 105 deputati, iar 22 s-au abtinut.