RAIMONDS VEJONIS, membru al partidului ecologist, este noul PRESEDINTE al LETONIEI

Ministrul leton al apararii, Raimonds Vejonis, membru al partidului ecologist, a fost ales miercuri presedinte al tarii, cu voturile a 55 din cei 100 de membri ai parlamentului de la Riga, relateaza AFP.

Raimonds Vejonis, in varsta de 48 de ani, care poate revendica titlul de primul sef de stat ecologist din Uniunea Europeana, a declarat ca ‘va face tot posibilul pentru a continua sa amelioreze securitatea Letoniei si bunastarea tarii in intregul ei’.

In calitate de ministru al apararii, el a avut pozitii foarte ferme fata de Rusia, ale carei ambitii au provocat ingrijorare in intreaga regiune. El ii urmeaza in functie lui Andris Berzins, ales in 2011 si care nu a mai candidat pentru un nou mandat.

Noul presedinte, care a fost biolog inainte de a intra in politica, s-a nascut in Rusia in apropiere de Pskov, unde tatal sau activa in armata sovietica.

Vejonis a fost numit in 2002 ministru al mediului, pastrand acest portofoliu in mai multe guverne ale coalitiei, pana in 2011. El a intrat in parlament in 2006 pe lista aliantei populiste a Verzilor si Taranilor, care cuprinde partidul ecologist al carui membru este.

Numit ministru al apararii in ianuarie 2014, el a dat dovada de foarte multa fermitate fata de Rusia in contextul conflictului ucrainean.

Presedintele Letoniei este comandant al fortelor armate, il nominalizeaza pe prim-ministru si exercita oficiul de promulgare a legilor.

Sursa foto www.daciatv.com