Raed Arafat a luat în colimator Vama Veche: ”Acolo orice analiză de risc este inutilă!”

Raed Arafat a luat în colimator stațiunea turistică Vama Veche de pe litoralul Mării Negre. Noua lege a carantinării va permite autorităților sanitare să instituie această măsură și asupra unor localități.

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență a declarat, sâmbătă, că autoritățile sanitare au trecut la identificarea localităților unde există deja un caz de coronavirus, iar în funcție de situația epidemiologică se va lua măsura carantinării zonei respective. „Acolo se face o analiză pe zonă. Se ia procentul celor pozitivi la populația zonei respective, se ia răspândirea, se iau și alte criterii – complianța populației cu măsurile de protecție, mai multe chestii pe care le analizează în mod normal DSP-ul, Comitetul județean pentru situații de urgență și trebuie să le avizeze Institutul Național de Sănătate Publică până se emite ordinul de izolare a zonei sau de luare a unor măsuri în zonă.

S-ar putea, la nivel local, să se ia măsuri mergând de la închiderea parcurilor la interdicția (circulației – n.r.) pe anumite zone și toate aceste aspecte care pot limita contactul și pot crește distanța. Orice poate să se întâmple, pe un plan zonal, inclusiv închiderea teraselor, pentru limitarea răspândirii”, a explicat Raed Arafat.

Șeful DSU a explicat și situația de la Vama Veche, stațiune luată cu asalt de mii de tineri care nu respectă nicio regulă. În opinia lui Arafat, orice analiză de risc în zona respectivă ar fi inutilă, deoarece stațiunea este locul de infectare, iar simptomele în cazul unui pacient infectat ar putea să apară la domiciliul acestuia.

Situația de la Vama Veche dar și din alte stațiuni de pe litoral indică faptul că autoritățile trebuie să aplice controale mai severe și să îi sancționeze pe cei care nu respectă regulile de distanțare socială. „Controale și respectarea regulilor, la acest moment. Și asta se face, au început controale din ce în ce mai dese, astăzi exact acesta a fost scopul videoconferinței cu premierul: să se intensifice cât mai mult controalele pe respectarea regulamentelor care sunt impuse, pentru că asta este soluția, în final”, a concluzionat Raed Arafat.

Sursa foto: ziua de constanta