RAETCHI: Dorim sa cream un TREND POZITIV privitor la DREPTURILE COPIILOR IN STRAINATATE

Deputatul liberal OVIDIU RAETCHI confirma ca prin declaratia care ar putea fi adoptata de Camera Deputatilor se incearca crearea unui TREND POZITIV in ceea ce priveste DREPTURILE COPIILOR DIN STRAINATATE, relateaza Agerpres.

Prin aceasta declaratie, al carui text a fost agreat de Comisia pentru romanii de pretutindeni, se cere statelor straine sa informeze misiunile diplomatice ale Romaniei in legatura cu fiecare caz de preluare a copiilor din familie si sa respecte conventiile internationale privind drepturile minorilor.

“Declaratia care urmeaza sa fie adoptata de Parlament porneste de la cazul familiei Bodnariu. (…) Este o declaratie politica prin care, pornind de la un document similar adoptat de Parlamentul de la Riga, incercam sa cream un trend pozitiv in ceea ce priveste drepturile minorilor din strainatate”, a precizat Raetchi, pentru Agerpres.

CITESTE SI: PARLAMENTARII ROMANI AFLATI IN NORVEGIA AU CERUT REANALIZAREA ORDINULUI DE PLASARE A COPIILOR BODNARIU

El a aratat ca, daca va intruni consensul liderilor de partide, textul declaratiei ar putea sa intre luni in dezbaterea Biroului permanent al Camerei Deputatilor, pentru a decide sa intre pe ordinea de zi a plenului, cel mai probabil miercuri.

Prin aceasta declaratie se solicita autoritatilor competente ale altor state sa respecte prerogativele statului roman de a-si proteja proprii cetateni aflati in strainatate si de a informa in timp util misiunile diplomatice si consulare ale Romaniei despre fiecare caz de preluare a copiilor din familie, respectiv de atribuire a custodiei pentru minori cetateni romani.

Sursa foto: evz