Raed Arafat atenționează cetățenii români cu privire la starea de alertă

Raed Arafat, șeful DSU, a declarat, miercuri seară la postul Digi 24, că după 15 mai, când România va ieși din starea de urgență, responsabilitatea este transferată către cetățean.

“Am luat măsuri ferme, dar încet, încet responsabilitatea se trasferă către cetățean. Mult mai mult depinde de cetățean cum se comportă. Dacă omul de rând înțelege că ieșitul din casă are reguli, iar portul măștii este obligatoriu (…) avem șansa să trecem ușor și printr-un alt val care ar putea veni la toamnă. Dacă începem de poimâine (15 mai – n.red.) să mergem în vizite, la grătare, riscul este că brusc vom vedea o creștere a numărului cazurilor și un nou val”, a afirmat Raed Arafat.

El a avertizat că, dacă sunt luate prea multe măsuri de relaxare deodată, şi nu gradual, există riscul de a se reveni la reguli stricte de distanţare şi de stopare a unor activităţi: “Chiar dacă există presiune maximă să luăm măsuri cât mai multe de relaxare, riscul este ca, dacă sunt luate toate deodată, să trebuiască după asta să iei măsuri de distanţare şi de închidere destul de serioase”.

Raed Arafat a mai spus că nu este momentul ca bolnavii de COVID-19 asimptomatici să fie tratați acasă. “Membrii familiei pot toți să pățească ceva. (…) Dacă cineva a trimis confirmați acasă, a făcut-o pe propria răspundere. Regula a rămas că pacientul rămâne la spital sau la un spațiu destinat pacienților bolnavi ușor”, a adăugat Raed Arafat.

Arafat: Nu sunt pentru amenzile la care lumea să îţi râdă în nas când le dai!

“Nu sunt pentru amenzile la care lumea să îţi râdă în nas când le dai. Ce înseamnă amendă mare, asta trebuie văzut. Dar, dacă e o amendă la care omul se uită la tine şi îţi spune ”eh, mai pot să o plătesc de două ori” şi merge şi continuă să râdă de poliţist sau de jandarm sau de cel de la DSP, înseamnă că amenda nu are efectul ei. Lumea s-a supărat când noi am zis că amenzile sunt importante. În orice societate democratică există amenzi, există coerciţie. Nu există nicio societate care funcţionează fără astfel de sisteme”, a declarat Raed Arafat la Digi24.

Șeful DSP a mai precizat că trebuie gândit un cuantum al amenzilor care să îi convingă pe oameni să nu încalce regulile, iar cei care se vor considera nedreptăţiţi pot contesta aceste sancţiuni în instanţă. Arafat a anuțat că poliţiştii şi jandarmii vor fi în continuare în stradă şi după încetarea stării de urgenţă.

Arafat acuză presiunea unor ”entități”: Terasele și mall-urile nu se pot deschide în 15 mai

”O să se analizeze la Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență (CNSSU) deschiderea teraselor, a mall-urilor, nu o să comentez ce s-a discutat astăzi pentru că nu știu tot proiectul și tot ce a ieșit. Problema mall-urilor care s-a discutat acolo (în Parlament – n.red.), este că centrele comerciale sunt de regulă loc de plimbare, mai ales a copiilor, tinerilor, toți merg la mall. E adevărat că cinematografe acum este exclus să ai, food court-ul unde se merge lumea să mănânce, acolo ai multă lume, rând, vânzoleală… Ăsta era motivul pentru care spațiul intern al mall-ului s-a considerat că este un risc major. Și totuși, s-au păstrat unele magazine, unele servicii deschise, precum spălătoriile, magazinul alimentar de acolo, optica medicală din interior a rămas deschisă, pentru că acolo merg oameni care au treabă direct cu acel serviciu. Rezolvă și pleacă.”, a declarat el.

Arafat a mai precizat că va fi analizată și problema mall-urilor mici. ”La asta trebuie să se uite colegii epidemiologi. E bine să le deschidem de acum, sau e bine din 1 iunie, sau din 15 iunie. Asta trebuie analizat”, a declarat Arafat. El a mai spus că, deși nu a văzut toate propunerile din lege, ”unele poate că sunt la presiunea unor entități, unor grupuri care au presat peste tot, care vor să se relaxaze totul imediat. Nu neapărat astfel de propuneri vin în concordanță cu ce spun epidemiologii, cu ce spun specialiștii în domeniu”.

Șeful DSU a mai afirmat că, din informațiile sale, textul de lege care a plecat din Parlament permite interpretări: ”Există locuri unde scrie în lege că pot deschide – restaurante, terase… Asta înseamnă că CNSSU poate să spună „NU!”. Dacă e așa, e OK. Pot, dar NU! Deci e clar că în data de 15 NU! Dacă e ceva imperativ și care te obligă la ceva și epidemiologii spun că nu e bine, acest lucru e normal să-l menționăm și să avertizăm populația că nu e OK. Dar dacă scrie „pot” sau „se poate”, că ăsta e limbajul, înseamnă că aici avem loc de discutat la CNSSU, la grupul tehnico-științific, ca să rezolvăm această problemă”.

Reamintim că din data de 15 mai, starea de urgență în România va fi înlocuită cu starea de alertă. Proiectul de lege elaborat de Guvern a suferit modificări substanțiale în Parlament.

Sursa foto: captura video digi 24