RALUCA PRUNA: Romania va contribui la gasirea unui RASPUNS JUDICIAR la TERORISM in cadrul UE

ROMANIA VA CONTRIBUI impreuna cu celelalte state membre la gasirea unui RASPUNS JUDICIAR la TERORISM in UNIUNEA EUROPEANA, a declarat luni ministrul Justitiei, RALUCA PRUNA, referitor la una dintre concluziile Consiliului JAI de la sfarsitul saptamanii trecute, convocat de Franta ca urmare a atentatelor din 13 noiembrie.

“Evident ca este asteptata o forma de cooperare din partea tuturor sistemelor de justitie din statele membre. Unul din punctele care apar explicit in concluziile Consiliului se refera la reactia justitiei penale la terorism si extremismul violent. (…). In acest sens, ceea ce este important, pe agenda de justitie, este sprijinirea luptei impotriva terorismului si in acest sens Romania a afirmat ca va continua sa faca acest lucru fara nicio rezerva, va contribui impreuna cu celelalte state membre la gasirea unui raspuns judiciar la terorism in UE, iar instrumentul prin care acest lucru se poate realiza este actualizarea unei decizii cadru privind combaterea terorismului, in sensul de a introduce dispozitii care sa incrimineze activitatea luptatorilor straini in legislatia UE, similar cu legislatia din Consiliul Europei”, a afirmat Raluca Pruna la RRA.

Referitor la necesitate promovarii unor modificari legislative in acest sens, ministrul Justitiei a sustinut ca va fi nevoie de acest lucru la nivelul tuturor statelor membre daca decizia-cadru va fi modificata.

CITESTE SI: ATENTATE PARIS: CEI DOI ROMANI UCISI VOR FI INMORMANTATI IN FRANTA

“Va fi nevoie de promovarea unor modificari legislative in ideea in care decizia cadru va fi modificata, dar evident ca acesta este un proces care are loc nu numai in Romania, ci la nivelul tuturor statelor membre”, a adaugat ministrul.

Raluca Pruna a explicat ca masurile si liniile strategice, care s-au discutat la Consiliul JAI de vinerea trecuta, sunt pentru evitarea repetarii unor asemenea situatii ca cea din Paris in viitor.

“Niciuna dintre masurile din concluzii nu este o masura de aplicare imediata, ci sunt masuri in care statele membre, Consiliul, trebuie sa lucreze, ca sa zic asa, cu celeritate pentru ca ele sa poata fi aplicate cat de curand posibil. Multe dintre teme privesc agenda de afaceri Interne cum ar fi controlul sporit al frontierei externe, registrul cu numele pasagerilor sau schimbul de informatii”, a precizat ea.

Intrebat daca in cadrul Consiliului JAI a fost formulat vreun orizont de timp pana la care ministerele de interne sa lucreze pentru a pune in practica aceste concluzii, ministrul Justitiei a mentionat ca nu s-au discutat termene clare.

CITESTE SI: MAFIA SICILIANA PROMITE CA VA APARA CETATENII DIN NEW YORK DE STATUL ISLAMIC

“Va pot spune ca nu s-au discutat termene clare. S-a spus numai ca, pentru anumite dosare pe care exista una acord de principiu, trebuie lucrat la nivel european cu o mai mare celeritate, trebuie sa trecem, s-a repetat de catre multi participanti la Consiliu, la dorinta de a face, la actiunea efectiva, insa nu s-au formulat termene foarte stricte. Evident ca acest Consiliu va fi urmat de proceduri care exista la nivelul Uniunii si se va lucra efectiv pe dosare in cadrul consiliilor obisnuite, dar nu s-a formulat niciun fel de termen strict. Toata lumea insa a fost de acord ca este urgenta si ca trebuie actionat cu urgenta”, a mai spus ministrul.

Raluca Pruna a subliniat ca un lucru important discutat, si care tine de agenda pe justitie, este faptul ca statele membre trebuie sa conlucreze mai mult pentru prevenirea radicalizarii in special in mediul penitenciar.

“Eu cred ca s-a dat un mesaj destul de clar. Sigur ca acestea sunt mesaje de principiu, dar s-a dat un mesaj destul de clar si din partea Comisiei si din partea unor state membre si in acest sens, sigur si Romania intelege sa coopereze fara rezerve”, a conchis ministrul Pruna.

CITESTE SI: BARACK OBAMA ESTE INCREZATOR: VOM CASTIGA RAZBOIUL IMPOTRIVA ISIS

Ministrul Justitiei, Raluca Pruna, si ministrul Afacerilor Interne, Petre Toba, au participat vineri la reuniunea Consiliului extraordinar Justitie si Afaceri Interne, convocata ca urmare a atentatelor teroriste care au avut loc pe 13 noiembrie in Franta.

In cadrul reuniunii s-au adoptat concluziile Consiliului UE si ale statelor membre reunite in cadrul Consiliului privind combaterea terorismului in cuprinsul carora se identifica arii prioritare de actiune: Registrul privind Numele Pasagerilor (PNR), armele de foc, consolidarea controalelor la frontierele externe, schimbul de informatii, finantarea terorismului, raspunsul justitiei penale la terorism si extremismul violent, precum si angajamentul de finantare a acestor masuri prioritare.

Sursa foto: pressone