Radu Zlati: Un primar castiga mai putin decat un profesor titular cu gradul I

Deputatul PNL, Radu Zlati, atrage atentia asupra salariilor mici cu care sunt remunerati primarii si sustine ca acei edili care inainte activau in invatamant, acum au ajuns sa aiba un salariu mai mic decat al unui profesor titular cu gradul didactic I.

“Azi un primar de comuna sau de oras, care a fost inainte de alegerea sa ca primar profesor titular cu gradul I, castiga mai putin decat fostii sai colegi. Desi el este cel care gestioneaza inclusiv bugetul din care provin salariile acestor colegi. Desi de bunul management pe care il asigura sau nu, depind in foarte mare masura nu numai veniturile fostilor sai colegi, dar si bunastarea, zestrea materiala a scolii al carui salariat a fost”, sustine deputatul Zlati.

“S-ar putea ca aceasta declaratie politica sa nu ma transforme in cel mai simpatic parlamentar pentru opinia publica. Si aceasta din cauza ca voi avea indrazneala de a spune in public ceea ce foarte multi dintre dumneavoastra gandesc: trebuie sa marim veniturile primarilor! Stiu ca aceasta tema, incepand de la campania impotriva ‘salariilor nesimtite’ pornita din dealul Cotrocenilor, nu este populara. Stiu de asemenea ca multi dintre cetatenii cu drept de vot ai Romaniei considera ca a fi primar este o sinecura si ca primarii isi ”completeaza” oricum veniturile, asa incat la ce bun sa le mai maresti? Dar sunt sigur ca nici una, nici cealalta dintre aceste mituri urbane nu acopera realitatea, in cazul zdrobitoarei majoritati a alesilor locali”, explica Radu Zlati.

Deputatul PNL solicita in acest sens initierea unei legi prin care sa fie majorate veniturile edililor locali, astfel incat sa vina “intr-o reala corespondenta cu importanta sociala a pozitiei pe care o are un primar”. 

“Indiferent daca aceste venituri vor fi, pentru viitor, indemnizatii acordate unor demnitari (precum in sistemul actual) sau vor fi venituri salariale, sunt convins ca ele trebuie marite. Sa ne asiguram deci ca, atat de repede pe cat va fi posibil, vom dezbate o lege – una care sa asigure venituri nu doar decente, dar si intr-o reala corespondenta cu importanta sociala a pozitiei pe care o are un primar, cel in maine caruia comunitatile locale isi incredinteaza pentru o perioada buna gospodarire a treburilor, o are. In aceasta privinta majorarea cu minim 50% a veniturilor incasate de catre primari mi s-ar parea un prim, modest, pas”, a aratat Radu Zlati.

Potrivit unor informatii pe surse, premierul Victor Ponta s-ar fi angajat sa mareasca indemnizatiile primarilor si sa le scada incompatibilitatile.