RALUCA PRUNA: Am modificat patru acte normative. 120 de politisti judiciari vor fi detasati

RALUCA PRUNA a prezentat continutul ordonantei de urgenta. Aceasta a precizat ca prin OUG au fost modificate patru acte normative: codul de procedura penala art. 142, alin. 1 si aln. 2, Legea 508/2004, Legea 304 si Legea 14/1992.

Ministrul a transmis ca ordonanta de urgenta in problema interceptarilor este o solutie temporara, dar ca societatea civila va trebui sa hotarasca daca aceasta solutie va deveni una permanenta.

“Guvernul a adoptat aceasta Ordonanta de Urgenta din cauza a doua lucruri:
Faptul ca avem o singura infrastructura care poate face posibila punerea in executare a mandatelor de interceptare, si ca aceasta structura apartine SRI.
Iar a doua premisa a fost ca am dorit sa venim cu o solutie imediata.

Societatea romaneasca trebuie sa faca o dezbatere cu privire la cadrul pe care doreste sa-l foloseasca- ceea ce folosim acum, sau crearea unei noi infrastructuri la nivelul parchetelor. Am modificat prin OUG, si am modificat patru acte normative- articolul 142, alineatul 1- in sensul de a-l aduce in acord cu cerintele Curtii. Am mai modificat alineatul 2 al acestui articol, in sensul de a clarifica cum anume se realizeaza activitatile de punere a mandatelor.

CITESTE SI: CSAT a avizat ordonanta privind INTERCEPTARILE. IOHANNIS: O solutie la o problema ce preocupa institutiile si opinia publica. UPDATE

Am spus intr-un alineat nou ca procurorii si politistii folosesc nemijlocit sistemele tehnice si proceduri adecvate de natura sa asigure integritatea si confidentialitatea datelor.
Am mai modificat si alineatul 2 de la articolul 142. Am plecat de la faptul ca nu trebuie sa punem in pericol punerea in aplicare a mandatelor de supraveghere tehnica, am clarificat ceea ce inseamna organe de cercetare speciala. Am precizat ca si pentru actiunile de terorism pot fi puse in aplicare mandate de supraveghere tehnica.
Legea 304, privind legea judiciara a fost modificata.Am instituit un control judecatoresc pentru cum se pune in aplicare supravegherea tehnica, el va fi facut de presedintele ICCJ sau un judecator desemnat. In cadrul Ministerului Public va fi autorizat sa detina mijloace adecvate in acest sens, e o alta modificare. Pana acum, doar DNA si DIICOT putea sa aiba o astfel de infrastructura. Astfel, la Ministerul Public vor putea lucra ofiteri de politie judiciara”, a declarat ministrul.

Ministrul a mai declarat ca in cadrul ministerului public pot functiona, prin detasare, ofiteri sau agenti de politie judiciarasub directa conducere a procurorilor.

Un al treilea act normativ e Legea 508/2004 si modificarea pe care am facut-o e in acelasi sens: de a crea posibilitatea ca in cadrul DIICOT sa functioneze prin detasare ofiteri sau agenti de politie judiciara sub conducerea procurorilor directiei.

A trebuit sa modificam Legea 14/1992 si am clarificat Art. 8 (…) Infrastructura speciala, cunoscuta sub numele de Centrul National de Interceptare a Comunicatiilor e desemnat cu rolul de a obtine, prelua si stoca informatii in domeniul securitatii nationale si am adaugat ca la cererea organului de urmarire penala, Centrul asigura accesul acestor organe la sistemele tehnice (…) insistand pe cele doua cuvinte: nemijlocit si distinct.

CITESTE SI: GUVERNUL a ADOPTAT Ordonanta de urgenta privind INTERCEPTARILE

Nu in ultimul rand, am modificat un Art. din Legea 14/1992, articol care prevede si care ramane asa: organele SRI nu pot efectua acte de cercetare penala, dar ia in considerare modificarea despre care am vorbit la Codul de Procedura Penala. Am spus ca prin exceptie de la aceasta regula, organele SRI pot fi desemnate ca organe de cercetare penala speciale in sensul prevederii expres din Codul de Procedura Penala, Art. 55 alin. (5) si (6) pentru punerea in executare a mandatelor de supraveghere tehnica”, a spus RALUCA PRUNA.

“Nu e un impact bugetar mare. Am cazut de acord cu MAI ca acesti 120 de politisti care pleaca prin detasare la structurile de parchet vor fi platiti, pentru ca sunt bugetati de catre MAI, si numai diferenta de salarizare va fi asigurata de catre unitatile de parchet in care acestia sunt detasati. Costul bugetar nu e mare si acum tocmai prin OUG am incercat fiind o masura tranzitorie, sa diminuam aceste costuri si sa folosim ceea ce avem pana cand avem o dezbatere in societate. Nu cred ca este vorba de mai mult de un milion de euro”, a declarat RALUCA PRUNA. 

Sursa foto: agerpres