Rafinaria PETROBRAZI PLOIESTI, MODERNIZATA dupa investitii de 600 de milioane de euro

Compania petroliera OMV Petrom a anuntat sambata finalizarea programului de MODERNIZARE a rafinariei PETROBRAZI PLOIESTI, dupa investitii de 600 de milioane de euro derulate in ultimii patru ani.

Sambata, rafinaria a implinit 80 de ani de la infiintare. La eveniment au participat premierul Victor Ponta, presedintele Consiliului de Supraveghere al OMV Petrom si CEO al OMV — Gerhard Roiss, Manfred Leitner — membru al Directoratului OMV responsabil pentru Rafinare si Marketing, Mariana Gheorghe — CEO OMV Petrom, Neil Anthony Morgan — membru al Directoratului OMV Petrom, responsabil pentru Rafinare si Marketing.

“Bine ati venit la cea mai importanta investitie a companiei dumneavoastra!”, i-a urat Ponta lui Gerhard Roiss, la inceputul evenimentului. El a subliniat ca parteneriatul pe care Romania il are cu OMV este unul fundamental.

“Acest parteneriat a creat premisele ca in foarte scurt timp Romania — iar cand spun Romania ma refer si la Republica Moldova — sa devina independenta energetic. Inca de la primele discutii cu domnul Roiss am subliniat cat de important este acest lucru pentru o tara”, a precizat Ponta.

Premierul a amintit ca Guvernul si companiile nu s-au inteles intotdeauna, referindu-se la taxa pe constructiile speciale.

Citeste si: OMV Petrom, scadere drastica a vanzarilor in primele 6 luni din 2014

“Nu ne-am inteles intotdeauna, dar, daca acum dau vestea ca reducem taxa de la 1,5 la suta la 1 la suta, doamna Gheorghe va spune sa o reducem la 0,5 la suta. Deocamdata atat putem face”, a mai spus Ponta, citat de Agerpres.

“Obligatia mea ca prim-ministru este sa multumesc pentru orice loc de munca, iar aici trebuie sa multumesc de multe mii de ori, la fel pentru investitiile facute si pentru taxele pe care le platiti la buget”, a completat seful Executivului.

La randul sau, Gerhard Roiss, CEO al OMV, a precizat ca modernizarea rafinariei a fost esentiala pentru activitatile grupului.

“Suntem foarte mandri ca prin investitiile realizate la Petrobrazi contribuim la continuarea unei traditii de 80 de ani. O rafinarie moderna, competitiva, care livreaza carburanti la aceleasi standarde de calitate ca toate rafinariile din grupul OMV este esentiala pentru cresterea eficientei si valorificarea specificului de companie integrata a OMV Petrom”, a declarat Roiss.

“MODERNIZAREA RAFINARIEI PETROBRAZI a fost un pas necesar pentru a ne adapta la specificul pietei din Romania, care s-a modificat substantial fata de momentul proiectarii rafinariei. Cresterea productiei de motorina, rezultata in urma procesului de modernizare, va contribui la reducerea importurilor de motorina ale Romaniei, cu impact pozitiv asupra deficitului de cont curent”, a spus, la randul sau, Mariana Gheorghe, CEO al Petrom.

Citeste si: PRAHOVA: 10 PERCHEZITII la suspecti de FURT de produse petroliere si BRACONAJ

Totodata, Manfred Leitner, responsabilul cu activitatea de Rafinare si Marketing din OMV, a afirmat ca, desi initial programul de investitii in rafinarie fusese planificat la 750 de milioane de euro, in final investitiile au fost de 600 de milioane de euro.

Istoria rafinariei Petrobrazi a inceput cu infiintarea rafinariei Creditul Minier in 1934, care avea o capacitate de rafinare de circa 300.000 de tone anual. Aproape complet distrusa in cel de-al doilea razboi mondial, rafinaria a fost reconstruita si reconfigurata de-a lungul anilor, in functie de contextul pietei si strategia actionarilor. In prezent, rafinaria produce circa 47 la suta din necesarul de carburanti al Romaniei.

Dupa privatizare, investitiile la Petrobrazi au totalizat aproximativ 1,1 miliarde euro, din care 600 milioane euro au fost investiti in ultimii patru ani. Cel mai recent program de MODERNIZARE, care s-a derulat intre 2010 si 2014, a avut ca principal obiectiv cresterea competitivitatii rafinariei. Cu o capacitate ajustata la 4,2 miliopane tone anual, Petrobrazi poate procesa integral productia de titei a OMV Petrom din Romania. RAFINARIA PETROBRAZI are acum un Indice Nelson (care arata complexitatea instalatiilor si echipamentelor — n.r.) de 11,28, cel mai mare din regiune.

In urma procesului de modernizare, motorina si kerosenul vor avea o pondere de pana la 45 la suta in structura de produse obtinute la Petrobrazi, in timp ce productia de motorina este cu peste 60 la suta mai ridicata fata de anul 2009.

De asemenea, modernizarea instalatiilor din cadrul a dus la reducerea consumului total de energie cu aproximativ 40 la suta fata de anul 2004.

OMV, cea mai mare companie industriala listata din Austria, detine 51,01 la suta din actiunile OMV Petrom. Statul roman, prin Ministerul Economiei, Departamentul pentru Energie, detine 20,64 la suta, Fondul Proprietatea detine 18,99 la suta, iar 9,36 la suta se tranzactioneaza liber pe Bursa de Valori Bucuresti.

Sursa foto: economica.net