RAED ARAFAT, dupa ANCHETA in cazul FEMEII care s-a aruncat de pe BLOC: S-au respectat TOATE TEHNICILE; PERNA a fost o MASURA EXCEPTIONALA

Secretarul de stat in Ministerul Afacerilor Interne RAED ARAFAT a prezentat duminica concluziile anchetei interne declansate in cazul FEMEII care s-a ARUNCAT vineri de pe un BLOC din centrul Capitalei, dupa mai bine de 35 de ore de asteptare.

Potrivit lui RAED ARAFAT, salvatorii si negociatorii au respectat TOATE TEHNICILE si tacticile posibile in astfel de cazuri, masura aducerii unei PERNE pneumatice fiind luata in mod exceptional, pentru ca de obicei aceasta este folosita in cazul persoanelor care coopereaza, iar femeia respectiva nu a comunicat deloc verbal cu negociatorii.

Totodata, RAED ARAFAT a respins toate scenariile fanteziste care au circulat in spatiul public despre cum ar fi putut sa fie salvata femeia, reamintind ca victima a stat aproape permanent pe marginea blocului.

RAED ARAFAT a explicat, intr-o conferinta de presa, cum s-a desfasurat evenimentul incheiat tragic vineri. El a aratat ca victima a sarit chiar cand pompierii au luat decizia sa umfle PERNA, cu toate riscurile ca femeia sa se agite si sa sara din cauza zgomotului. RAED ARAFAT a explicat ca in astfel de cazuri, pentru a fi folosita o PERNA pneumatica, este nevoie ca victima sa fie cooperanta si sa asculte instructiunile salvatorilor, in timp ce FEMEIA in cauza nu a comunicat deloc in mod verbal cu negociatorii si nu dadea semne de modificare a starii comportamentale. Tocmai de aceea, a spus RAED ARAFAT, PERNA pneumatica a fost adusa ca ultima solutie din Arges, ea fiind umflata in momentul in care FEMEIA a ales sa sara de pe BLOC.

“Consideram ca s-au respectat toate tehnicile si tacticile. In astfel de cazuri, nu exista o procedura fixa, ci doar recomandari de baza”, a spus RAED ARAFAT.

RAED ARAFAT a prezentat filmul evenimentului tragic care a durat injur de 35 de ore. Apelul la 112 a survenit joi, la ora 7.21, semnalandu-se faptul ca o FEMEIE vrea sa se ARUNCE de pe un BLOC de pe Calea Victoriei. Blocul are opt etaje. Pe tot parcursul operatiunii, FEMEIA a stat pe acoperis, trecand de la o pozitie statica la una sezuta, cu picioarele atarnand peste marginea acoperisului.

Citeste si: GABRIEL OPREA: I-am cerut lui RAED ARAFAT sa VERIFICE modul de actiune in cazul FEMEII care s-a ARUNCAT de pe BLOC

La fata locului a venit echipa de negociatori, apoi un medic psihiatru, insa victima nu a comunicat decat non-verbal cu acestia. “A baut 14 pahare cu apa, a mancat o portocala si o briosa. In permanenta a avut o atitudine absenta, rigida”, a spus RAED ARAFAT.

La fata locului a fost adusa o platforma de salvare de la inaltime, initial una de 35 de metri, apoi una de 72 de metri. La fata locului au fost sapte politisti. RAED ARAFAT a negat ca a existat un psiholog care a urcat pana pe terasa, unde se afla victima (un psiholog a relatat pe Facebook ca a urcat si a discutat cu echipa de negociatori, oferindu-le ajutorul – n.r.).

RAED ARAFAT a mai spus ca au existat alipinisti de interventie la fata locului, care se aflau la ultimul nivel al imobilului, dar in afara nivelului vizual al victimei. Au fost contactati concubinul victimei si alte cunostinte, precum si medicul curant de la Spitalul Clinic de Psihiatrie Obregia.

In intervalul 19-21, joi, s-a incercat ridicarea platformei, cu un negociator si doi observatori, dar s-a decis abandonarea, pentru ca victima dadea semne ca vrea sa se arunce. Platforma a ajuns pana la etajul sase, cand s-a observat starea de agitatie a victimei, a spus RAED ARAFAT.

Autospeciala cu perna pneumatica a fost adusa la 17.16, vineri, dupa ce negociatorii si salvatorii ISU au monitorizat permanent femeia, inclusiv pe timpul noptii. “Masura utilizarii pernei pneumatice are un caracter de exceptie, se adopta si se foloseste doar pentru persoanele cooperante, care pot fi instruite in prealabil”, a explicat RAED ARAFAT, care a mai spus ca PERNA este conceputa pentru inaltimi mai mici decat cazul de fata. Echipamentul cu perna pneumatica a fost adus tocmai de la ISU Arges pentru ca in Bucuresti nu mai exista asa ceva, ele au fost casate, a mai spus RAED ARAFAT.

Citeste si: FEMEIA din CAPITALA care a stat 35 de ORE pe BLOC s-a ARUNCAT IN GOL. EXPLICATII de la ISU Bucuresti. UPDATE

“Toate tehnicile posibile erau la fata locului, perna a fost ultima adusa si a ajuns cu o ora si jumatate inainte ca victima sa sara”, a explicat RAED ARAFAT.

Negociatorii au cerut salvatorilor de la ISU sa limiteze zgomotele si sa paraseasca campul vizual al femeii, pentru ca ele afectau starea femeii. La ora 18.19 s-a dispus amanarea punerii in functiune a autospecialei cu perna pneumatica, pentru ca perna trebuia conectata la motorul masinii, pentru a fi umflata, iar zgomotul degrada starea femeii. Arafat a mai explicat ca perna nu putea fi umflata altfel, in alta parte si adusa, pentru ca ea trebuie tinuta in permanenta conectata la motorul masinii, care facea zgomot. „Deciziile au luat in considerare aceste aspecte”, a spus RAED ARAFAT.

La 18.21 s-a decis pornirea motorului, concomitent cu monitorizarea victimei si instalarea pernei, lucru care s-a facut dupa coltul imobilului, pentru a atenua zgomotul.

La 18.39 s-a inceput operatiunea, victima fiind tinuta sub observatie. Cand a pornit autospeciala, nu au fost sesizate modificari comportamentale la femeie.

La 18.40, fara sa isi schimbe cu nimic starea, FEMEIA a sarit in gol, lovindu-se in cadere de un balcon.

ŢNegociatorii au facut tot ce le-a stat in putinta, victima a fost permanent necooperanta”, a mai spus RAED ARAFAT.

Referitor la controversele care au umplut spatiul public si cel virtual, cu idei despre cum trebuia salvata femeia de la moarte, RAED ARAFAT a comentat: “Am auzit inclusiv idei de ce nu am pus cutii de carton in jurul blocului, de ce nu am sarit pe ea sa o oprim. Din imagini se poate vedea ca ea statea pe marginea blocului”.

RAED ARAFAT a mai spus ca, din cauza mediatizarii excesive a acestui caz, in ultimele 36 de ore cazurile de tentative de suicid au crescut . Astfel, in ultimele 36 de ore s-a inregistrat opt cazuri, mai mult decat in toata luna mai, la nivel national. A existat inclusiv un caz la Arad, unde un un barbat s-a urcat pe un pod cu un copil, amenintand ca se arunca. S-a incercat si acolo interventia cu autospeciala cu PERNA, insa barbatul a urcat si mai sus pe pod.

“Personal, vreau sa transmit salvatorilor ca atunci cand isi fac treaba, cand iau decizii, sa le faca cu incredere, noi vom sta in spatele lor, pentru ca daca vor sta permanent sa raspunda la toate intrebarile… Trebuie sa intelegem ca misiunile de salvare nu intotdeauna reusesc. Cand reusesc, le multumim salvatorilor. Zilnic avem sute, mii de interventii care in mare parte reusesc. Acest esec nu este un esec care inseamna ca trebuie sa luam masuri impotriva cuiva, sa pedepsim pe cineva”, a mai spus RAED ARAFAT.

RAED ARAFAT le-a multumit salvatorilor si negociatorilor ca, timp de 35 de ore, au incercat sa faca ceva pentru a o salva pe femeie.

Si seful Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta, colonelul Nicolae Cornea, a explicat ca rata de interventie cu PERNA pneumatica la cazurile de suicid este foarte scazuta in ultimii 30 de ani si ca nu este o solutie viabila cand victima se arunca in gol, pentru ca nu poate garanta supravietuirea victimei.

Sursa foto: psnews.ro